Kanta-Häme

Pinnan alla kuohuu

Rengon terveysasema on tänään perjantaina viimeistä päivää auki ennen kesätaukoa.

Aikaisempina vuosina asema on ollut suljettuna kesällä kahden viikon ajan. Tänä kesänä ovet pysyvät suljettuina koko heinäkuun, sillä terveysaseman pitkäaikainen lääkäri irtisanoutui virastaan toukokuun lopulla.

Jatkosta ei ole tietoa, sillä koko Suomea vaivaava lääkäripula ulottuu myös Kanta-Hämeeseen.

– Rekrytointi on käynnissä. Jos käy niin, ettemme saa virkaa täytettyä, joudumme ostamaan palvelun keikkalääkärifirmalta, kertoo Hämeenlinnan Terveyspalveluiden toimitusjohtaja Risto Mäkinen.

Irtisanoutumisen syyt pidetään salassa

Rengon terveysasemalta irtisanoutunut Pirjo Huitti-Lattunen on asian suhteen niukkasanainen, eikä halua kertoa irtisanoutumisen varsinaista syytä. Hän kokee, että ongelmia johdon kanssa on ollut jo pitkään ja että tämän vuoden puolella irtisanoutumisia tuntuu olleen aikaisempaa enemmän.

Työsuojeluvaltuutettu on Huitti-Lattusen mukaan alkanut kartoittaa syitä irtisanoutumisiin.

– Ne, jotka eivät päivääkään ole tehneet tätä työtä, tietävät kuitenkin jostain syystä kaiken parhaiten sen, miten työtä pitäisi tehdä, Huitti-Lattunen toteaa.

Mäkinen ei niin ikään kommentoi irtisanoutumisen syitä.

Hän kertoo, että normaalitilanteessa Rengossa on yksi täysiaikainen ja yksi osa-aikainen lääkäri. Hämeenlinnassa ei ole käytössä niin sanottua lääkärikiertoa, vaikka Mäkisen mukaan tilausta käytännölle voisi ollakin.

Puhelintyö kuormittaa koko järjestelmää

Hämeenlinnan terveyskeskukseen tulee vuosittain 150 000 puhelua, jotka vievät jopa kolmasosan hoitajien työajasta. Nyt puhelinsumaa on ryhdytty kanavamallin hengessä ratkomaan siten, että hiljaisempien terveysasemien hoitajat ottavat vastaan myös muiden asemien puheluita.

– Kun puhelintyö on tukossa, on kaikki tukossa. Sivuterveysaseman lääkäristä voi näyttää hankalalta, jos hänen hoitajansa vastaavat keskustan alueen potilaiden puheluihin. Toimitusjohtajan tehtävä on kuitenkin saada kaikkien kaupunkilaisten tilanne siedättäväksi, Mäkinen muotoilee.

Yksi tapa purkaa asiakasjonoa olisi tietenkin palkata lisää henkilökuntaa terveyspalveluita vauhdittamaan. Lääkäripulan lisäksi Mäkinen muistuttaa terveyspalveluiden olevan kaupungin rahoituksen armoilla.

Vaikka kustannukset nousevat viiden prosentin vuosivauhtia, kaupunki on nostanut antamaansa rahoitusta vain kahdella prosentilla edellisvuodesta.

– Tällaisessa tilanteessa ei ole mahdollista palkata yhtäkään lisähenkilöä, kunnes poliitikot toisin päättävät.

Mäkisen mukaan kanavamallin tarkoituksena on muokata sellaista terveydenhuollon toimintamallia, joka on vuosikymmeniä toiminut huonosti.

Onko tavoitteessa onnistuttu?

– Parissa, kolmessa vuodessa ei vielä pystytä simsalabim-temppuihin. Suunta on kuitenkin oikea. Viipurintien puhelinliikenne on vähenemässä, ja moni muukin asia korjautumassa pala palalta, Mäkinen vakuuttaa.

Jonosuma saattaa vauhdittaa irtisanoutumisia

Kun jouhevasti toimiville terveysasemille ohjataan pitkien jonojen asemien potilaita, alkaa koko järjestelmä helposti ontua.

Renkolaisten keskuudessa vallitseekin huoli, että tutun lääkärin lähtiessä myös palveluiden taso kärsii.

Mäkinen kieltää, että henkilökunnan irtisanoutumiset olisivat lisääntyneet. Hänen mukaansa myös niin Rengon, Kalvolan kuin Hauhonkin palvelut säilyvät ennallaan.

– Erilaisia mielipiteitä on toki esitetty, ja minun tehtäväni on niiden kaikkien kuunteleminen. Emme kuitenkaan uskaltaisi huonontaa Rengon palveluita, sillä siitä on huonoja kokemuksia muilta kaupungeilta.

Mäkinen myöntää, että ellei asemien jonokuormitusta saada pikaisesti kuntoon, saattaa henkilökunnan tyytymättömyys lisääntyä ja irtisanoutumisetkin yleistyä.

– Hämeenlinnassa on avoinna kymmeniä lääkärin vakansseja. Renkoon on tavoitteena saada palkatuksi mahdollisimman pitkäaikainen lääkäri, mahdollisimman pian. (HäSa)

Päivän lehti

26.10.2020

Fingerpori

comic