Kanta-Häme

Pitäjät pitäneet kiinni asukkaistaan

Asukasmäärät entisten Rengon, Hauhon, Tuuloksen, Lammin ja Kalvolan kunnissa eivät ole juurikaan muuttuneet vuoden 2009 kuntaliitosten jälkeen. Väkiluku taajamissa on pysynyt vuodesta toiseen lähes samana ja hiljalleen jopa hieman lisääntynyt.

Kehitys on ollut hienoinen yllätys seudun asumis- ja väestönkehitystä seuraaville asiantuntijoillekin, kertoo Hämeenlinnan yleiskaava-arkkitehti Niklas Lähteenmäki.

– Oletus oli, että väestö keskittyisi entisestään kantakaupunkiin, mutta muutos on jossain määrin jopa toisin päin.

Lukumääräisesti muutokset ovat Hämeenlinnan seudulla todella pieniä.

Vuosien 2010 ja 2015 välillä liitoskuntien taajamien yhteenlaskettu asukasluku lisääntyi vain 46 asukkaalla.

Taajamien ulkopuolella Hämeenlinnassa asui vuonna 2015 8482 henkilöä, mikä on satakunta enemmän kuin vuonna 2010. Pitkällä aikavälillä haja-asutusalueiden asukkaiden ennustetaan kuitenkin vähenevän.

Vuoteen 2020 mennessä Hämeenlinnassa ennustetaan olevan asukkaita taajamien ulkopuolella 8359 ja vuoteen 2040 mennessä määrän ennustetaan pudonneen alle 7800 asukkaaseen.

Haja-asutusalueiden tyhjenemiseen vaikuttaa moni seikka, kuten asutuskeskuksia hieman vanhempi väestön keski-ikä, nuorten muuttaminen töiden ja opintojen perässä taajamiin tai suurempiin asutuskeskuksiin, sekä uusien asuinalueiden kaavoitus ja rakentaminen taajamiin ja kaupunkiin.

– Väestön keskittyminen on myös tavoitetila, Lähteenmäki toteaa.

Väestö keskittyy koko maassa yhä enemmän pääkaupunkiseudulle ja maakuntien asutuskeskuksiin, mutta Hämeenlinnassa vastaava kehitys ei ole ollut viime vuosina suuressa mittakaavassa edes mahdollista.

– Vaikeahan Hämeenlinnan keskustaan on muuttaa, jos tarjolla ei ole asuntoja. Viime vuonna ydinkeskustassa ei tainnut olla meneillään yhtään kerrostalotyömaata, Lähteenmäki huomauttaa.

Tulevaisuudessa pienistä kaupunkiasunnoista tulee olemaan Hämeenlinnan kantakaupungissa tarjontaa huomattavasti enemmän, mikäli kaikki esillä olleet rakennushankkeet toteutuvat.

Lähteenmäki sanoo, että mielikuvat pitäjien tyhjenemisestä johtuvat paitsi palvelurakenteen muutoksesta, jossain määrin myös kylien ja maaseudun asukkaiden ylläpitämistä mielikuvista.

– Usein pidetään ääntä, jonka mukaan ”keskusta” imee kaikki asukkaat ja palvelut. Toive kuitenkin on, että pitkällä tähtäimellä Hämeenlinnan kaikkien taajamien väkiluku ennemminkin kasvaisi kuin vähenisi. HÄSA

Päivän lehti

25.10.2020

Fingerpori

comic