Kanta-Häme

Pimeiden pukkien todellinen määrä on mysteeri

Vuonna 2019 kotitalouksien on ilmoitettava joulupukille maksamansa korvaus tulorekisteriin.
Joulukuun 24. päivänä on liikenteessä veronsa maksavia joulupukkeja ja pimeitä pukkeja, joiden hintahaitari on koko maassa 20–250 euroa. Aihekuva. Kuva: Toni Rasinkangas

Ensi vuodesta alkaen kotitalouksien on ilmoitettava joulupukille maksamansa korvaus ensimmäisestä eurosta lähtien tulorekisteriin, jos pukki ei kuulu ennakkoperintärekisteriin esimerkiksi yrittäjänä.

Tänä vuonna ilmoitusvelvollisuus koskee kotitalouksia vain silloin, jos työkorvausta maksetaan yli 1 500 euroa. Pukin puolestaan on tehtävä ilmoitus ensimmäisestä eurosta alkaen.

Verohallinnon ylitarkastajan Minna Palomäen mukaan joulupukin verottaminen ei varsinaisesti muutu. Pukilla on jatkossakin vastuu tarkastaa ja ilmoittaa saamansa tulot veroilmoituksellaan.

– Pukkina esiintyminen on aina ollut veronalaista tuloa. Tuloverolaissa ei ole pykälää, että joulupukin työ katsottaisiin verovapaaksi, Palomäki sanoo.

Suomalaisen Joulupukkiyhdistyksen presidentin Mika Väkeväisen mukaan kuitenkaan arvonlisäveron maksaminen ei koske joulupukkia.

– Arvonlisälain mukaan työ rinnastetaan esiintyvän taitelijan hommiin, jossa arvonlisävero on nolla. Yhtä hyvin pukki voisi olla taikuri tai tanssija.

Palomäen mukaan pukkien liikevaihto jää yleensä alle 10 000 euron, joten jo sillä perusteella arvonlisäveroa ei tule maksettavaksi.

Anonyyminä pysyvän hämeenlinnalaisen joulupukin mukaan vain harva pukki maksaa veroja jouluaattonsa tienesteistä.

– Jos pukki maksaisi veroa, joutuisi yhdestä keikasta veloittamaan vähintään 200 euroa. Sellaista summaahan ei kukaan maksa, firmojen kautta sivutuloverokortilla pukkina hääräävä kaupunkilainen kertoo.

Väkeväinen puolestaan laskeskelee, että Kanta-Hämeessä ja Pirkanmaalla verovelvoitteensa hoitavan pukin keikkapalkkio on keskimäärin 60–70 euroa.

Suomessa nähdään vuosittain tuhansia pukkeja niin pikkujouluissa kuin jouluaaton perhejuhlissa. Verohallinnon tietoon tulee vain yksittäistapauksia, joissa joulupukki olisi jättänyt veronsa maksamatta.

– Se on sama kuin keräisi marjoja tai pulloja veroja maksamatta, anonyymi pukki sanoo.

Mika Väkeväinen arvioi, että hintahaitari koko maassa on parista kympistä jopa 250 euroon.

– Pohjoisen hiihtokeskuksissa pukeilla on hintaa. Hinta voi määräytyä myös pitkien välimatkojen mukaan. Etelän lähiöpukit ottavat rahaa vähemmän, kun saattavat ehtiä heittää 20 keikkaa illassa.

Väkeväinen arvioi, että rehellisiä ja kaikki velvoitteensa hoitavia pukkeja on näppituntumalta alle neljäsosa maan joulupukeista.

Kulurakenteet erottavat pukit toisistaan. Se näkyy heti hinnassa.

– Harva on valmis satsaamaan tuhansia euroja varusteisiin. Kun verottaja ottaa, niin se myös antaa. Puhdas pukki voi vähentää verotuksessa matkakuluja ja varusteita.

Kylpytakki ja kympin kertakäyttönaamari ei vielä tee vakavasti otettavaa pukkia. Sillä voi ehkä pärjätä yhden joulun, mutta ei toista, Väkeväinen arvioi.

– Varusteet luovat uskottavuutta. Mukana on oltava myös tieto- ja esiintymistaitoa.

Ylitarkastaja Palomäki puolestaan toteaa, että harmaa talous ei ole sallittua.

Huikkaa ottava pukki on Väkeväisen mukaan yhä harvempi näky, sillä koko esiintymiskulttuuri on muuttunut.

– Korviini ei ole kantautunut, että pukki haisisi enää alkoholille. Takavuosina pukki saattoi tehdä keikkaa viinapalkalla ja kerätä illan aikana esimerkiksi useita Jallu-pulloja.

Anonyymi pukki on eri mieltä.

– Aika usein pimeät pukit tai harrastuksena pukkeilevat ottavat korvauksen tavarana, kuten viinapulloina. Kyllä niitä punaisia vaappujia näkee vieläkin jouluaattoisin liikenteessä.

Korvausta vastaan pukki vierailee perheissä korkeintaan 15 minuuttia. Suosituin aika aattona on kello 16–17.

– Siinä ajassa ei tehdä mitään hullutuksia. Rupatellaan, luetaan satu ja annetaan lahjat. Kun pakettien avaaminen alkaa, pukki poistuu takavasemmalle. HäSa

Tunnollinen pukki

Joulupukit voi jakaa kahteen lahkoon: heihin, jotka hoitavat velvoitteensa ja heihin, jotka yrittävät tienata helppoa rahaa.Suomalaisen Joulupukkiyhdistyksen presidentin Mika Väkeväisen vinkit hyvän pukin tunnistamiseen:

Uskottavuus

Pukki on ilmoituksessa omilla kuvillaan ja yhteystiedoillaan. Vastaa tilaajan kysymyksiin, mutta kyselee myös tilaajan toiveita käynnistä.

Uskottavat varusteet ja esiintyminen. Punainen kylpytakki ei vielä tee joulupukiksi.

Antaa kuitin käynnistään, joka usein poikii keikkaa myös seuraavaksi jouluksi.

Hinta määräytyy kulurakenteiden mukaan.

Aina ajoissa

Aikataulussa pysyminen on osoitus ammattitaidosta. Pukki huomioi tilaajan toiveet vierailussaan.

Tulorekisteri

Tulorekisteri on monen eri viranomaisen yhteinen sähköinen tietokanta.

Ensi vuonna sinne ilmoitetaan palkkatiedot ja vuonna 2020 myös eläke- ja etuustiedot.