Kanta-Häme

Pikku-Pena tietää miten salit täytetään

Monet sitä ovat ihmetelleet ja jotkut vähän kadehtineetkin. Hämeenlinnalainen Pentti Pikku-Pena Nyholm on onnistunut vuosien mittaan houkuttelemaan hyväntekeväisyyskonsertteihinsa huipputason esiintyjiä niin viihdemaailmasta kuin klassisen musiikin puoleltakin.

Lokakuussa Hämeenlinnassa järjestetään viidettä kertaa kirkkokonsertti saattohoitoon keskittyvän Koivikkokodin hyväksi, ja esiintyjälista suorastaan häikäisee.

Mukana ovat mm. baritoni Esa Ruuttunen, basso Jaakko Ryhänen ja urkutaiteilija Kalevi Kiviniemi.

– Kaikki tulevat ilmaiseksi. Olen sanonut, että palkka on kahvia ja pullaa ilman väliaikaa, Nyholm kertoo.

Rankkaa …hommaa

Nyholm on kiitollinen, kun on saanut haalittua huipputaiteilijoita Hämeenlinnaan. Vaikka konsertin organisoiminen on omalla tavallaan mukavaa, on se myös kovaa työtä.

– Siinä on tietty riski aina, onnistuuko tapahtuma vai ei.

Yleensä Nyholmin tapahtumat ovat onnistuneet, useimmiten jopa yli odotusten.

Ensimmäinen Koivikkokodin konsertti järjestettiin viisi vuotta sitten. Esiintyjäksi Nyholm kutsui oopperalaulaja Raimo Sirkiän, johon hän oli tutustunut Lastenklinikan kummien toiminnassa.

Jonot ulottuivat kirkon ovelta torin puoliväliin saakka, mutta kaikille saatiin järjestymään vähintään seisomapaikka konsertista.

– (Pianisti) Erkki Korhonen tuli sakastiin tervehtimään Sirkiää niin kysyin, lähdetkö mukaan. Siitä asti Korhonen on ollut säestäjänä, Nyholm muistelee.

Ensi vuotta …suunnitellaan jo

Pentti Nyholm uskoo, että Hämeenlinnalla on nykyään hyvä maine konserttipaikkakuntana esimerkiksi oopperalaulajien keskuudessa. Entisen oopperapomon Erkki Korhosen mukanaolokin auttaa.

Myös Pentti Nyholmin toverillinen suhtautumistapa saattaa vaikuttaa asiaan.

– Soitan puhelimella tai lähetän sähköpostia ja kerron, minkälaiseen asiaan keräämme rahaa.

Nyholm korostaa, että luottamus tärkeintä. Hän ei tunne konserteissa esiintyviä tähtitaiteilijoita henkilökohtaisesti – mutta jostain kumman syystä kiireiset taiteilijat vastaavat aina Nyholmin puheluihin tai soittavat ”viiden minuutin päästä” takaisin.

Monesti taiteilijat ehdottavat itse uusia esiintyjänimiä konsertteihin. Esimerkiksi Kalevi Kiviniemi tuo mukanaan tenori Mika Nisulan.

Ensi vuoden konserttia suunnitellaan jo täyttä päätä, ja kovia nimiä on silloinkin luvassa.

– Päivämäärät pitää sopia ajoissa, Nyholm tietää.

Auttaminen …auttaa jaksamaan

Pentti Nyholm on itsekin esiintyvä muusikko ja käy yhä mm. vanhainkodeissa laulattamassa yleisöä. Kumpi on mukavampaa, keikkaileminen vai konserttien järjestäminen?

Nyholm ei osaa vastata, kumpikin on hänen mielestään mukavaa. Monet ovat kyselleet sitäkin, miten ”Pena” jaksaa työpäivän jälkeen kaiken vapaaehtoistyön. Auttaminen tuo kuulemma hyvän mielen.

– Ja kateellisille sanon, että otan mielelläni oppipojan kasvamaan tähän. Tai annan kellarista vanhan kitaran lainaksi, että voi lähteä vanhainkoteihin soittamaan, hän napauttaa. (HäSa)

Kirkkokonsertti Koivikkokodin hyväksi Hämeenlinnan kirkossa 19.10. kello 18.