fbpx
Kanta-Häme

Pitsiviikkojen miesparkki: Makkaraa, munkkeja ja vanha Playboy

Tämän idean saa vapaasti varastaa, eikä maksa mitään: miesväen saa viihtymään kesätapahtumassa, kun heille järjestää turvallisen, valvotun ja virikkeellisen miesparkin.

Persoonallinen ja vauhdikas kuoro- ja kuviolausuntaryhmä Häplänperän Valittajat pitää jo toista vuotta miesparkkia Rauman pitsiviikolla. 

Häplien hoidossa miehille on tarjolla pullaa ja kahvia sekä äijämäistä tekemistä, esimerkiksi tällaista:
– Huumoria.
– Munkkeja ja makkaraa.
– Yksilöllinen kohtaaminen.
– Rompekori tai stressipölkky turhautumisen naulaamiseen.
– Maalausnurkka, runonurkka tai muuta odottamatonta.
– Nurkkaus, jossa ei tarvitse tehdä mitään.

Lisäksi kuorolaiset vinkkaavat miettimään, mikä on ominaista omalle paikkakunnallesi. Kun sen kääntää ylösalaisin, ollaan lähellä häplismin ydintä. Pitsikaupungissa se on pitsivapaa vyöhyke.

– Katselimme, kun miehet laahustivat kyllästyneen näköisinä naisten perässä tuolla putiikeissa ja kangaskaupoissa. Siksi päätimme perustaa miehille tällaisen pitsivapaan vyöhykkeen, kuoron johtaja Kaija Ruoste perustelee miesparkkia.

Tänä vuonna erityisen suosittu ohjelmanumero on ollut ”Tarina terävillä”. Se on kuvataiteilija Kerttu Horilan taiteilema onnen tikkataulu, jonka kuvapintaan osallistuja saa heittää kolme tikkaa. 

Taulussa on kalsarinkuvia, muotokuvia Justiinasta, Mona Lisasta ja povipommeista sekä tähtikuvioita ja auringonlaskuja. Osumien perusteella Häplänperän oraakkeli ennustaa tulevaisuutta.

Viime vuonna parkissa kokeiltiin rompetoria ja runonurkkaa. 

– Ihmeen moni mies kirjoitti runoja rakkaalleen. Ihmisistä löytyy monta puolta, kuoron ”manakeri” Airi Parppei kertoo.

Kuorolainen Merja Valkoja korostaa, että miesparkissa on oltava huumoria ja elämyksellisyyttä. Kontaktia luodaan esimerkiksi liimaamalla miespuolisille vieraille rintamukseen tarra ”Mies parkissa 2016”.

– Ihmiset ovat lähteneet mukaan leikkiin. Paikalliset osasivat jo odottaa tätä, ja turistejakin on käynyt mukavasti. Tosin lähinnä pariskunnittain, Kaija Ruoste kertoo.

Esko ja Pirjo Kanerva ovat tulleet yhdessä Häplänperän Valittajien Miesparkkiin. Jo perinteeksi tulleella Pitsiviikon vierailulla on kuljettu osan päivää yhdessä, osin eri reittejä.

– Viihdyn täällä tosi hyvin, vaikka pitsejä ja kankaita pyrin kyllä välttelemään. Menen mieluummin vaikka museoon tai katselen vanhan Rauman hienoja rakennuksia, Esko Kanerva kertoo.

Miesparkkia ja etenkin siihen sisältynyttä yllätyskonserttia hän pitää hauskana ideana, jolle toivoisi jatkoa.

Turkulaispariskunta ei allekirjoita väitettä, että kulttuuri olisi vain naisten juttu. Käsityöpainotteiselle pitsiviikolle he kuitenkin kaipaavat ohjelmaa myös miehille.

– Kyllä minä näin, että herrat vain etsivät varjoa ja istuskelivat tuolla katukiveyksen reunalla, Pirjo Kanerva on piikittelevinään.

Kuviolausunta-  ja lauluryhmä Häplänperän Valittajat on uutterasti jatkanut valitustaan jo 18 vuotta.

Kuoro syntyi aikanaan huomiosta, että naiset muka kansoittavat kaikki kulttuuritapahtumat.

– Aina kuuli sanottavan, että keski-ikäiset naiset käyvät taidenäyttelyissä ja kulttuuritapahtumissa ja muun ajan vain valittavat, Kaija Ruoste kertaa.

Raumalainen naisjoukko päätti kääntää asian päälaelleen ja valittaa oikein urakalla. Niin syntyi häplismi. Se tarkoittaa muun muassa naisenergiaa, hurttia huumoria ja sitä, että asioista nostetaan esiin hupsut puolet. 

– Hyvä yleisö, Häpälänperän Valittajat valittavat nyt teille hetken julkisesti, ettei tarvitse sitten takana ruikuttaa, kuoronjohtaja Kaija Ruoste kuuluttaa katukonsertin alkaneeksi.

Popliinitakkeihin pukeutuneet kuorolaiset marssivat riveihin ja laulaa hoilottavat Häplien nimikkolaulua: ”Häplänperän Valittajat, Häplänperän Valittajat, pimppaa pimppaa vaan, trimppaa trimppaa vaan.”

Laulut ja kuorolausunta käsittelevät läskejä, synnytyksiä, riippurintoja, cocktailkutsujen kikattavia keskipisteitä ja rannikkokaupungin sinkkuelämää. Yleisö palkitsee ilkikurisen itseironiset esitykset raikuvilla aplodeilla ja naurun hörähdyksillä. Ja taas saatiin houkuteltua muutama uusi kävijä miesparkkiin. LM-Häsa

 

Rauman pitsiviikko jatkuu 31.7. saakka. 

Tämä juttu on osa Lännen Median Kesäkulkuri-sarjaa. Lännen Media seikkailee keskikesällä Suomen kulttuurikesän kiinnostavimpien ilmiöiden ja ihmisten matkassa.

Menot