Kanta-Häme

Pitäjätalot noidankehässä – kaupunki antaa Turvantalolle viimeisen avustuksen

Hämeenlinna toteaa, ettei vastusta talon myyntiä, jos se tulee eteen.
Turvantalossa on pidetty muun muassa kaupungin tiedotustilaisuuksia.

Kaupunginhallitus myöntää Lammin Turvatalo Oy:lle 12 500 euron kertaluontoisen avustuksen.

Kaupunki saa osuutensa Lammin kehitysosakeyhtiö Myötätuulen purkamisen seurauksena omistajille jaetuista varoista. Turvantalon avustus myönnetään tästä potista.

 

Kuntaliitoksen yhteydessä Hämeenlinnan omistukseen tuli kokoontumistiloja kuten Hauhotalo ja Lammilla sijaitseva Turvantalo.

Myöhemmin kaupunki myi ne nimelliseen hintaan talojen ylläpitoa varten perustetuille osakeyhtiöille.

Nyt yhtiöt ovat joutuneet taloudellisesti hankalaan välikäteen, koska verottaja ei suotu tulkitsemaan niitä yleishyödyllisiksi.

Lukuisista valituksista ja oikaisupyynnöistä huolimatta, Hauhotalo Oy ja Turvantalo Oy joutuvat maksamaan kiinteistöveroja, vaikka kaupunki on säätänyt yleishyödyllisten kiinteistöjen veroprosentiksi 0.

 

Kokoontumistaloja ylläpidetään vuokraamalla niiden tiloja yksityisille erilaisiin tilaisuuksiin kuten häihin ja syntymäpäiviin. Verottaja katsoo tämän bisnekseksi.

Ilman vuokraustoimintaa talojen ylläpitoon ei saada varoja, joten osayhtiöt ovat hankalassa välikädessä.

Kaupunki on kehottanut yhtiöitä ottamaan vuokraa myös paikallisilta yhdistyksiltä bisneksen parantamiseksi. Kaupunki voisi puolestaan myöntää yhdistyksille tila-avustuksia vuokranmaksuun.

 

Turvantalo Oy on käynyt neuvotteluja Myötätuulen muiden omistajien kanssa. Kaikkiaan 18 osakasta on sitoutunut luovuttamaan jako-osuutensa Turvantalolle. Mukana ovat Osuuskauppa Hämeenmaa sekä Lammin Osuus- ja Säästöpankit.

Kaupunginhallituksen päätöksen mukaan Turvantalolle myönnetään 12 500 euron avustus. Lisäksi todetaan, ettei yhtiölle myönnetä avustuksia tämän jälkeen.

Edelleen päätökseen on kirjattu, että Hämeenlinnan kaupunki antaa suostumuksensa talon myyntiin, jos yhtiön taloustilanne sitä edellyttää. Kaupunki ei käytä yhtiöjärjestyksen mukaista etuosto-oikeuttaan. HÄSA

Päivän lehti

21.1.2020