Kanta-Häme Hämeenlinna

Esiopetusryhmä Pikkuverkan lapset tekivät oman satukirjan – Katso video

Satakielipedagogiikkaa kannustaa tuomaan esiin lapsen oman äänen ja näkemyksen.
Aimokoulun rehtori Pekka Lehtimäki, lastentarhanopettaja Marjo Oksanen ja Piia Seppälä aplodeerasivat, kun Fanny Seppälä kertoi piirrokseensa liittyvän hirviösadun. Kuva: Esko Tuovinen
Aimokoulun rehtori Pekka Lehtimäki, lastentarhanopettaja Marjo Oksanen ja Piia Seppälä aplodeerasivat, kun Fanny Seppälä kertoi piirrokseensa liittyvän hirviösadun. Kuva: Esko Tuovinen

– Hei kamu, katotaanpas, ollaanko me jo keskiyössä? Katotaan ovesta.

– Ei ollakkaan. Me ollaankin avaruudessa!

Näin etenee yksi tarinoista, joita pikkuverkalaiset eli taidepainotteisen esiopetusryhmän lapset ovat syksyn mittaan kertoneet.

Torstaina oli aihetta juhlaan, sillä ryhmän tarinoista ja kuvista koottu kirja julkistettiin Verkatehtaalla Art and Joy -kahvilassa. Siinä on mukana muun muassa Amos Lehdon Tähtimaailma, josta alun katkelma on.

 

Katso video: Fanny Seppälä kertoo tarinan hirviön jäljistä

 

Pikkuverka-ryhmä aloitti vuosi sitten syksyllä toimintansa Verkatehtaalla lasten ja nuorten kulttuurikeskus Arxin tiloissa. Tänä syksynä ryhmä on toiminut Kaivokadun päiväkodin tiloissa, mutta yhteistyö Aimokoulun kanssa on jatkunut viikottaisilla taidetunneilla.

– Mietimme syksyn ensimmäisessä tapaamisessa, mitä lapset haluaisivat tänä syksynä tehdä. Siellä syntyi ajatus omasta satukirjasta, kertoo Aimokoulun rehtori Pekka Lehtimäki.

Hän on toiminut ryhmän ohjaajana taidetapaamisissa ja jatkaa niitä kevääseen asti. Pikkuverkalaiset ovat mukana opetus- ja kulttuurimimnisteriön Taidetta päivähoitoon -hankkeessa, jonka tarkoituksena on tuoda taide ja taidekasvatus osaksi esiopetuksen arkea.

Pekka Lehtimäen lisäksi tanssipedagogi Kati Kotilainen on osallistunut ryhmän toimintaan kerran viikossa.

Dokumentointi tärkeä osa

Kirjassa on satujen ja niihin liittyvien piirrosten lisäksi myös kuvia ja tekstejä kirjan rakentumisesta. Dokumentointi on oleellinen osa Hämeenlinnan varhaiskasvatustyötä ohjaavaa satakielipedagogiikkaa.

Ryhmän töistä ja mietteistä on aiemmin koottu kaksi muutakin julkaisua. Viime vuoden aikana lapset pohtivat, minkälainen uudesta Assi-sairaalasta pitäisi tulla.

Samoin lapset pohtivat ravinteiden kierrätystä ja kiertotaloutta, joka liittyi Juha Sipilän (kesk.) hallituksen saman aihepiirin kärkihankkeeseen. Lapset saivat myös kutsun ympäristöministeriöön esittelemään ajatuksiaan ja töitään silloiselle ympäristöministerille Kimmo Tiilikaiselle.

Niilo Kaunisto (edessä vas.), Bakr Afaadas, Katariina Koponen, Fanny Seppälä (takana vas.), Laulu Rekola, Amos Lehto ja Rasmus Githegi herkuttelivat tekemänsä satukirjan julkaisutilaisuudessa.

Hirviöt eivät pelota

Satukirjassa on kuvia ja tarinoilta kahdeksalta lapselta, ja jokaisesta on kirjan lopussa myös lyhyt esittely. 6-vuotias Fanny Seppälä on tehnyt kirjaan lukuisia hirviötarinoita, ja hän esittäytyy dinotieteilijäksi vailla vertaa.

Hän kertoi yhden tarinoistaan kirjasen julkistustilaisuudessa ja kertoi, etteivät hirviöt pelota häntä ollenkaan.

Avaruuden ja hirviömaisemien lisäksi kirjassa seikkaillaan tutummissakin maisemissa, kuten kauppakeskus Goodmanissa. Sinne sijoittuu Bakr Afaadasin tarina Vaarallisin hissi. HÄSA

 

 

 

 

 

Päivän lehti

28.1.2020