Kanta-Häme Hämeenlinna

Pitkäaikaistyöttömyyttä nujerretaan Hämeenlinnassa nyt henkilökohtaisilla valmentajilla

Hämeenlinnan kaupungin strategiajohtaja Markku Rimpelä uskoo, että Tampereen malli puree pitkäaikaistyöttömyyteen Hämeenlinnassakin. Kuva viime helmikuulta. Kuva: Pekka Rautiainen

Hämeenlinna aikoo nujertaa pitkäaikaistyöttömyyden aiempaa henkilökohtaisempaa valmennusta tarjoavalla työllisyystiimillä. Kaupunki pestasi syksyllä kolme omavalmentajaa ja yhden uravalmentajan, joiden tehtävänä on auttaa pitkään työttömänä olleet hämeenlinnalaiset takaisin työelämän syrjään.

– Olemme ottaneet oppia Tampereen onnistuneesta mallista. Siellä pitkäaikaistyöttömiä on saatu työllistymään henkilökohtaisen ohjauksen avulla erittäin hyvin, kertoo Hämeenlinnan kaupungin strategiajohtaja Markku Rimpelä.

– Yli tuhat päivää työmarkkinatuella olleita on kontaktoitu, ja heidän työllistymisensä eteen on jo ruvettu tekemään töitä. Seuraavaksi siirrytään yli 300 päivää työmarkkinatuella olleisiin, Rimpelä sanoo.

 

Hämeenlinnassa oli marraskuussa 3 027 työtöntä, joista yli vuoden yhtäjaksoisesti työttömänä oli ollut 1 065.

Uusi työllisyystiimi aloitti lokakuun alussa. Se oli tavoittanut vuoden loppuun mennessä eli kolmessa kuukaudessa 150 pitkäaikaistyötöntä, joista 30:lle on löytynyt jatkopolku.

Heistä työkokeilussa on 12 ja palkkatukityössä kahdeksan. Avoimille työmarkkinoille on työllistynyt kaksi ja opinnot aloittanut yksi henkilö. Osa on ohjattu sosiaalipalvelujen piiriin.

Lisäksi tiimillä on 20 jo kaupungilla palkkatuella tai työkokeilussa olevaa, joille tarjotaan valmennusta.

Yksi omavalmentajan tehtävä on nyt uudestaan auki, koska siihen valittu siirtyikin toisiin tehtäviin.

 

Uudet määräaikaiset virat eivät Rimpelän mukaan vaatineet kaupungilta lisäsatsauksia työllisyyspalveluihin, sillä ne rahoitettiin päättyneistä työllisyyshankkeista vapautuneilla omarahoitusosuuksilla.

– Lisäksi olemme suunnanneet erilaisia avustusrahoja toimijoille, joilla on potentiaalia järjestää pitkäaikaistyöttömille työpaikkoja.

Kaupunki on tehnyt yhteistyösopimuksen muun muassa sairaalatarvikkeita kierrättävän Hämeen Mokia -yhdistyksen kanssa.

– Siellä on paljon työpaikkoja, jotka soveltuvat hyvin pitkäaikaistyöttömille.

Sopimusmalleja on Rimpelän mukaan muovattu niin, että mukaan on liitetty entistä enemmän “opinnollistamista” eli koulutusta työnteon yhteydessä.

– Koska työvoimasta on nyt pulaa, esimerkiksi erilaiset lupakortit avaavat ovia työpaikkoihin, Rimpelä sanoo.

 

Pitkäaikaistyöttömyys on kunnille iso taloudellinen rasite myös työmarkkinatuen rahoituskuvion näkökulmasta. Kunnat alkavat maksaa osaa työmarkkinatuesta, kun työtön on saanut sitä yli 300 päivää. Tuhannen päivän kohdalla kuntaosuus kasvaa.

Rimpelän mukaan Hämeenlinnan kaupunki maksaa työmarkkinatuen kuntaosuutta tänä vuonna noin 5,7 miljoonaa euroa vuodessa. Jos uudet työllisyystoimet tepsivät, summa voi pudota merkittävästi. HäSa