Kanta-Häme

Pitäisikö Suomessakin tarkistaa Ebolan varalta?

Yhdysvallat, Kanada ja Britannia tarkistavat joillakin lentokentillään matkustajiaan Ebolan varalta. EU-tasolla lentokenttien Ebola-tarkistukset nousevat harkintaan tiistaina, kun eri maiden terveysviranomaiset puivat asiaa puhelinkokouksessa.

Kokoukseen osallistuu myös sosiaali- ja terveysministeriössä tartuntatautien torjunnasta ja rokottamisesta vastaava ylilääkäri Anni Virolainen-Julkunen. Hän sanoo, että valpas kannattaa olla, mutta toimenpiteisiin täytyy olla hyvä syy.

– Täytyy pohtia, mikä on välttämätöntä ja mikä on väärän turvallisuudentunteen luomista, Virolainen-Julkunen pohtii.

Ylilääkäri ei halua ottaa suoraan kantaa siihen, pitäisikö Suomessa ja muissa EU-maissa aloittaa Ebola-tarkistukset varmuuden vuoksi.

– En halua toistaiseksi ottaa kantaa, vaan selvitämme huolellisesti asiaa kummaltakin puolelta.

Virolainen-Julkunen muistuttaa, että flunssakausi on alkamassa, minkä vuoksi oirehtivien ihmisten lentokenttätarkistuksia tulisi pohtia todella tarkkaan.

– Pitäisi pohtia, mitä tehdään kaikkien kuumeisten kanssa, joilla ei ole minkäänlaista kontaktia epidemia-alueelle Afrikkaan. Ei kuulosta kovin järkevältä, että kaikkien kuumetta aletaan mitata.

Pitäisi myös tarkkaan miettiä, mitä kaikkea lentokentillä pitäisi tarkistaa Ebolan varalta. Ylilääkärin mukaan olisi oleellista selvittää, onko oireileva henkilö ollut tekemisissä selkeästi sairaan henkilön kanssa lähiaikoina.

–Se, että on ollut tietyssä maassa, ei riitä tartuntaan. Potilaan on tarvinnut kohdata sairas ihminen. Vain oireinen ihminen tartuttaa Ebolaa.

Ovatko Britannian Yhdysvaltain ja Kanadan Ebola-tarkistukset liioittelua? Virolainen-Julkunen sanoo, että näkemyksiä on puolesta ja vastaan.

– Täytyy muistaa, että Euroopan maat ovat eri asemassa, kun on maita, joihin on suoria lentoja ja vilkkaat yhteydet näistä Länsi-Afrikan maista, joissa tautia on esiintynyt.

– Toisaalta, taudilla on pitkä itämisaika. 21 päivän aikana ihminen ehtii lentää vaikka maailman ympäri. Sen puoleen ei tarvita suoraa lentoyhteyttä. Meiltä Suomesta ei ole suoria lentoja Guineaan, Liberiaan tai Sierra Leoneen. (LM)