Kanta-Häme

Pitäjillä on vahva edustus valtuustossa - Vihreät asuvat kantakaupungissa

Kuntaliitoksesta on pian 8,5 vuotta ja kaupungin pitäisi kai olla yhtä yhtenäistä urbaania kokonaisuutta.

Näin ei tietenkään ole, sillä maaseutumaisilla alueilla, kaupunginosissa, joita nykyään kutsutaan pitäjiksi, on ihan erilaisia pulmia kuin keskikaupungilla.

Pitäjiltä nousee uuteen valtuustoon paljon väkeä. Uusi valtuusto on nykyistä kahdeksan paikkaa pienempi.

Varsinkin Lammi näyttää pitävän tiukasti kiinni siitä, että valtuustoon äänestetään oman kylän väkeä.

Lammin painoarvo suorastaan kasvaa, sillä uuteen valtuustoon valittiin kuusi lammilaista. Yhtä paljon heitä on nykyisessäkin.

Renkolaisilla on nykyisessä valtuustossa melkoinen yliedustus, sillä heitä istuu siellä nyt neljä.

Uuteenkin valtuustoon tulee kolme renkolaista, mm. Rengon entinen kunnanjohtaja Antti Leinikka (kesk.).

Tuuloksessa asuu nyt kolme valtuutettua. Kesäkuun alun jälkeen heitä jää kaksi.

Iittalassa asuvia valtuutettuja on nyt kaksi ja saman verran heitä on myös uudessa valtuustossa.

Hauholta uuteen valtuustoon tulee kaksi naista, jotka ovat valtuutettujen nuorimmasta päästä. Toinen heistä on valtuuston nuorin jäsen, 25-vuotias Anni Puntila (kok.).

Maaseutumaisille alueille tulee itse asiassa yliedustus valtuustoon. Niiden väestö edustaa ehkä noin 24 prosenttia kaupungin asukkaista, mutta uusista valtuutetuista heitä on 29 prosenttia.

Vihreät keskittyvät yleisen trendin mukaan Hämeenlinnassakin kantakaupunkiin. Kaupungin persukeskittymä sen sijaan on Rengossa.

Keskiverto valtuutettu on uudessakin valtuustossa vahvasti keski-ikäinen eli 51-vuotias. Alle kolmikymppisiä on todellakin vain yksi.

Maksimissaan 4-kymppisiä valtuutettujakin on vain seitsemän. Valtuuston enemmistä löytyy haarukasta 41-60 vuotta vanhat. Heitä on yhteensä 33.

Valtuuston ikänestori on 76-vuotias lammilainen kunnallisneuvos Mauri Ojamäki (sd.). Hän saa kunnian johtaa puhetta ensimmäisessä valtuuston kokouksessa.

Keski-iältään vanhimmat, noin 59-vuotiaat, ryhmät ovat keskustalla ja kristillisdemokraateilla. Nuorimpia ovat vihreät, keski-ikä 46,3 vuotta.

Naisten ja miesten osuus valtuustossa pysyy suurin piirtein nykyisellään eli naisia on lievä enemmistö, 53 prosenttia. Heitä on 27 ja miehiä 24.

Vihreillä on kuuden hengen ryhmässä yksi mies. Perussuomalaisilla on samankokoisessa ryhmässä yksi nainen. Kristillisdemokraattien ryhmä koostuu kolmesta naisesta.

Valtuutetuista 30 uusi paikkansa. 21 on enemmän tai vähemmän uusia.

Uusista valtuutetuista Päivi Kankaanmäki (kok.) edusti reilut neljä vuotta sitten päättyneellä kaudella keskustaa ja sukunimikin oli silloin Veikkola.

Pekka Arvio (kok.) taas oli tuolloin kristillisdemokraattien valtuutettuna. HÄSA

Päivän lehti

21.9.2020

Fingerpori

comic