Kanta-Häme

Pirkko-Liisa Kastari kirjoitti kirjan linja-automiehestä – Palkittiin tieliikennehistorian Mobilia-palkinnolla

Hämeen Sanomien eläkkeellä oleva toimittaja teki kirjan pitkän linjan linja-automiehestä.
Tieliikennehistorian Mobilia-palkinto myönnettiin tänä vuonna Pirkko-Liisa Kastarille. Palkinto luovutettiin Kangasalan Mobilia-museossa Pirkanmaalla.
Tieliikennehistorian Mobilia-palkinto myönnettiin tänä vuonna Pirkko-Liisa Kastarille. Palkinto luovutettiin Kangasalan Mobilia-museossa Pirkanmaalla.

Vuoden 2020 tieliikennehistorian Mobilia-palkinto myönnettiin teokselle Artturi Tiura, Linja-automiehen elämä ja autot (2019). Voittajateos kertoo kurulaisen liikennöitsijän Artturi Tiuran (1908–1991) elämästä ja välittää samalla pohjoishämäläisen maaseudun elämänmenoa läpi 1900-luvun.

FT, toimittaja Pirkko-Liisa Kastari kuvaa Tiuraa ihmisenä, yrittäjänä ja työnantajana, mutta kertoo perusteellisesti myös linja- ja maitoautojen kuljettajien, rahastajien ja autonasentajien työstä sekä tiestön kunnon merkityksestä heidän työssään. Kastari on tehnyt elämänuransa sanomalehden toimittajana, pisimpään Hämeen Sanomissa.

Pirkko-Liisa Kastari kertoo, että aloite Artturi Tiuran elämäkerralle tuli lammilaiselta linja-autoharrastaja Matti Veräväiseltä.

– Veräväinen tiesi, että olen Artturi Tiuran tavoin Kurusta kotoisin. Tunsin Tiuran elämänpiirin ja taustan. Suostuin työhön osaksi kurulaisesta kotiseuturakkaudesta, Kastari valottaa projektin alkua.

Kuvaus maaseudun elämästä ja Tiuran linja-autokannasta

Kirjoittaminen alkoi vuonna 2013 ja kesti muiden töiden ohessa viisi vuotta. Artturi Tiuran persoona osoittautui projektin aikana kiehtovammaksi kuin Pirkko-Liisa Kastari oli osannut ajatellakaan.

– Tiurasta on lukemattomia kaskuja. Ne olivat yksi tapa kertoa Tiuran värikkäästä persoonasta, Kastari kertoo.

Tiuran arkistoja ei ole tallella, joten Pirkko-Liisa Kastari haastatteli lukuisia henkilöitä, jotka kertoivat työstään Tiuran kuljettajina, rahastajina ja asentajina. Muistitiedon ansiosta kirjasta ei Kastarin mielestä tullut tavanomaisen elämäkerta, vaan kuvaus 1900-luvun maaseudun ihmisten elämästä ja yhteyksistä maailmalle.

– Kiitos Mobilian loistavan arkiston, kirjasta tuli myös kattava esitys Tiuran autokannasta, Kastari kiittää.

Antaumuksella kirjoitettu teos

Palkintolautakunta luonnehti Pirkko-Liisa Kastarin teosta kokonaisuudessaan ammattitaitoisesti toteutetuksi. Antaumuksella kirjoitettu kirja perustuu vankkaan lähdeaineistoon.

Kilpailuun osallistui tänä vuonna kuusi ehdokasta, joista kaikki olivat tietokirjoja. Taso oli tuomariston mukaan tasaväkinen. Raati painotti arvioinnissa luettavuutta, tiedon tasoa ja luotettavuutta, taittoa ja painatusta, yleisilmettä sekä luovuutta.

Mobilia säätiö jakaa joka toinen vuosi 4 000 euron arvoisen tieliikennehistorian Mobilia-palkinnon. Palkinto voidaan myöntää tutkijalle, tutkijaryhmälle, opiskelijalle, toimittajalle tai muulle henkilölle, joka on julkaissut tieliikenteen alalta kirjan, tutkimuksen, opinnäytetyön, dokumenttiohjelman tai muun paperi- tai sähköisessä muodossa julkaistun teoksen elokuun 2017 jälkeen. Palkinnon lahjoittavat Mobilia säätiön taustayhteisöt.

Päivän lehti

22.10.2020

Fingerpori

comic