Kanta-Häme

Pikkulukion kirja- ja matkaetu vetää

Ensi syksy näyttää valoisalta Lopen lukiossa, sillä yläkoulun lopettavista runsaat parikymmentä on jäämässä omaan lukioon. Lukion valinta Riihimäen ja Hyvinkään seutukunnalla näyttää kääntyneen Lopen hyväksi, kun tarjolla on useampia oman kunnan lukion tarjoamia houkuttimia.

Rehtori Vilho Ylönen johtaa pientä lukiota, jonka ehdoton valtti on ollut ja on edelleen juuri lukion koko. Hän korostaa opiskelijoiden arvostavan opetusta, jossa oppilaat eivät jää pelkiksi koodinumeroiksi opettajille.

Lukion ensi syksyksi kehitetyistä houkuttimista rehtori pitää erityisen vetävänä ensimmäiselle vuosikurssille tarjolla olevia oppikirjoja. Lukio pystyy hankkimaan 5 000 euron määrärahalla pakollisten aineiden kirjoja, joita lainataan oppilaille.

Toinen rahallinen etu liittyy koulumatkoihin. Linja-autolla kulkijoiden matkakuluja on tarkoitus tukea, mutta määristä ei vielä ole päätöksiä. Tavoite on, että opiskelijoiden omavastuuosuus jää mahdollisimman pieneksi.

Urheilijalle valmennusta omassa koulussa

Viime syksynä Lopen lukion aloittaneiden määrä putosi ennätysalhaiseksi. Aloittajia oli vain 15, kun sitä edellisenä syksynä heitä oli 25. Syy löytyi Riihimäen lukiosta, jonne loppilaiset salibandyä harrastaneet nuoret lähtivät joukkueena. Nyt Lopella ponnistellaankin urheilijoiden pitämiseksi omassa lukiossa.

– Ensi syksynä Lopella alkaa urheiluvalmennus, jossa lajivalmentajana toimii pitkään salibandya täällä vetänyt Tomi Hietanen, kertoo rehtori Vilho Ylönen.

Urheiluvalmennus tulee sisältämään laajasti eri lajien harrastusmahdollisuuden. Samalla opiskelijat suorittavat kaksi liikunnan kurssia.

Myös jatko-opintoihin pääsyä tuetaan, kun Lopen lukio ottaa käyttöön lukiodiplomit. Jo nyt lukiossa on ollut käytössä kuvaamataidon diplomi, mutta sen rinnalle tulevat liikunnan ja musiikin diplomit.

– Niiden ohjelma on valtakunnan tasolla sama ja suorittaminen vaativaa, mutta toisaalta ne lasketaan hyväksi jatko-opintoihin pyrittäessä.

Lopen lukio aloitti vuonna 1995, jolloin omassa lukiossa opiskeli yli sata oppilasta. Määrä on tänä vuonna alhaisimmillaan. Kasvu-uralle pääsy näyttää kuitenkin Vilho Ylösen mielestä onnistuvan ja lukion opiskelijamäärän vakiintuvan noin 80 oppilaan tienoille. (HäSa)

Päivän lehti

2.4.2020