Kanta-Häme

Pirttikosken vesilinnuille uusi keidas ensi kevääksi

Monet vesilinnut ovat saamassa uutta elintilaa Kalvolan Pirttikoskella, jossa painunut turvemaapelto muutetaan matalaksi kosteikkoalueeksi. Rakennustyöt Ylhäisten kotiseutukosteikolla alkoivat viime viikolla ja eilen olivat vuorossa pienen syvännealueen ja saarekkeiden kaivutyöt.

– Kosteikko perustetaan patoamalla peltopainanteen läpi virtaava oja. Pato on jo valmiina ja loputkin rakennustyöt valmistuvat lähipäivinä. Alue kuitenkin täytetään vähitellen vasta kevättulvan jälkeen, ja ensi toukokuussa paikalle muodostuu 2,7 hehtaarin kosteikko, kertoo Suomen riistakeskuksen erikoissuunnittelija Mikko Alhainen.

Ylhäisten kosteikko on Etelä-Hämeen kolmas riistakeskuksen Kotiseutukosteikko Life+ -hankkeen kohde. Kaksi muuta kosteikkoa ovat Jokioisilla ja Hausjärvellä.

– Kotiseutukosteikko Life+ -hanke edistää vesilintujen tärkeimpien elinympäristöjen perustamista, kunnostamista ja hoitoa. Kyseessä on viisivuotinen hanke, jonka tavoitteena on kaikkiaan 30 mallikosteikkoa ja ainakin yksi jokaiseen maakuntaan. Tämä tavoite on kuitenkin jo ylitetty, sillä koko maahan on syntymässä noin 50 kosteikkoa, Alhainen sanoo.

Linnut löytävät kosteikon nopeasti

– Tällaiset kosteikkoalueet ovat varsinaisia sorsatehtaita. Esimerkiksi Sauvon Härmälässä vesilinnut löysivät uuden elinympäristönsä nopeasti. Kosteikko perustettiin vuonna 2011 ja jo seuraavana kesänä sinisorsa, tavi, haapana, telkkä ja mustakurkku-uikku saivat yhteensä 43 poikasta, erikoissuunnettelija Mikko Alhainen iloitsee.

Hän arvelee, että ensi juhannuksen tienoilla myös Ylhäisten kosteikolla käy jo melkoinen kuhina.

Uusi kosteikko syntyy Alhaisen mukaan varsin edullisesti. Kustannukset ovat noin 2 000–3 000 euroa hehtaarilta eli vajaan kolmen hehtaarin Ylhäisten kosteikon hinnaksi tulee noin 10 000 euroa.

Koko viisivuotisen hankkeen budjetti on noin 2 miljoonaa euroa. Päärahoittajina ovat EU Life+, maa- ja metsätalousministeriö sekä Suomen riistakeskus. Kohteet toteutetaan yhteistyössä maanomistajien, yhdistysten ja yritysten kanssa. (HäSa)

www.kosteikko.fi

Mainos