Kanta-Häme

Pimeys ja pakkanen hidastavat sähköverkon korjaustöitä

Suomea vastikään riepotellut myrsky Seija, sekä sen edeltäjät Reima, Eino ja Oskari ovat Elenian tiedottajan Heini Kuuselan mukaan aiheuttaneet yhden pahimmista sähkökatkojaksoista, joita Elenian verkkoalueella on koskaan syntynyt. Viimeiset runkoverkon vauriot ovat Elenian verkkoalueella Päijät- ja Lounais-Hämeessä. Pirkanmaalla, Keski-Suomessa sekä Pohjanmaalla asentajat korjaavat pienjänniteverkon vikoja.

Elenia kertoo runkoverkon tulevan kuntoon lauantai-illan aikana. Pienjänniteverkon korjaustyöt jatkuvat yöllä, mutta pakkanen ja pimeys hidastavat töitä, joita riittää varmuudella myös sunnuntaille. Elenialla on tavoitteena saada valoisan aikana kaikille sähköt sillä varauksella, ettei jäljellä olevien vioittuneiden johto-osuuksien vianpaikannuksessa tule vastaan laajoja tai pahasti vaurioituneita alueita.

Apua taivaalta

Elenia on saanut tietoa sähköverkon vaurioista kolmen helikopteritarkastuksen avulla.

– Lennot vahvistavat, että Lounais-Hämeen vauriot ovat verkkoalueellamme pahimpia myrskyn kaatamien puiden vuoksi. Esimerkiksi Tammelassa Hykkilän alueella tarvitaan konekalustoa laajamittaisessa korjaustyössä, Elenialta kerrotaan.

Pienjänniteverkossa sähköjä saadaan takaisin päälle paikoin lähes talous kerrallaan, sillä yksittäisten vika-alueitten ja -paikkojen takana on vain muutamia asiakkaita. Tämän vuoksi sähköttömien talouksien määrä vähenee viikonlopun aikana hitaasti.

Korjaustyöt jätettävä ammattilaisille

Myrskyn jälkikorjaukset jatkuvat ensi viikolla varsinaisen viankorjauksen jälkeen.

– Poistamme sähköverkolta meille ilmoitettuja, sekä työryhmien maastossa ja helikopteritarkastajien ilmasta havaitsemia puita.

Johdoilla roikkuviin tai niille kaatuneisiin puihin ei saa koskea eikä ryhtyä itse raivaamaan niitä.

– Sekä raivaus- että korjaustyöt ovat turvallisuussyistä ehdottomasti ammattilaisten työtä, Elenialta varoitetaan

Jos sähköjen palauduttua kiinteistön sähköverkko käyttäytyy oudosti, esimerkiksi valot palavat normaalia kirkkaammin tai himmeämmin, saattaa syynä olla sähköverkon nollajohtimen katkeaminen. Tästä voi seurata laitevaurioita, tulipalo ja pahimmillaan sähköiskun vaara. Näissä tilanteissa kannattaa heti katkaista sähkö pääkytkimestä ja ottaa yhteys Elenian vikapäivystykseen 020 690 911. (HäSa)