fbpx
Kanta-Häme

Pippurinen marttajoukko kotoilee kimpassa

 

Lokakuussa perustetun Harvialan Marttojen puheenjohtaja on pumpattu täyteen marttailua. Raija Laitinen oli jäsenenä jo aikoinaan Harvialassa toimineessa marttayhdistyksessä, ja jatkoi sen jälkeen marttojen kotitalousneuvojana Pirkanmaalla. Paluumuutto Harvialaan sai puuhaamaan kylään uutta marttayhdistystä, edellinen kun oli jo aikoja sitten lopettanut toimintansa.
 
– Täällä ei oikein ole paikkaa, jossa tutustua ihmisiin. Marttailun kautta mekin opimme tuntemaan toisemme, Laitinen kertoo, ja viittaa samalla pöydän ääressä istuvien Annikki Salorannan ja Kaisu Lindsténin suuntaan.
 
Heidän ja muiden vajaan 20 jäsenen perimmäisin syy marttailun aloittamiseen oli pitkälti sama: Tarve löytää lähistöltä muita ihmisiä, joiden kanssa toimia ja jakaa yhteiset mielenkiinnon kohteet.
 
Neuvoja ja niksejä arkeen
 
Kun Harvialan Marttojen rahastonhoitaja Annikki Saloranta ei muistanut, kuinka paljon mehuun tulee sokeria marjakiloa kohden, apu löytyi Marttaliiton sivuilta. Esimerkki kiteyttää marttailun ytimen, kotoilun, kuten martat sen muotoilevat.
 
– Kotoilu tuntuu nyt olevan muodissa, mutta marttailussa termi on ollut käytössä jo pitkään, Laitinen kertoo.
 
Kotoiluun ja marttailuun sisältyvät kaikkien kodin arkiaskareiden lisäksi muun muassa oma hyvinvointi, käsityöt ja puutarhanhoito. Niihin martat tarjoavat yhteisen tekemisen ja neuvontapalveluiden lisäksi apua omilla kotisivuillaan.
 
– Sivuilla on luotettavaa, ammatti-ihmisten kokoamaa tietoa. Ei mitään epämääräisiä keskustelunurkkia, Laitinen kertoo.
 
Esimerkiksi tarkastettujen reseptien löytäminen internetistä ei ole itsestäänselvyys. Tämän on huomannut muun muassa yhdistyksen sihteeri Kaisu Lindstén.
 
– Tein kerran taatelikakkua. Ihmettelin, kun se jäi veteläksi. Sitten huomasin, että reseptissä desi nestettä oli merkitty litraksi. Eihän sellaista voi tietää, jos ei koskaan ole taatelikakkua tehnyt, Lindstén kertoo.
 
Martat keilaavatkin
 
Etelä-Hämeen Marttoihin kuuluu yli 30 Marttayhdistystä. Pelkästään Hämeenlinnan ja Janakkalan alueella on 14 eri yhdistystä.
 
– Joka kerta kysytään, miksi perustettiin taas uusi marttayhdistys, Laitinen toteaa.
 
Harvialassa marttayhdistykselle on kuitenkin ollut tarvetta. Toiminta on lähtenyt käyntiin vauhdikkaasti vajaan 20 jäsenen voimin. Pienestä jäsenmäärästä huolimatta martat ovat aktiivisia.
Vaikka aloittelevalla yhdistyksellä ei ole vielä hääppöisiä summia rahaa tilillään, jos jonkinlaista toimintaa on jo järjestetty. Ohjelmassa on ollut kaikkea puutarhaillasta terveysiltaan. Syksyllä on luvassa sieniretki, keilailuilta, käsityöilta ja jalkojenhoitoilta.
 
Toimintaan mukaan tuleminen on yhtä rentoa kuin itse toimintakin.
 
– Ei tarvitse ottaa paineita siitä, jos kaikkiin tapahtumiin ei pääse mukaan, Laitinen sanoo.
 

Menot