Kanta-Häme Hämeenlinna

Pintakäsittelijäksi valmistunut Tuuli Tui nauttii työnteosta ja unelmoi Venäjälle matkustamisesta pinkillä Ladalla

Hämeenlinnalaisen Tuuli Tuin haaveissa on oma auto, vaikka hänestä elämää ei pidä suunnitella liian pitkälle.
Pintakäsittelijäksi valmistuneesta Tuuli Tuista tuntuu hyvältä päästä töihin koulun loputtua. Kuva: Riku Hasari
Pintakäsittelijäksi valmistuneesta Tuuli Tuista tuntuu hyvältä päästä töihin koulun loputtua. Kuva: Riku Hasari

Tuuli Tui valmistui tänä keväänä Ammattiopisto Tavastiasta teolliseksi pintakäsittelijäksi. Todistus ei tosin vielä ole taskussa, sillä posti toimittaa sen koronaviruksen vuoksi kotiovelle.

– Ei hirveästi harmita, vaikka koulun valmistujaisjuhla siirtyikin syksylle. Ainahan valmistumisen voi kokea uudestaan, jos vaikka jatkaa opintojaan, Tui naurahtaa.

Koulun loputtua luvassa on kesä hämeenlinnalaisessa yrityksessä, jossa hän on työskennellyt jo puoli vuotta. Siellä Tui maalaa esimerkiksi paalutuskoneita.

Työskentely ei Tuin mukaan ole haitannut koulunkäyntiä. Muutaman näyttötyön tekeminen onnistui sujuvasti töiden lomassa.

Koulun loppuminen on kuitenkin helpotus, sillä töiden tekeminen kiinnostaa.

– Töissä on mukavaa, kun pääsee tekemään jotain koko ajan. Kun tulin kouluun takaisin, tuntui tahti paljon hitaammalta. Työpaikalla oli jo tottunut rytmiin ja tekemiseen.

Tukea sai riittävästi

Aina koulu ei kuitenkaan ollut helppoa.

– Välillä oli päiviä, kun mikään ei tuntunut onnistuvan ja kaikki meni pieleen. Se kuitenkin motivoi, että täällä saa tehdä asioita, eikä vain istua penkillä, Tui kertoo.

Koulussa häntä kiehtoi jatkuva mahdollisuus kokeilla uuttaa. Epäonnistumista ei tarvinnut pelätä, sillä tukea sai riittävästi.

Tui päätyi opiskelemaan pintakäsittelyä miettiessään mitä haluasi tehdä yläasteen jälkeen.

– Ei minulla ollut tarkkaa suunnitelmaa silloin. Pintakäsittelyala vaikutti mielenkiintoiselta, joten hain tänne. Isäni on myös joskus toiminut automaalarina.

Tuuli Tui sai Pintakillan pronssisen pinssin suoritettuaan pintakäsittelijän perustutkinnon. Kuva: Riku Hasari

Tuilla on paljon aikaisempaa kokemusta piirtämisestä ja maalaamisesta. Hän on maalannut vapaa-ajallaan esimerkiksi nuorisotilojen seiniä.

Koulua Tui jää omien sanojensa mukaan kaipaamaan paljon.

– Opettajilta on saanut paljon apua. Yhteishenki on muutenkin hyvä, ja tutortoiminta on ollut mukavaa. Pidän ihmisten kanssa olemisesta ja heidän auttamisesta. Ryhmässä on aina hauskempaa tehdä.

Tulevaisuutta ei kannata miettiä liikaa

Tulevaisuudessa Tuita kiinnostaisi esimerkiksi tatuoijan ammatti. Hänen mukaansa työskentelyä nykyisessä työpaikassa on kuitenkin tarkoitus jatkaa ainakin hetken aikaa ja mielellään pysyvämmin.

– Olen vähän sellainen ihminen, että ”I’ll go with the flow”. Liian pitkälle ei kannata asioita miettiä.

Tuuli Tui viihtyy koulunsa työtiloissa, sillä siellä on aina joku auttamassa tai tarvitsemassa apua työhönsä. Kuva: Riku Hasari

Omasta mielestään hän tulee ihmisten kanssa yleensä hyvin toimeen.

– Jos joku ei tule toimeen kanssani, niin sille ei voi mitään. Työt on silti tehtävä.

Vapaa-aikansa Tui viettää mielellään jenkkiautojen parissa. Omaa autoa hänellä ei vielä ole, mutta sellainen on haaveissa.

– Oma auto olisi mukava. Se voisi vaikka olla vaikka joku hieno avaruusteemainen auto. Yhdessä vaiheessa unelmani oli, että voisin ostaa Ladan ja maalata sen räikeän pinkiksi. En edes pidä pinkistä, mutta laittaisin siihen pinkin sisutuksen, karvaratin ja kaiken. Ajaisin sen kanssa sitten Venäjälle. Se olisi aika hienoa.HäSa

Lue lisää: Onnea ammattiin valmistuneille! Tavastiasta keväällä 2020 valmistuneiden nimet julki, katso lista
(25.5.2020)

Päivän lehti

10.7.2020