Kanta-Häme Hämeenlinna

Piparkakkutalossa uusi startti vanhalla työporukalla – Maran kysely: Yrityksistä 57 prosenttia lomauttanee loppuvuonna työntekijöitään

Remontoidussa Piparkakkutalossa ei ainakaan aluksi ole lounastarjoilua.
Maanantaina Piparkakkutalossa oli vauhtia ennen tiistain avajaisia. Päivään mahtui myös koulutuksia. Kuva: Toni Rasinkangas
Maanantaina Piparkakkutalossa oli vauhtia ennen tiistain avajaisia. Päivään mahtui myös koulutuksia. Kuva: Toni Rasinkangas

Ravintola Piparkakkutalon remontin piti kestää muutaman kuukauden. Sitten tuli koronapandemia, joka pakotti sulkemaan ravintolat.

– Korona tuli keväällä, kun ravintola piti avata uudelleen. Kun ovet oli pidettävä kiinni, päätimme hieman laajentaa remonttia alkuperäisestä, kertoo ravintoloitsija Karoliina Mäki-Kuutti.

Vuosi on ollut vaikea. Matkailu- ja ravintolapalvelualan etujärjestön Maran jäsenkyselyn mukaan yritysten tilanne on kriittinen.

Myös henkilöstö on tiukoilla pitkään jatkuneiden lomautusten vuoksi. Yrityksistä 57 prosenttia arvioi lomauttavansa loppuvuonna ainakin jonkin verran työntekijöitään. Kolme prosenttia arvioi olevansa suljettu.

Myös Piparkakkutalossa henkilökunta jouduttiin lomauttamaan.

– Nyt työntekijäkaartimme on palannut kokonaisuudessaan takaisin töihin, Mäki-Kuutti kertoo.

Avataan aluksi iltaravintolana

Arkilounastarjoilua ei tänään tiistaina uudelleen avautuvassa Piparkakkutalossa ole luvassa ainakaan aluksi.

– Avaamme tässä vaiheessa iltaravintolana, lauantaisin olemme avoinna koko päivän. Kun ihmisillä on etätyösuositukset päällä, niin harvempi käy lounaalla ravintolassa, arvioi Mäki-Kuutti.

Yritys on markkinoinut avajaisia tähän mennessä vain sometileillään, joissa ovien jälleenavautuminen on kerännyt reagointeja.

– Pelkän viime torstaina aloitetun somemarkkinoinnin pohjalta on tullut tosi varauksia. Niitä on kertynyt erityisesti viikonloppuun.

Ravintolan menussa ei juurikaan ole muutoksia tapahtunut. Karoliina Mäki-Kuutin mukaan remontin ideana olikin, että keittiö pannaan uusiksi ruuanlaittolaitteineen.

– Olemme satsanneet myös henkilökunnan koulutukseen, jolla pyritään parantamaan asiakaskokemuksia.

Mäki-Kuutin lisäksi koulutuksia on henkilökunnalle pitänyt myös remontin suunnitteluun osallistunut huippukokki Tomi Björck.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Karoliina Mäki-Kuutin mukaan Piparkakkutalo avataan uudelleen iltaravintolana, sillä etyösuositusten aikana harvempi käy ravintolassa lounaalla. Kuva: Toni Rasinkangas

Elämää tilanteen mukaan

Maran jäsenyrityksistä noin 70 prosenttia arvioi liikevaihtonsa alenevan tänä syksynä vähintään 30 prosenttia, kyselystä selviää.

Mäki-Kuutti toteaa, että syksyn tilannetta on vielä hankala arvioida.

– Koko tämän vuoden ajan olemme eläneet tilanteen mukaan. Kukaan ei osaa sanoa, millaisena koronatilanne jatkuu. Olemme huomioineet turvavälit, desinfioinnin sekä mahdollisuuden käsienpesuun.

Mäki-Kuutti toivoo, että nyt pystyttäisiin elämään mahdollisimman normaalia arkea pienine paikalliselämyksineen.

– Alamme suunnitella teemailtoja, kunhan ensin saamme ravintolan auki. Esimerkiksi Tomi Björck tulee syksymmällä vierailemaan koulutustilaisuuksien lisäksi myös keittiössämme, kertoo Mäki-Kuutti. HäSa

Päivän lehti

27.9.2020

Fingerpori

comic