Kanta-Häme Hämeenlinna

Pitääkö poliisiasemalle mennä kivääri ojossa Hämeenlinnassa? – Näin Hämeen poliisi neuvoo

Vaikka aikaa ei löytyisi poliisin sähköisestä ajanvarausjärjestelmästä, se ei tarkoita, ettei kansalainen voisi luovuttaa aseita paikalliselle poliisiasemalle.
Asekaupat ostavat vain sellaisia vanhoja aseita, joilla on vielä markkina-arvoa. Kuvan pistooli on deaktivoitu. Kuva: Esko Tuovinen
Mikäli vanhasta aseesta haluaa päästä eroon, voi sen poliisille luovuttamisen sijaan yrittää myös myydä. Asekaupat ostavat kuitenkin vain sellaisia aseita, joilla on vielä markkina-arvoa. Kuvan pistooli on deaktivoitu. Kuva: Esko Tuovinen

Hämeen poliisin sähköinen ajanvaraus hämmentää HäSa:n lukijaa.

Lukija yritti luovuttaa itselleen tarpeettomia metsästyskivääreitä poliisille, mutta aseenluovutus oli hänen mielestään tehty liian vaikeaksi.

Poliisin sähköisessä ajanvarauksessa lähimmät aseenluovutuspisteet löytyvät Pirkanmaalta, ja niissäkin vapaat ajat ovat hyvin harvassa.

– Voiko todella olla näin, että Miekkalinnassa ei ole aseenluovutusta? lukija kysyy.

”Poliisiasemalle voi myös mennä ilman ennakkoyhteydenottoa”

Hämeen poliisin mukaan luovutettavia aseita ei ole tarpeen lähteä kuljettamaan muiden poliisilaitosten alueelle.

– Toki poliisi ottaa niitä joka paikassa vastaan. Vaikka aikaa ei löytyisi sähköisestä ajanvarauksesta, ei se tarkoita sitä, ettei pyssyjä voisi poliisille jättää, kertoo komisario Hanna Kokkonen.

Luovutuksesta voi poliisin kanssa sopia puhelimitse.

– Olisi hyvä soittaa etukäteen, ennen kuin lähtee pyssyjen kanssa liikkeelle. Tarvittaessa poliisiasemalle voi myös mennä ilman ennakkoyhteydenottoa.

Kanta-Hämeessä aseita otetaan vastaan niin Hämeenlinnan, Riihimäen kuin Forssan poliisiasemilla.

– Toivomme, että se tapahtuisi täällä Hämeenlinnassa, jossa lupahenkilöstö on, mutta otamme aseita vastaan sivupoliisiasemillakin, Kokkonen sanoo.

Lue myös: ”80 prosenttia tarjottavista aseista on todella vanhoja” – Asekauppias kertoo, millainen pyssy huolitaan myyntiin

Poliisin verkkosivuilla aseidenluovutuksesta niukasti infoa

Aseidenluovutusta koskeva ohjeistus poliisin verkkosivuilla on epäselvää. Aseenluovutusta varten ei myöskään löydy ajanvarausmahdollisuutta kaikkien poliisilaitosten alueelta.

Kokkonen kertoo, että on jokaisen poliisilaitoksen vastuulla luoda asiointiajat sähköiseen ajanvaraukseen.

– Riippuu kunkin alueen toimintamallista, löytyykö sieltä passilupien lisäksi muita asiointiaikoja.

Hämeenlinnaan voi varata ajan asetarkastukseen, mutta sillä tarkoitetaan vasta hankittuja aseita, jotka tulee esittää poliisille 30 päivän kuluessa hankinnasta. Hämeen poliisin lupavalvonnan asiat on keskitetty Hämeenlinnaan ja kaikki asetarkastukset tehdään Hämeenlinnassa. HÄSA

Aseenluovutus poliisille

Ampuma-aseen voi halutessaan luovuttaa korvauksetta valtiolle.

Poliisille luovutetut aseet menevät joko huutokaupattaviksi tai korvauksetta valtiolle hävitettäviksi.

Aseiden luovuttamisesta on hyvä sopia etukäteen poliisilaitoksen kanssa.

Vanhoja aseita luovutetaan poliisille paljon. Tyypillisimmin kyse on perikunnasta, joka luovuttaa kuolinpesän aseita.

Ajoittain järjestetään myös armovuosikeräyksiä, joissa kansalaiset saavat luovuttaa luvattomia aseita poliisille seuraamuksetta.

Päivän lehti

25.9.2020

Fingerpori

comic