Kanta-Häme

Pitääkö paperisia laskuja alkaa pelätä?

Paikallinen insinööritoimisto Tähtiranta Oy on joutunut viekkaan laskuhuijauksen kohteeksi. Asia selvisi, kun yritys alkoi karhuta asiakkaaltaan maksamatonta laskua.

Asiakas kuitenkin kertoi maksaneensa kyseisen laskun. Pian havaittiin, että hän oli maksanut väärennetyn laskun, jossa kaikki muut tiedot täsmäsivät, mutta tilinumero ja puhelinnumero oli vaihdettu, jolloin maksu oli mennyt rikollisten tilille.

– Teimme asiasta rikosilmoituksen viime viikolla. Onneksi kyse ei ollut mistään tuhansien eurojen laskusta.

– Pohdimme, mistä lasku on voitu varastaa ja haluamme samalla varoittaa muita yrityksiä ja ihmisiä, että tällaista on liikkeellä, kertoo Tähtirannan asiakaspalvelusta vastaava Kaisa Kauppi.

Huijauksia on toteutettu myös muualla Suomessa. Ilta-Sanomat kertoi elokuun lopussa, että Satakunnan alueella on tehty toistakymmentä rikosilmoitusta vastaavista tapauksista.

Satakunnassa laskuja epäillään anastetun Postin kirjelaatikoista. Vahingot on laskettu kymmenissä tuhansissa euroissa, vaikka poliisi on kyennyt estämään joitakin rahasiirtoja ja jäädyttämään rikollisten tilejä ennen kuin rahoja on ehditty nostaa.

Onko näistä petoksista tehty täällä enemmänkin rikosilmoituksia, Hämeen poliisilaitoksen talousrikoksista vastaava rikoskomisario Jari Uotila?

– Kyllä näitä aika ajoin on tullut. Tutkittu on joitain kymmeniä tapauksia.

– Tyypillistä on, että nämä tapahtuvat sykleissä. Järjestäytynyt rikollisuus keksii koko ajan uusia tapoja, ja poliisi ja asianomistajat tulevat sitten perässä. Näin se ikävä kyllä on, Uotila toteaa.

Kuinka poliisi kehottaa suojautumaan tämäntyyppisiltä huijauksilta?

– Vaikea sanoa. Parasta tietysti olisi, jos tavara ja raha vaihtaisivat omistajaa samassa yhteydessä, mutta nykymaailmassa se lienee mahdotonta. Kannattaa kiinnittää huomiota ainakin tilinumeroon.

– Mutta vaikka katsoisi, että pankkitili on asiallisessa pankissa ja yrityksen nettisivut aidot, niin rikollisilla on konsteja väärentää niitäkin ja käyttää bulvaaneja. Pankkitilin voi saada käyttöönsä vaikka kossupulloa vastaan, ja sitten vastuu kaatuu tälle ”kilpimiehelle”, jos poliisi pääsee jäljille. Todellinen rikollinen pysyy taustalla.

Kuinka hyvällä prosentilla poliisi pystyy selvittämään näitä tapauksia?

– On näitä tekijöitä saatu kiinnikin, mutta tämäntyyppinen petosrikollisuus on hankalimmasta päästä selvittää.

Pitääkö paperisia laskuja pelätä?

– Kannattaa olla varovainen ja huolellinen, oli kyse minkälaisesta laskusta hyvänsä.

Päivän lehti

30.11.2020

Fingerpori

comic