Kanta-Häme

Pissalle on päästävä

 

Peiliin spreijatut hävyttömyydet peittävät kuvitellun kuvajaisen aika lailla täydellisesti. Nurkassa makaa Dressmannin iso muovikassi. Ihan ensimmäisenä vastaan lyö silti haju, joka kielii siitä, että ihan jokaisella kerralla pönttöä ei ole vaivauduttu käyttämään.

Torin R-kioskin rakennuksessa sijaitsevat vessat ovat kyllä maksuttomia, mutta sen kummemmin haju kuin katosta vedettävä istuinrengaskaan ei välttämättä houkuta viipymään edes tarvittavaa aikaa.

Tilojen siisteydestä huolehtii Tekme, jonka palveluesimies Seija Väänänen kertoo, että paikka siivotaan seitsemänä päivänä viikossa.

– Tilat siivotaan aamukuudelta ja ovet lukitaan illalla. Eihän se silti mikään luksuspaikka ole. Maksuttomuus ja valvonnan puute vaikuttavat asiaan.

Vessattomuus vie viihtyisyyttä

Hämeenlinnan keskustassa maksutta vessaan pääsee lähinnä virka-aikana ja vain parissa paikassa. R-kioskin lisäksi yleiset, maksuttomat sosiaalitilat löytyvät ainoastaan kirjastosta, Kastellista ja kauppakeskus Tavastilasta.

Kauppakeskus Linnassa vessaan pääsee euron maksua vastaan.

Yleisövessojen vähäisyyteen on herätty myös kaupunkikeskustayhdistyksessä. Se, mitä asialle aiotaan tehdä, ei ole vielä tiedossa, kertoo palvelupäällikkö Sari Hagemeier.

Hagemeierin mukaan Sibelius-juhlavuoden kunniaksi järjestettävä siivouskampanja koskee ilman muuta myös vessatilojen kehittämistä.

– Vessattomuus vaikuttaa keskustan viihtyvyyteen ilman muuta. Liian usein unohtuu se tosiasia, että ihmiset pissaavat vuorokaudenajasta riippumatta.

Yksi keino välttää yleisiä wc-tiloja on tietenkin livahtaa asiakasvessaan. Palokunnankadun Café Kukossa vessoille on kulku kassan editse, joten kulunvalvonta sujuu ikään kuin itsestään.

– Eikä sellaiseen ole ollut tarvettakaan. Maksua emme ole perineet, vaikkei meiltä mitään ostaisikaan. Parempi että asioilla käydään vessassa eikä vaikkapa portinpielessä, sanoo yrittäjä Teemu Kukko.

Maksuttomuus toimii toistaiseksi

Kauppakeskus Tavastilassa eniten palautetta tulee nimenomaan yleisistä wc-tiloista.

– Aika usein kyse on siitä, että paperi on lopussa, mutta joskus olemme saaneet tiedon myös yön yli vessassa viettäneistä, hymähtää kauppakeskuksen tiedottaja Miikka Anttila.

Tällä hetkellä sekä vessojen että lastenhoitohuoneen käyttäminen Tavastilassa on maksutonta. Maksullisuuteen palataan vain, mikäli nykyinen käytäntö ei toimi, ja toistaiseksi se on toiminut.

Anttilan mukaan maksuttomuutta tärkeämpää ovat silti siistit tilat. Vessat siivotaan päivittäin sekä tarpeen mukaan.

– Onhan se vähän kaksipiippuinen juttu. Asiakkaiden kannalta on kätevää, ettei tarvitse kaivella kolikoita, mutta siivoojilta ja vartijoilta se vaatii toki enemmän. (HäSa)