Kanta-Häme

Pitääkö Volkkari-kuskin reagoida?

1. Miten päästömanipuloitujen Volkswagen-konsernin automallien korjaukset etenevät?
Saksassa on hyväksytty korjaustoimet, jotka tehdään 2,0-litraisella EA 189 -tyypin dieselmoottorilla varustetuille autoille. Takaisinkutsut ja korjaukset alkavat niiden osalta myös Suomessa.

2. Mitä automalleja korjaukset koskevat?
Kutsun korjauksiin saavat aluksi 2-litraisella dieselillä varustetut Volkswagen Golfit ja Amarokit. Audin puolelta ensimmäisinä korjataan A4-, A5- ja Q5-malliset autot. Skoda- tai Seat-malleja korjaukset eivät koske toistaiseksi.

3. Pitääkö auton omistajan tehdä nyt jotakin?
Maahantuojalta tulee asiakkaille takaisinkutsukirje. Sen saatuaan asiakas voi varata huoltoajan. Korjaukset tehdään vain valtuutetuissa VW- ja Audi-merkkihuolloissa, ja ne ovat asiakkaille ilmaisia.

4. Kauanko korjaus kestää?
Maahantuoja arvioi, että huolto vie aikaa puolesta tunnista tuntiin. 2-litraisiin moottoreihin tehdään moottorin ohjainlaitteen päivitys. Korjaus onnistuu normaalin huoltokäynnin yhteydessä.

5. Miksi moottorit on korjattava?
Moottorin ohjainlaitteen ohjelmistopäivitys varmistaa, että auton päästöt vastaavat tyyppihyväksynnän mukaisia arvoja. Nyt ohjainlaitteessa on ohjelmisto, joka muuttaa typenoksidien (NOx) päästömääriä.

6. Vaikuttaako päivitys moottorin suorituskykyyn tai autoverotukseen?
Volkswagen AG luovuttaa asiakkaille todistuksen, jonka mukaan ohjelmiston päivitys ei vaikuta auton kulutukseen, moottorin tehoon, CO2-päästöihin, ajokäyttäytymiseen tai akustiikkaan. Verotus ei muutu, koska NOx-päästöt eivät ole auto- tai ajoneuvoveron peruste Suomessa.

7. Koska pienemmät dieselmoottorit päivitetään?
Korjaukset alkavat myöhemmin tänä vuonna, kun hyväksyntä niille on saatu Saksassa. 1,2- ja 1,6-litraisiin EA 189 -dieseleihin tehdään ohjelmistopäivitys, ja 1,6-litraiseen asennetaan lisäksi uusi ilmanvirtausohjain. LM-HäSa

Päivän lehti

30.10.2020

Fingerpori

comic