Kanta-Häme

Pikkukaupunki tulee pian muotiin - "Asuntojen tulee olla nykyistä joustavampia ja muunneltavampia"

Kuvituskuva.

Asumisen pitäisi muuttua, kun ihmiset muuttuvat. Suomen arkkitehtiliitto SAFAn puheenjohtajan Henna Helanderin mukaan niin ei kuitenkaan nyt ole.

Vanha arava-sääntely on purettu jo 1990-luvulla. Vaikka sääntely on nyt melko kevyttä, se ei ole kovin paljon muuttanut asuntojen suunnittelua.

– Ainoa isompi muutos on, että rakennusten runkosyvyyden kasvaessa keittiöt on ajettu johonkin talojen uumeniin.

Hämeen liiton järjestämässä Asumisen foorumissa puhuneen Helanderin mukaan edelleen suunnitellaan pitkälti 70-lukulaisin periaattein, vaikka ei olisi pakko.

 

Hattulassa lapsuuden kesänsä viettänyt Helander kuvailee, että työelämä muistuttaa yhä enemmän vanhaa maalaistaloa.

– Siellä kaikki tapahtui samassa pihapiirissä. Työtä ja vapaa-aikaa ei juuri erotettu. Nyt etä- ja monipaikkatöiden myötä ollaan palaamassa siihen.

Myös perheet ovat erilaistuneet. Perinteisten ydinperheiden määrä vähenee. Perheissä on monenlaisia kuvioita. Lapset ovat vanhemmillaan vuorotellen.

– Tätä ei asuntojen suunnittelussa juuri oteta huomioon. Niiden tulee olla huomattavasti nykyistä joustavampia ja muunneltavampia.

Helanderin mukaan trendit maailmalla viittaavat jo siihen, että nykyisen suurkaupunkien suosion jälkeen pienet kaupungit nousevat kiinnostaviksi kohteiksi.

– Silloin on merkitystä sillä, mitä on asunnon ulkopuolella. Nuoret elävät yhä enemmän jakamistaloudessa. Kestävällä elämäntavalla on merkitystä. Julkisen liikenteen tulee toimia, ajokorttia ei enää ole kaikilla. Kulttuuri- ja muuta vapaa-ajan tarjontaa pitää olla runsaasti.

 

Asumisen monipuolisuus nousi Hämeenlinnan maankäytön suunnittelujohtajan Niklas Lähteenmäen mielestä päällimmäiseksi Asumisen Foorumien asiantuntijapuheenvuoroissa.

– Sellainen monipuolisuuden vetoomus. Pitää olla erilaisia vaihtoehtoja. Kovin paljon ratkaisuja ei tosin esitetty.

Lähteenmäen mukaan näitä asioita on pohdittu paljon Hämeenlinnassa.

– Olemme avoimia hyville ideoille. Kaupungin tehtävä on mahdollistaa niiden toteutus.

Viime aikoina käytyyn keskusteluun siitä, pitääkö Hämeenlinnan pysytellä pikkukaupunkia, Lähteenmäellä on selvä kanta.

– Emmehän me muuta voi. Hämeenlinna lasketaan keskisuureksi kaupungiksi, mutta tuskin tästä koskaan suurta kaupunkia tulee.

 

Hämeenlinna kuitenkin näyttää ja tuntuu oikealta kaupungilta. Se on Lähteenmäen mielestä tärkeätä.

– Meillä on kivinen vuosisatojen varrella rakentunut keskusta. Voimme olla ylpeitä siitä. Meillä on hienot puistot ja yllättävissä paikoissa urbaania toimintaa. Muutama päivä sitten oli hauska huomata Hopeaseppien sillan alla, että nuoret olivat tuoneet nyrkkeilysäkin, joka sai siellä kyytiä.

Pikkukaupunkimaisuus ei ole kiinni siitä, kuinka korkeita talot ovat, vaan siitä, että kaikki on lähellä ja palvelut ovat helposti saavutettavissa.

 

Juuri nyt ihmiset muuttavat suuriin kaupunkeihin – Tampereelle, Helsinkiin tai vaikkapa Berliiniin, kun työ ei enää ole paikasta kiinni.

Hämeen liitto on kevään kuluessa Asumisen foorumeissa pyrkinyt pohtimaan, mitä pienet kaupungit voisivat tehdä toisin, jotta ne taas kiinnostaisivat.

Maakuntajohtaja Anna-Mari Ahonen, itsekin koulutukseltaan arkkitehti, sanoo, että on ehkä puuttunut herkkyyden johtamista, kykyä kuunnella ihmisten näkemyksiä.

– Ehkä vielä enemmän pitäisi osallistaa ihmisiä suunnitteluun ja löytää myös välimuotoja asumiseen perinteisen omakotiasumisen ja kerrostalojen lisäksi.

Hän arvelee, että kytketyt rakennukset voisivat olla yksi vaihtoehto.

– Eivät perinteiset rivitalot, vaan monimuotoisemmat usean asunnon ratkaisut. Ne voisivat toimia myös maaseudulla.

 

Asumisen pohtiminen ei päättynyt tähän, vaan jatkuu syksyllä. Tuolloin maakunnan jokaiselta kunnalta odotetaan asumisen tekoa. Lisäksi myös ryhmä kantahämäläisiä käy Hollannissa tutustumassa sikäläisiin asumisratkaisuihin.

Ensimmäisessä foorumissa pohdittiin vanhusten asumista yhteisön keskellä. Tämä on jo lähtenyt elämään omaa elämäänsä. Joukko ihmisiä on jo lähtenyt omaehtoisesti miettimään ratkaisuja. HÄSA