Kanta-Häme

Pilpalaan saatiin iltapäiväkerho

Pilpalan alakoululaiset ja eskarilaiset pääsevät syksyllä koulun jälkeen iltapäiväkerhoon.

Lopen kunnanvaltuusto hyväksyi iltapäivätoiminnan aloittamisen puheitta, vaikka kunnanhallituksen puheenjohtaja Marja Peltomäki (kesk.) oli juuri hetkeä aiemmin kantanut huolta heikkenevästä taloudesta.

Ryhmän perustaminen vaati kunnanvaltuustolta joustoa, sillä iltapäivähoidon ryhmäkooksi on määritelty 10 koululaista. Säästöjä tavoitelleet päättäjät halusivat vielä kasvatus- ja koulutuslautakunnassa sekä kunnanhallituksessa pitää linjauksesta tiukasti kiinni.

Ensimmäisen ja toisen luokan oppilaiden määrä ei yksin ylitä vaadittua 10 oppilaan rajaa, mutta esikoululaiset kasvattavat joukon 11 oppilaaksi.

Iltapäiväkerhoa varten kunta palkkaa kokopäiväisen koulunkäyntiavustajan, joka toimii aamupäivisin koululla isoksi kasvavan luokan apuna.

Kunnan olisi pitänyt kuljettaa esikoululaiset iltapäiväksi pikkubussilla Läyliäisiin, jollei Pilpalassa ole iltapäiväkerhoa.

Lopella oli tarkoitus olla perustamatta Pilpalan kerhoa, mutta keskustan Tiina Seppälä piti kiinni tavoitteesta ja esitti kunnanhallituksessa ryhmän perustamista. Ajatus voitti taakseen seitsemän kunnanhallituksen yhdeksästä jäsenestä ja eteni myönteiseen valtuustokäsittelyyn.

Talous heikkenemässä

Kunnan ensimmäisen vuosikolmanneksen heikentyneet talousluvut saivat kunnanhallituksen puheenjohtaja Marja Peltomäen painottamaan, ettei kunnassa tänä vuonna ole mahdollista lisätä palveluja.

– Takana on heikoin vuosikolmannes neljään vuoteen. Asukasluvun kasvu on taittunut, verotulojen 2,5 prosentin kasvu ei toteudu, terveydenhoitomenot kasvavat, verotulotilitykset pienenevät ja valtionosuusleikkaukset vievät meiltä yhden veroprosentin verran tuloja, listasi Peltomäki.

Riihimäen seudun terveyskeskuksen kuntayhtymän heikko talous ja kasvava alijäämä huolestuttivat sekä Harri Hatakkaa (kesk.) että Seppo Kuparista (kesk.).

Valtuusto hyväksyi kunnan strategian, viime vuoden yli kaksi miljoonaa euroa ylijäämäisen tilinpäätöksen ja viime vuoden henkilöstöraportin. (HäSa)

Päivän lehti

30.10.2020

Fingerpori

comic