Kanta-Häme

Pilvenmäki lunastaa maat ja kiinteistöt kaupungilta

Velkasaneerauksesta viime vuoden lopulla selvinnyt Forssan Seudun Hippos ry lunastaa raviratakiinteistön maa-alueet ja kiinteistön takaisin Forssan kaupungin omistamalta Forssan Liike- ja Teollisuuskiinteistöt Oy:lta.

Kyse on samoista osakkeista, jonka kaupungin tytäryhtiö osti Kiinteistö Oy Forssan Pilvenmäeltä heinäkuussa 2006, kun ravirata oli ajautunut talousvaikeuksiin. Osapuolet eivät julkista kauppasummaa, mutta ovat sitoutuneet turvaamaan Pilvenmäen alueen toimintojen jatkumisen ja lisäämään alueen monikäyttöisyyttä.

Forssan Seudun Hippoksen puheenjohtaja Isto Mäki-Tulokas kuvailee lunastusta Hippokselle tärkeäksi positiiviseksi signaaliksi joka suuntaan.

Vielä tärkeämpänä hän pitää päivittäiseen toimintaan vaikuttaneen yrityssaneerauksen päättymistä.

– Sen ja näiden kauppojen luulisi parantavan meidän asemaa esimerkiksi kilpailupäivät määrittävään Suomen Hippokseen, jos saamme täällä alueet kuntoon.

Valot pitäisi uusia

Ravirata-alueen kehittäminen on ollut viimeisen yhdeksän vuoden aikana heikkoa, koska Hippos ei ole voinut tehdä toisen omistamaan kiinteistöön korjauksia, eikä kaupunkia ole Mäki-Tulokkaan mukaan se kiinnostanut. Niinpä moni asia alueella kaipaa kunnostusta tai isompaakin remonttia.

– Pakollisia korjauksia toki on tehty, ja isoimpana investointina tehtiin ilmalämpöpumppuremontti ravintolakatsomoon. Jatkossa investointeja toteutetaan ennen kaikkea sen mukaan, mihin rahat riittävät, Mäki-Tulokas sanoo.

Hänen listallaan tärkeimpänä on ratavalojen uusiminen. Nykyiset elohopeapolttimot syövät runsaasti sähköä. Hippoksen sähkölaskut ovat vuodessa lähes 50 000 euron luokkaa, ja valoremontilla kuluja saataisiin selvästi pienemmiksi.

Nykyjärjestelmässä ei ole myöskään varajärjestelmää. Lyhytkin sähkökatko sammuttaa polttimot, joiden uudelleensyttyminen kestää 20–30 minuuttia, mikä luo ravien aikana oman vaaramomenttinsa. Sähkökatko pimensi Pilvenmäen vuonna 1984, mutta sen jälkeen on selvitty ongelmitta.

Mäki-Tulokas sanoo, ettei valoremontti toteudu ainakaan tämän vuoden aikana. Remontin hinnaksi on tulossa useampi kymppitonni, mutta kustannusarvio tarkentuu myöhemmin. Tarjouksia Hippos on jo pyytänyt, mutta selvityksen alla on vielä monta asiaa.

–Led-valot ovat nyt suosiossa, ja niiden hinta saattaa halventua lähitulevaisuudessa selvästi. Toisaalta markkinoille voi tulla pian uudempiakin järjestelmiä.

Laji ei ryve rahassa

Raviurheilulla ei mene Suomessa nyt hyvin, eikä Pilvenmäelläkään Mäki-Tulokkaan mukaan liikaa rahaa ole.

Vuosi sitten Forssan Seudun Hippos oli taloudellisesti todella tiukoilla, mutta tiukat säästöohjelmat ovat parantaneet tilannetta, eikä tällä hetkellä eletä kädestä suuhun.

Myös viime vuoden alusta aloittanut toiminnanjohtaja Jari Isometsä saa talouden elvyttämisestä Mäki-Tulokkaalta kiitosta.

– Palkinnot Pilvenmäki on maksanut ajallaan, ja samankokoisten ratojen vertailussa pärjäämme, kun vertaillaan kokonaispalkintosummaa. (HäSa)

Päivän lehti

27.11.2020

Fingerpori

comic