Kanta-Häme

Pitkäjänteisiä sijoituksia ja arpoja

Hämeenlinnan seudun piensijoittajille on salkussaan pitkäjänteisiä sijoituksia vahvoihin yhtiöihin. Heillä on myös heikkojen yhtiöiden osakkeita, joilla havitellaan nopeita voittoja kurssinousuna.
 
Yli 40 prosentilla osakesijoittajista on salkussaan Nokiaa. Neljännes omistaa Fortumia. Kolmanneksi yleisin osake on Talvivaara. Vahvasti tappiollinen Outokumpu on viidenneksi suosituin.
 
– Fortum on ollut hyvä pitkäjänteinen sijoitus. Yhtiö on maksanut tasaisesti noin 6 prosentin osinkotuottoa, Jukka Oksaharju sanoo.
 
Euromääräisesti piensijoittajilla on eniten Nokian, Fortumin, Koneen, Sammon ja UPM:n osakkeita. Koneen ja Sammon osakkeisiin sijoittaneiden yksittäiset omistukset ovat tavallista suuremmat.
 
Oksaharju ihmettelee Talvivaaran ja Outokummun kaltaisiin yhtiöihin sijoittamista.
 
Yrityssaneerausta hakenut Talvivaara on kaikin tavoin vaikeuksissa.
 
– Arpapaperi? Se on kauniisti sanottu.
 
Piensijoittajat ostivat Talvivaaraa kalliilla, kun yhtiön kehittymisestä oli vielä suuria odotuksia. Nordnetin kautta Talvivaaraa omistavien sijoittajien määrä kasvoi 9 000:sta 16 250:een, kun yhtiön ongelmat kasaantuivat ja kurssi romahti.
 
– Talvivaaraa omistetaan keskimäärin vain 200 eurolla. Se kertoo omistusten arvon laskusta.
Oksaharjun mielestä piensijoittajan yleinen ongelma on, että osakkeita ei haluta myydä tappiolla. Myyntitappioita ei haluta kirjata.
 
Myydään hyviä, ostetaan huonoja
Oksaharju kavahtaa myös ajattelua, että osakkeita ostetaan vain siksi, että uskotaan jonkun muun maksavan osakkeesta vielä enemmän. Hän ei voi suositella tällaisia hankintoja.
 
– Osakkeet ovat omistuksia yhtiöistä. Ei niitä voi verrata vaatekauppaan, jossa myymättä jääneet vaatteet myydään alennuksella. Ei osakkeita kannata välttämättä ostaa edes halvalla.
 
Hämeenlinnan seudun sijoittajat ostivat touko-heinäkuussa innokkaimmin Cargoteciä, Nokian Renkaita ja Outoteciä. Näillä yhtiöille on tyypillistä, että niiden kurssi on laskenut viime aikoina.
 
Osakesijoittajat myivät Fortumia, Nokiaa ja YIT:tä. Oksaharju näkee myyntien syynä osakkeiden kurssinousun.
 
– Myydään yrityksiä, joilla menee hyvin. Ostetaan yrityksiä, joilla menee huonosti, Oksaharju ihmettelee.
 
Hänen mukaansa piensijoittajat liian usein tunteenomaisesti pitävät kiinni kurssiaan menettävistä osakkeista. Osakkeita taas myydään, kun niiden arvo on hieman kohonnut.
 
– Tunteille ei pidä antaa valtaa. Älä hyvä ihminen myy hyvää osaketta, jos sen kurssi nousee 10 prosenttia.
 
Piensijoittajilla on hyvin erilaisia tapoja käydä kauppaa. Kun Oksaharju on meklari, eräät asiakkaat soittivat hänelle viisi kertaa päivässä. He myös tekivät paljon osakekauppoja. Toiset tekevät vain silloin tällöin kauppoja. Hänen mielestä kaikki tavat kaupankäynnissä ovat oikeita.
 
– Kunhan on oma suunnitelma osakesijoittamisesta, kaupankäyntitapa sopeutuu siihen. (HäSa)
 

Päivän lehti

20.9.2020

Fingerpori

comic