Kanta-Häme

Pilvet synkkenevät Luotsi-säätiön yllä

Kaupunki ei voi sitoutua ostamaan palveluita jollain tietyllä summalla.
Luotsi-säätiö ylläpitää kierrätyskeskuksia Tiiriössä ja Lammilla.

Työvalmennussäätiö Luotsi on suosiolla luopumassa aiemmin tavoittelemastaan in house-asemasta suhteessa Hämeenlinnan kaupunkiin. Tämä ns. sidosyksikköasema olisi tarkoittanut, että kaupunki voisi edelleen hankkia Luotsilta palveluita suoraan, kilpailuttamatta.

Luotsi-säätiön hallitus on kuitenkin päätynyt siihen, ettei säätiö pysty täyttämään ehtoja, jotka mahdollistaisivat kaupungin suorahankinnat. Säätiön toiminnan tulevaisuus on edelleen hämärän peitossa.

 

Taustalla on se, että kaupunki päätti viime vuoden lopulla leikata säätiöltä vajaat puoli miljoonaa noin kahden miljoonan rahoituksesta. Toiminnan sopeuttamista vaadittiin alun perin kahdessa vuodessa, mutta myöhemmin myönnettiin jatkoaikaa vuoden 2021 loppuun.

Leikkauksen taustalla ovat muutokset työllisyyspalvelujen tarpeessa. Kaupungin työllisyystyiimi on mm. ryhtynyt itse valmentamaan työkokeilijoita, jolloin Luotsilta ostettavien palvelujen tarve on vähentynyt.

Säätiön hallitus päätti luopua tavoittelemasta in house -asemaa, koska silloin se saisi tehdä hyvin rajoitetusti bisnestä muiden kuin niiden kanssa, joiden määräysvallassa se on.

Liiketoiminnasta maksimissaan 5 prosenttia ja 500 000 euron arvosta saisi olla muuta bisnestä. Luotsi ei nytkään täytä näitä kriteerejä.

Luotsi toivoo kaupungilta, että toiminnan sopeuttamiselle annettaisiin vielä vuosi lisäaikaa eli vuoden 2022 loppuun.

 

Asia ei kuitenkaan ole näin yksioikoinen. Kun in house -asemaa ei tavoitella, kaupungin tulee hankintalain mukaisesti kilpailuttaa työllisyyspalvelunsa.

Luotsi on yksi palveluntuottaja muiden joukossa, eikä kaupunki voi sitoutua ostamaan palveluita jollain tietyllä summalla.

On tietenkin mahdollista, että Luotsi voittaa näitä kilpailutuksia, etenkin, jos se onnistuu uudistamaan palvelutuotantoaan asiakkaiden tarpeisiin sopivaksi.

 

Luotsille saattaa aiheutua pulmia myös siitä, että sote-lautakunta valmistelee palvelusetelien käyttöönottoa päivä- ja työtoiminnassa sekä kuntouttavassa työtoiminnassa mahdollisimman pian. Luotsin suunnitelmissa palveluseteliin siirryttäisiin aikaisintaan 2021.

Kaupunginhallitus käsittelee Luotsin tilannetta maanantaina. kaupunginjohtajien esityksenä on, että Luotsin in house -aseman muodostamisesta luovutaan.

Lisäksi strategia- ja kehittämispalvelut ryhtyvät valmistelemaan työllisyyspalvelujen kilpailutusta.

Luotsi-säätiötä kehotetaan ottamaan nykyistä paremmin huomioon vaikutukset, joita in house -asemasta luopumisella on säätiön liiketoimintaan.

Luotsi-säätiö

Hämeenlinnan seudun työvalmennussäätiö Luotsi on perustettu vuonna 2004.

Sen perustivat Hämeenlinnan kaupunki, Seutukeskus oy Häme, Invalidiliitto, Suomen mielenterveysseura, Sininauhaliitto, Hämeenlinnan seudun kehitysvammaisten tuki ry sekä Etelä-Hämeen tukipiiri ry.

Luotsi tuottaa sosiaalista työvalmennusta, työllistämis- ja työtoimintapalveluita sekä kuntouttavaa työtoimintaa.

Hämeenlinnan kaupunki on ostanut Luotsilta palveluita noin 2 miljoonalla eurolla vuosittain.

Luotsilla on useita toimipisteitä kantakaupungissa ja myös Lammilla.

Niitä ovat mm. kierrätyskeskus, ompelimo ja pukuvuokraamo Tiiriössä.

Päivän lehti

15.7.2020