Kanta-Häme

Pimeä kauppa katkaisee talven

 

Tänään sitä käydään taas ihan luvan kanssa: pimeää kauppaa Hämeenlinnan keskustassa. Yhteensä yli sata liikettä on auki vähintään iltayhdeksään.
 
Oheisohjelmaa kuten ilotulitus on luvassa viimesyksyiseen tapaan. Räiskettä saattaa olla tulossa taas muutenkin. Pimeän kaupan tunnelma oli viimeksi eräin paikoin riehakas.
 
– Asiakkaathan jopa torppasivat toisiaan ja melkein tappelivat tarjoustuotteista ainakin naisten alusasuliikkeessä, nauraa Miikka Anttila Kauppakeskus Tavastilasta ja muistelee, että rintaliivejä lenteli välillä ilmassa.

Tähtäin jo keväässä

Pimeän kaupan ilta tähtää kaupallisesti kevääseen – keskellä talvea.
 
Tapahtuma tulee Kuvapalvelun Marko Tammelan mielestä helmikuun puolivälissä juuri sopivaan ajankohtaan.
 
– Talvi katkeaa, ja kevät tulee pari viikkoa lähemmäs.
 
Optidentin Juuso Ahonen sanoo samaa.
 
– Odotamme kevätauringon ilmaantumista taivaalle.
 
Miikka Anttila kertoo, että Kauppakeskus Tavastilassa lähes kaikki liikkeet ovat mukana, sellaisetkin, joiden ovet viimeksi menivät normaaliaikaan kiinni.
 
Pimeä kauppa lopetti viimeksi syksyn hiljaiselon, ja sen jälkeen kauppa on käynyt Tavastilassa vilkkaasti, vaikka moottoritien katteen rakennustyömaa jauhaa aivan vieressä.
 
Lauantaina Tavastilassa on jatkot eli kevätmuotinäytös.

Ylitti kaikki odotukset

Mulperipuun ja Ryytimaan Arja Weeraratne odottaa Pimeältä kaupalta samanlaista sähinää ja hyvää tunnelmaa kuin syksyllä.
 
– Nyt on mahdollisuus käydä sellaisissakin kaupoissa, joihin ei ehkä tähän asti ole ehtinyt.
Hämeenlinnan Kaupunkikeskustayhdistyksen ja yritysten yhdessä järjestämä tapahtuma ylitti syksyllä kaikki odotukset. Vuorenvarmaan yleisöryntäykseen ei silti nyt luoteta.
 
– Jännittää aivan rutosti, myöntää Tavastilan markkinointivastaava Miikka Anttila ja kertoo, että odotukset ovat siitä huolimatta korkealla.
 

Illalla se nähdään

Miikka Anttila sanoo, että toinen kerta on sikäli kriittinen, että se ratkaisee, onko tapahtumalla jatkuvuutta vielä tämän jälkeenkin, mahdollisesti ensi syksynä.
 
– Vasta tänä iltana nähdään, miten paljon ihmisiä lähtee liikkeelle, sanoo Kellokeskus Laineen Raimo Laine.
 
Laine sanoo, ettei syksyllä odottanut yhtään mitään, ja erittäin vilkas ilta olikin siten mukava yllätys. Hän toivoo, että Pimeän kaupan kaltaisissa tapahtumissa otettaisiin huomioon myös hieman sivummalla aivan keskustan ytimestä sijaitsevat yritykset.
 
Samalla hieman varovaisella linjalla on Marko Tammela, vaikka ei epäilekään, ettei tänä iltana riittäisi kaupungilla väkeä.
 
– Viime kerralla oli erikoista, kun ihmisvirtaa riitti myös illalla keskustassa. Ihmiset olivat innoissaan ja olivat lähteneet shoppailemaan iloisella mielellä.
 
Ilta oli Tammelan mukaan myös kaupallisesti onnistunut. 
 
Kaupat pullistelivat väkeä ennätysmyöhään, ja aukioloaikoja jopa jatkettiin, koska väkeä tungeksi suunniteltujen sulkemisaikojen jälkeenkin.
 
– Mökki oli täysi, muistaa Juuso Ahonen. Hän kertoo, että nyt iltaan on varauduttu siten, että aikaa riittäisi myös asiakkaiden henkilökohtaiseen palveluun.
 

Vähän kuin Elomessut

Optident on luvannut olla auki yhdeksään, mutta kuten muissakin liikkeissä, kauppaa ei tyhjennetä väkisin.
 
Juuso Ahonen peilaa Pimeää kauppaa Elomessuihin.
 
– Ihmiset kaipaavat yhteisöllisyyttä ja kiinnostuvat tapahtumissa liikkuessaan itselleen ajankohtaisista asioista.
 
Ahonen uskoo aukioloon iltaisin keskustassa vain tapahtumaluontoisesti.
 
– Yrittäjät eivät jaksa, ja asiakkaita ei riitä. (HäSa)
 

Päivän lehti

30.3.2020