Kanta-Häme

Pilke-teatterissa etsitään valeprinssille morsianta

Hattulalainen nuorisoteatteri Pilke tarjoilee toukokuussa humoristista prinsessatarinointia. Näytelmän käsikirjoittanut ja ohjannut Karoliina Kauhanen odottaa esityskautta innolla, mutta vatsa täynnä perhosia.

– Tämä on meidän tähänastisista tuotannoistamme suurin ja kunnianhimoisin, Kauhanen kertoo

– Oma roolini kulisseissa on kannustaa muita mukavuusrajojen ulkopuolelle. Valeprinsseille Morsian on meille kaikille loikka tuntemattomaan.

Pilkkeen seitsemännen näytelmän keskiössä on deittailun monimutkaisuus, ihastuminen ja parisuhteen asettamat paineet. 

Prinsessalle pitää löytää prinssi. Kuningas ja Kuningatar antavat tehtävän luotetulle hovimestarilleen Jamesille, mutta James tahtookin neidon itselleen. Hovimestari törmää kaksosiin Arvoon ja Tarmoon, ja ryhtyy koulimaan pojista valeprinssejä. 

Vaikka käsikirjoitus sijoittuu keskelle prinsessoja ja linnoja, ei kantaaottavuutta ole unohdettu.

– Satumainen maailma antaa mahdollisuuden käsitellä tosielämän kipeitäkin aiheita, kuten nuoruuden kasvukipuja ja syrjimistä, Kauhanen sanoo. 

Pilke sai jouluna 2015 Hämeen Setlementti ry:ltä tunnustusta vapaaehtoistoiminnastaan. Tunnustus tuli yllätyksenä, ja Kauhanen iloitsee siitä, että Pilkkeen toiminta ulottuu kuntarajojen ulkopuolelle. 

– Olemme pieni ja ketterä ryhmä, ja korostan aina kerholaisille, että voimme tehdä melkein mitä vain haluamme. 

Pilke-teatteri on toiminut vuodesta 2010, eikä toimintaan osallistuminen maksa nuorille mitään. Teatteri pyörii kokonaan avustusten ja Kauhasen omien säästöjen varassa. Tänä vuonna nuorisoteatteri lyöttäytyy yhteistyöhön Hämeen Keskiaikamarkkinoiden kanssa.

– Lavalla nähdään aikamoinen kattaus keskiaikayhdistyksen puvustoa, Kauhanen kertoo. 

Kulttuurituotannon opiskelijana ja Pilkkeen vetäjänä Kauhanen on kohdannut alan realiteetit silmästä silmään. Avun pyytäminen ja yhteistyökuvioiden solmiminen vaatii joskus ylpeyden nielemistä.

– Paikallisten järjestöjen ja yhteisöjen kannattaisi tehdä entistä enemmän yhteistyötä keskenään. Me kaikki tahdomme saada jotain aikaiseksi. Miksei siis pyytää reilusti apua, jos omat rahkeet eivät tahdo riittää?

Lavalle nousee parikymmentä 13–20-vuotiasta näyttelijää Parolan yhteiskoulusta ja lukiosta. 22-vuotias Kauhanen opiskelee Espoossa kulttuurituotantoa ja on ohjaajana ryhmän vanhin. Pilke on ainoa nuorisolle suunnattua teatteritoimintaa tarjoava kerho Parolassa. Perinteisen teatteri-ilmaisun lisäksi kerhossa on harjoiteltu työhaastattelutilanteita ja puheiden pitämistä. Tällaista opetusta Kauhanen olisi toivonut myös itselleen.

– Ilmaisutaidon opetuksesta karsitaan, mutta esiintymistaitoja vaaditaan yhä enemmän. Ristiriita on melkoinen, kun miettii kuinka paljon haastattelu painaa työn saamisessa. Pilkeläiset ovat työllistyneet tänäkin kesänä hyvin, Kauhanen myhäilee.

20.5. ensi-iltansa saavaa näytelmää hiotaan loppuun saakka. Lopputulos on ohjaajallekin mysteeri. 

– En itsekään tiedä, mitä lavalla tulee tapahtumaan. Nähtäväksi jää, miten yleisö hirtehishuumoriimme suhtautuu ja miten näyttelijöiden pokka pitää. HäSa

 

Valeprinsseille Morsian -näytelmän esitykset Myllytie 33, Parola (Lukion vanha sali). Ensi-ilta pe 20.5. klo 18.
Muut esitykset: la 21.5. klo 16, Ilmaisnäytös to 26.5. klo 18 , la 28.5. klo 16. Esityksen kesto 1,5 h (sis. väliaika) Liput ovelta: aikuiset 7e, yli 12 v. 4e (sis. väliaikatarjoilu ja käsiohjelma) Opiskelijat, eläkeläiset, varusmiehet, työttömät, maahanmuuttajat, pakolaiset ja reppanat ilmaiseksi.
Lisätiedot ja lippuvaraukset: pilketeatteri@hotmail.com

Päivän lehti

8.7.2020