Kanta-Häme

"Pöhinä" on nuorten oma tila

Laidunkausi on kouluikäisiltä tältä kesältä ohi. Hauholla kesän päättymistä ja koulutyön alkamista juhlittiin lauantaina iloisissa tunnelmissa, sillä ovensa avasi myös Yhtenäiskoululle valmistunut upouusi nuorisotila ”Pöhinä”.

Koulun yhteyteen valmistunut nuorisotila korvaa keväällä suljetun, jo huonokuntoiseksi käyneen nuorisotila Kirnun.

Kaupungin ylläpitämää Pöhinää ovat ideoineet yhdessä oppilaiden suunnitteluryhmä ja Hämeenlinnan nuorisotyön koordinaattori Taina Laitinen. Oman sanansa ovat neuvotteluissa päässeet sanomaan myös koulun rehtori Pekka Paappanen, opettajat ja oppilaiden facebook-ryhmä.

– Kirjaston yhteyteen valmistunut tila on valoisa ja toimiva, kiittelee Taina Laitinen. Hän muistuttaa, että Hämeenlinnassa on pyritty kaikki nuorisotilat tuomaan mahdollisimman lähelle kouluja.

Lauantaina ovet avattiin Hauholla myös Eteläisten koululle järjestetyissä nuorisotiloissa.

– Nimivalinnassa pysyttiin samoilla linjoilla, siellä tila nimettiin ”Sähinäksi.” Nuorten kokoontuessa kun syntyy aina pöhinää ja sähinää.

Laidunkauden päättäjäistilaisuudessa makkaroita käristelleet kahdeksasluokkalaiset Miilia Mässi, Aino Karkkula ja Kaisa Pietilä kertoivat joutuvansa odottelemaan vielä vuoden verran päästäkseen nauttimaan täysillä uusista tiloista.

Alkanut lukuvuosi heillä kuluu läksyjen luvun oheen hankituissa harrastuksissa.

Yhdeksäsluokkalainen Jarno Köykkä viihtyi polkupyörineen pihapiirissä yhdessä Veli-Matti Leivonsalon kanssa.

– Skeittirampin valmistuminen vasta ensi keväänä vähän harmittaa. Isommankin siitä olisi voinut rakentaa, pojat vinkkasivat pilke silmäkulmassa. Skeittailijoille ramppi avautuu keväällä, sen valmistumista ovat tänä kesänä viivästyttäneet sateiset säät.

Kengätön tila

Taina Laitinen listaa nuorisotilan perussääntöjä: Tämä on kengätön tila ja tänne tullaan aina selvin päin, eikä polteta tupakkaa. Nuorisotiloissa kunnioitetaan toista ja täällä saa olla hattu päässä.

Nuokkarikortin, jolla kaupungin kaikkiin nuorisotiloihin pääsee, saa kun on vähintään seiskaluokkalainen, mutta alle 18-vuotias ja sitoutuu noudattamaan sovittuja sääntöjä.

Kortti sisältää vakuutuksen nuorisopalveluiden järjestämissä tapahtumissa ja oikeuttaa alennuksiin niistä joissain.

Koulukuljetuksissa oleville on Pöhinään järjestetty läksyjenlukumahdollisuus erityisellä sopimuksella. Virallisesti tila on avoinna tiistaisin ja torstaisin kello 16 – 20. Ovet Sähinässä Eteläisten koululla ovat avoinna maanantaina ja keskiviikkona kello 17 – 19.

– Yhtenäiskoululla on yhdeksäsluokkalaisille jaettu vastuuta ja väljyyttä. Heillä on oikeus kahdella sisävälitunnilla oleskella Pöhinässä, mutta koulun vanhimpina oppilaina vastaavasti katsovat nuorempien perään. Taina Laitinen kertoo.

Nuorisotiloissa voi pelata pelejä, biljardia ja lautapelejä, katsella tv:tä ja surffailla tietokoneella. Yhtenäiskoululla on mahdollisuus säilyttää eväitään jääkaapissa ja lämmittää niitä mikrossa. Jatkossa on mahdollista, että koulun tukioppilaat voivat tukea toimintaansa pitämällä tiloissa kahvilaa.

Nuorisotila on edelleen kirjastokäytössä, tarvittaessa siellä voi järjestää myös opetusta.

– Kun Pöhinän rullaverhot on vedetty alas, se on merkki siitä, että tila toimii nuorisotilana, Taina Laitinen muistuttaa.

Nuorisotiloissa järjestetyissä laidunkauden päättäjäisissä ohjelmaa oli järjestetty ajatuksella: Jokaiselle jotain. Yhtenäiskoululla esiintyi räp-duo Ruudolf & Karri Koira ja päivän päätteeksi pihapiirissä järjestettiin ulkoilmatanssit. (HäSa)

Tapahtumalauantai

Lauantai oli UNICEF-vuoteen liittyen todellinen tapahtumien päivä erityisesti lapsiperheille.

Jukolan koululla järjestettiin koko perheen harrastuspäivä.

Puolilta päivin käynnistyi karvakorville ja heiluhännille omistettu Koira-ARXANTAI Keinusalissa ARX-talon alakerrassa. Tapahtuman työpajoissa valmistui niin pehmoleluja kuin kaulapantoja. Vieraiden joukossa viihtyivät myös laulava labradori Eero ja saxofonisti Raimo.

Iittalassa jätettiin jäähyväisiä kauden Naivistit Iittalassa -näyttelylle. Näyttelyä pääsi katsastamaan yhden euron hinnalla, puutalon pihapiirissä hengen- ja ruumiin ravintoa tarjosivat eri järjestöt, yhdistykset ja yritykset. (HäSa)

Päivän lehti

4.12.2020

Fingerpori

comic