Kanta-Häme

Pitäisikö lapsen whatsappailusta huolestua?

Suurimmalla osalla koululaisista on puhelin, jossa on nettiyhteys. Kouluikäiset viettävät usein kotona aikaa yksin. Siksi on tärkeää, että perheessä on laadittu yhteiset säännöt median käytöstä.

Mannerheimin lastensuojeluliiton auttavien puhelin- ja nettipalveluiden päällikkö Tatjana Pajamäki, miten lapsen älypuhelimen käyttöön voi puuttua?

– Lapsia pitää opastaa puhelimen käyttöön: milloin sitä käytetään ja kuinka kauan.

Älypuhelin mahdollistaa netin selaamisen, joten netin käyttöön liittyvät riskit on huomioitava. Pienimmillä lapsilla ei ole tarvetta älypuhelimelle.

Milloin whatsappailusta tai somettelusta kannattaa huolestua?

– Nuorilla elämä älypuhelimien maailmassa ei eroa yhtä paljon reaalielämästä kuin meillä aikuisilla. Se on samaa kaverisuhteiden ylläpitoa kuin fyysisessä maailmassa.

Jos viestittely alkaa viedä liikaa aikaa yöunilta tai muulta tekemiseltä, voidaan nuorten kanssa sopia esimerkiksi aikarajoituksia. Vanhemman pitäisi hahmottaa, mikä nuoren maailma on ja mihin ongelma liittyy, jotta siihen voi puuttua.

Jos nuori on viestitulvan vuoksi jatkuvasti ärtynyt tai levoton, asiasta täytyy keskustella.

Moni vanhempi ei hallitse älypuhelinten käyttöä. Missä sen voi oppia?

– Paras tapa on antaa oman lapsen toimia opastajana. Se on samalla yhdessäoloa ja nuoren maailmaan tutustumista. Lapsi näyttää, mitä hän tekee virtuaalimaailmassa.

Saako vanhempi lukea lapsen viestejä?

– Kysymys on sama kuin saako lapsi lukea vanhemman viestejä. Viestit ovat lapsen tai nuoren yksityisaluetta eivätkä kuulu vanhemman reviirille. Kyllä lapsen tai nuoren maailmassa pitää yrittää pysyä riittävän lähellä muuten kuin murtautumalla hänen yksityisalueelleen. Se murtaa myös luottamusta.

Anna Ruohonen

Päivän lehti

3.4.2020