Kanta-Häme

Pitkälle yltävät laskelmat ja teräs toivat Hämeenlinnaan suuren putki-investoinnin

Toimitusjohtaja Martin Lindqvist kertoo, että SSAB teki paljon laskelmia investoinnista.
Toimitusjohtaja Martin Lindqvist sanoo investointia Hämeenlinnan putkituotantoon kustannustehokkaaksi. Hämeenlinna kuuluu Olavi Huhtalan johtamaan divisioonaan.

– Päätös putkituotannon investoinneista oli kova päätös. On aina vaikea tehdä päätös, joka merkitsee tehtaan lakkauttamista, sanoo SSAB:n toimitusjohtaja Martin Lindqvist.

SSAB päätti lokakuussa, että se lakkauttaa Hangon Lappohjan putkitehtaan. Yhtiö investoi lähes 30 miljoonaa euroa Hämeenlinnan putkitehtaan uusiin linjoihin. Lappohjan tehtaan kaikille noin 115 työntekijälle tarjotaan töitä muista yksiköistä.

– Teimme paljon laskelmia ennen kuin päätimme putkituotannon investoinneista. Investointi Hämeenlinnaan on kustannustehokas.

Lindqvist muistuttaa, että tarkoitus on saada pitkäksi ajaksi kilpailukykyä. Päätös tehtiin laskemalla investoinnin kannattavuus kymmenien vuosien ajalle.

– Tuotanto on edullista saada lähelle raaka-ainelähdettä.

Putkien valmistuksessa käytetään suurelta osin SSAB:n Hämeenlinnan tehtaan kylmävalssattua terästä.

SSAB tekee merkittäviä investointeja nimenomaan Hämeenlinnaan. Kylmävalssauksen alkupää uudistetaan kokonaan, minkä pitäisi valmistua kuluvan vuoden lopulla. Sinkki 3 -linjaa parannetaan uudistuksilla.

Lindqvist huomauttaa, että yhtiö on investoinut aika paljon myös Luulajan ja Borlängen tehtaisiin.

– SSAB:n tase antaa nyt mahdollisuuden investointeihin. Vielä pari vuotta sitten tilanne oli toisenlainen.

Lindqvistin mukaan investoinnit ovat myös entistä kustannustehokkaampia, koska yksiköt ovat erikoistuneet SSAB:n ja Rautaruukin sulautumisen jälkeen. Hämeenlinnan tehdas on erikoistunut kylmävalssatun teräksen sinkitykseen ja muovipinnoitukseen.

– Jos yritykset eivät olisi yhdistyneet, samoja investointeja olisi pyritty tekemään sekä Hämeenlinnaan että Borlängeen.

Lindqvistin mielestä yhtiöiden henkilöstön asenteissa yhdistymiseen on tapahtunut iso muutos. Aluksi pelättiin niin Ruotsissa kuin Suomessa, että yhdistyminen merkitsee yksiköiden lakkauttamista.

– Minulta kysyttiin Borlängessä, miksi olemme lakkauttamassa linjoja. Ihmeteltiin, miten on mahdollista, että yrityksen suurimman divisioonan Europen johtajaksi valitaan suomalainen Olavi Huhtala.

Ruotsalainen talouslehti Dagens Industri arvioi, että yhtiöiden yhdistäminen merkitsee Raahen toisen masuunin sammuttamista. SSAB:llä on iso masuuni Luulajassa. Lindqvist on yhdistymisestä lähtien vakuuttanut, ettei yhtiö ole lakkauttamassa yhtäkään sen suurista yksiköistä. SSAB ilmoitti tällä viikolla tekevänsä välikorjauksen molempiin Raahen masuuneihin.

– Raahen ja Luulajan tehtaat valmistavat eri tuotteita. Raahen tärkein tuote on kuumavalssattu teräs. Luulajan päätuotteita ovat teräsaihiot, Lindqvist muistuttaa.

Toimitusjohtaja Martin Lindqvist kävi torstaina Hämeenlinnan tehtaalla, jossa hän tapasi myös tiedotusvälineiden edustajia.

– Toiminnan läpinäkyvyys on tärkeä asia. On kerrottava ihmisille, mitä me teemme. Tällöin ihmiset myös uskovat. HÄSA

Päivän lehti

23.1.2020