fbpx
Kanta-Häme

Pikkukaupungin enkeli hurmasi tuomariston – Janakkalan junnuryhmä voitti teatterikilpailun

JaTSin junnuryhmä voitti teatterikilpailun Forssassa. Edessä on matka valtakunnalliseen finaaliin toukokuussa. Näytelmästä on luvassa yksi lisäesitys Turengissa.
Nella Selin (vas.) on eksyksissä oleva Eveliina, Maija Mettänen on Eedit-enkeli, Nuutti Nikander nuorisoa paheksuva naapurinsetä ja Kukka Marttinen kiukkuinen pianomaikka. Junnuryhmän jäsenet esiintyvät Janakkalan teatteriseurueen koko perheen näytelmässä Pikkukaupungin enkeli. Kuva: AP Sarjanto
Nella Selin (vas.) on eksyksissä oleva Eveliina, Maija Mettänen on Eedit-enkeli, Nuutti Nikander nuorisoa paheksuva naapurinsetä ja Kukka Marttinen kiukkuinen pianomaikka. Junnuryhmän jäsenet esiintyvät Janakkalan teatteriseurueen koko perheen näytelmässä Pikkukaupungin enkeli. Kuva: AP Sarjanto

Lähiössä asustaa nuorisoa, jota taloyhtiön tosikko talkkaritäti ja naapurinsetä paheksuvat. Aki ja Jysky joutuvat vaikeuksiin, Eveliina eksyy, eikä pianonsoitto voisi vähemmän kiinnostaa Miljaa. Asiat ovat umpisolmussa, mutta onneksi hätiin rientää aina viime hetkellä enkeli Eedit.

Paineitta kisaan

Janakkalan teatteriseurueen junnuryhmän esitys Pikkukaupungin enkeli on lämminhenkinen koko perheen näytelmä, joka voitti Teatris-aluetapahtuman teatterikilpailun 6. huhtikuuta Forssassa. Ykkössija avasi tien valtakunnalliseen loppukilpailuun, joka järjestetään Jyväskylässä toukokuun lopussa.

– Lähdimme hakemaan ihan vain kokemusta ja katsomaan muiden esityksiä ilman kummempia paineita. Voitto oli mahtava yllätys, sillä muissa esityksissä oli mukana huomattavasti vanhempia näyttelijöitä, ohjaaja Maarit Helenius kertoo.

– Tuomaristo tykkäsi kauheasti näytelmän hyväntuulisuudesta ja iloisuudesta sekä ryhmän energiasta. Itse sain raadilta palautetta, joka oli 10-vuotisen ohjaajantyöni hienoimpia hetkiä.

“Mehän ollaan täydellisiä”

Näytelmän ensi-ilta oli Turengin vapaa-ajan keskuksella eli Vaparilla 31. maaliskuuta. Kotikonnuilta oli aikamoinen hyppäys alueelliseen tapahtumaan, mutta 11–13 -vuotiaiden ryhmä tarttui haasteeseen rohkeasti.

– Ei me jännitetty yhtään, mehän ollaan ihan täydellisiä, Eedit-enkeliä näytellyt Maija Mettänen sanoo ja nauraa päälle.

– Mutta onhan se oikeasti vähän jännittävää mennä vieraaseen paikkaan, kun ei yhtään tiedä millainen lava siellä on ja kuinka paljon on yleisöä.

Eveliinan roolissa oleva Nella Selin on samoilla linjoilla.

– Itse esityksessä ei ollut sillä tavalla jännittämistä, mutta oli osattava puhua vähän kovempaa, kun oltiin niin paljon isommassa tilassa.

Martti Ahtilaari muistelee menneitä

Enkelin käsikirjoituksen ovat tehneet junnuryhmän Iida Eskelinen ja Emma Nikander yhdessä ohjaajan kanssa. Esitys pohjautuu vanhaan näytelmäideaan.

– Käytännössä koko juttu kirjoitettiin täysin uusiksi ja lisäsimme kohtauksia sekä henkilöhahmoja. Näytelmässä on aikuisillekin sopivaa huumoria ja vanhempien henkilöiden hahmot ovat kovasti naurattaneet varttuneimpia katsojia. Eedit-enkeli opettaa hyviä käytöstapoja nuorille ja suvaitsevaisuutta sekä avarakatseisuutta vähän vanhemmille, Helenius kuvailee.

Mitä naapurinsetää esittävä Nuutti Nikander tuumaa itse roolistaan?

– Martti Ahtilaari on vanha mies, joka ei ymmärrä nykynuoria ja muistelee vain menneisyyttä, jolloin kaikki oli paljon paremmin. Rooli on muuten kiva, mutta lavalla tulee kauhean kuuma, kun naamassa on tekoparta ja paidan sisällä on tyyny kasvattamassa mahaa.

Vielä ehtii katsomaan

Herkullinen hahmo on myös Kukka Marttisen tulkitsema pianonsoiton opettaja.

– Pianomaikka on tosi kiukkuinen täti, joka huutaa kauheasti oppilailleen, eikä ole oikein mihinkään tyytyväinen. Häntä on mukava esittää ja tämä on kivoin näytelmä, jossa olen ollut mukana.

Mettäsen mielestä näytelmässä on paljon erilaisia hahmoja, joihin katsoja voi samaistua. Omasta roolistaan hän on tykännyt tosi paljon.

– Eedit on sellainen höpsö ja suloinen enkeli, jolla on koko ajan kova kiire. Hän ratkoo ongelmia ja lisäksi hänellä on erityinen taito taivuttaa ihmiset hyvään tahtoon.

Pikkukaupungin enkeli, lisäesitys ke 15.5. klo 18 Turengin Vaparilla (Pyhämäentie 25).

 

Juttu on julkaistu Hämeenlinnan Kaupunkiuutisissa 17.4.2019.

 

Janakkalan teatteriseurue

Lasten ja nuorten teatteria Turengissa ja Tervakoskella vuodesta 1983.

Turengin Vaparilla harjoittelevat 6–10-vuotiaat Nipsut, 9–12-vuotiaat Minit, 10–14-vuotiaat Junnut ja yli 15-vuotiaat Nuoret.

Tervakosken elokuvateatterilla kokoontuvat 7–11-vuotiaille suunnattu Mega-ryhmä ja yli 12-vuotiaille tarkoitettu teatteriryhmä Triplatee.

Lisätietoja nettisivulla www.jats.eu.

 

 

Menot