Kanta-Häme Hämeenlinna

Pilke päiväkodit on kiinnostunut useista Touhula-ketjun suljettavista kohteista – Hämeenlinnan kanssa ei ole neuvoteltu

Pilke päiväkotien toimitusjohtajan mukaan Hämeenlinnan kohteetkin "ovat olleet pöydällä", mutta yritys ei ole asiaa selvittänyt sen pidemmälle.
Pilke päiväkodeilla on kaksi päiväkotia Hämeessä, joista toinen on vuonna 2018 avattu Janakkalan Ilveslinna. Akistokuva Pekka Rautiainen

Pilke päiväkodit oy on neuvotellut Touhula-ketjun suljettavien päiväkotien toiminnan jatkamisesta ympäri Suomen, mutta ei Hämeenlinnan Tarvasmäen tai Jukolan yksiköistä.

– Mutta asiathan voivat muuttua, Pilke päiväkotien toimitusjohtaja Minna Martikainen toteaa.

Touhula-ketjun yt-neuvottelut päättyivät viime viikolla. Ketjun päiväkoti toiminta päättyy yhteensä 43 päiväkodissa Suomessa.

Hämeenlinnan kaupungin varhaiskasvatusjohtaja Elina Oja totesi ennen juhannusta, että neuvotteluja ei toimijoiden kanssa Tarvasmäen ja Jukolan osalta käydään ja toiveissa on nopeat päätökset.

Lue myös: Molemmat Hämeenlinnan Touhula-päiväkodit yt-neuvottelujen piirissä: ”On välttämätöntä tehdä laajoja muutoksia” (27.5.2020)

Lue myös: Jukolassa ja Tarvasmäessä jatkuu päiväkotitoiminta, vaikka Touhulan ovet sulkeutuvat –”Kuumeisesti työstämme asiaa” (18.6.2020)

Pilke päiväkoteja on noussut nopealla tahdilla

Pilke päiväkodeilla on 145 päiväkotia ympäri Suomen ja kymmenisen uutta yksikköä on tuloillaan. Hämeessä ketjun päiväkoteja löytyy vain kaksi: Hämeenlinnan tiedepäiväkoti Planeetta ja Janakkalan päiväkoti Ilveslinna.

Eikö tässä olisi nyt hyvä sauma levittäytyä Hämeeseen?

– Totta kai se olisi sitä. Hämeenlinnan kohteetkin ovat olleet pöydällä, mutta niitä ei ole selvitetty sen pidemmälle.

Hämeenlinnan osalta asiaa hidastaa kaupungin palvelusetelisääntökirja, jossa on määritelty, miten palveluntuotanto on irtisanottavissa toisaalta kunnan ja toisaalta palvelutuottajan toimesta.

– Se pitää ensin selvittää, ennen kuin asiassa voidaan edetä. Touhulan täytyy kaupungin kanssa neuvotella, miten he pystyvät toiminnan lopettamaan. Sen jälkeen voimme neuvotella vuokranantajan kanssa.

Kuva Touhulan päiväkodista Tarvasmäessä, jossa toiminta lakkaa 42 muun Touhula-ketjun päivkodin ohella. Arkistokuva Pekka Rautiainen

Hyvinkäältä napsitaan kaksi kohdetta

Hyvinkäällä Pilke aloittaa päiväkotitoiminnan Touhula-ketjun kahdessa yksikössä (Aamuposti 18.6.2020).

Asia eteni Martikaisen mukaan nopeasti, sillä Hyvinkään kaupunki otti yhteyttä Pilke Päiväkotiin jo hyvissä ajoin. Lisäksi kiinteistöjen vuokranantajat olivat paikallisia, pieniä toimijoita.

Kaikkiaan Pilke on neuvotellut kaikkiaan noin 15 paikkakunnalla Touhula-ketjun suljettavien yksiköiden toiminnan jatkamisesta (Yle 18.6.2020)

– Meillä on yhdeksän varmistunutta kohdetta. Ne voivat siirtyä meille jo elokuussa.

Lopussa kohteissa on pidempi irtisanomisaika toiminnan keskeytykselle, joten kohteet eivät sen vuoksi kiireellisiä.

– Meidän tavoite on, että perheille ja ennen kaikkea lapsille tulisi näissä mahdollisimman vähän muutosta arkeen.

Lue myös: Kun maitolasi kaatuu Asemanrannan uudessa päiväkodissa, tutkimukset alkavat: ”Tiede on arkisia asioita” (6.9.2020)

Keskusteluja käyty Hämeessä uusista kohteista

Pilke päiväkotien pääfokus Hämeessä on Martikaisen mukaan viime elokuussa avatussa Tiedepäiväkoti Planeetassa ja Ilveslinnassa.

Janakkalassa olisi toimitusjohtajan mukaan jo tarvetta toiselle Pilke päiväkodille, mutta suunnitelmissa sellaista ei ole.

– Olemme käyneet neuvotteluja ympäryskunnissa esimerkiksi Hattulassa, mutta asiat eivät ole vielä edenneet. Nämä vaativat valmisteluja kunnankin puolelta.

Martikaisen mukaan neuvottelurintamalla on ollut koronan takia hiljaista. Kunnatkaan eivät osaa arvioida, mihin oma talous ja työllisyystilanne ovat menossa.

– Kun työllisyys notkahtaa, se näkyy hetken aikaa myös varhaiskasvatuksessa. Osallistumisaste varhaiskasvatukseen ei nouse niin kuin se on tähän asti tasaisesti noussut myös pienissä kunnissa. HäSa

 

Päivän lehti

5.7.2020