Kanta-Häme

Pohjantähdelle nimitetty asiamies oli OP-ryhmän asianajajana ostamassa yhtiötä

Vakuutusyhtiö Pohjantähteä valvomaan nimitetty asianajaja Pekka Jaatinen valmisteli OP-ryhmän asianajajana ostotarjousta yhtiöstä vuonna 2010.

Pohjantähden yhtiökokous hylkäsi ylivoimaisella äänten enemmistöllä OP-ryhmään kuuluneen Vakuutusyhtiö Pohjolan ostotarjouksen.

Finanssivalvonnan edustaja perusteli viime viikolla Hämeen Sanomille Jaatisen valintaa sillä, että hän tunsi etukäteen yhtiön asioita. Finanssivalvonta ei kertonut, mistä yhtiön tuntemus on syntynyt.

 

– Halusimme asiamieheksi henkilön, joka pystyy mahdollisimman hyvin hoitamaan tehtävän. Pekka Jaatisen vakuutusosaaminen on kiistämätöntä, sanoo Finanssivalvonnan osastopäällikkö Kaisa Forsström.

Hänen mielestään nimitys tulisi suhteuttaa tehtävään. Hän korostaa, että asiamies on asetettu valvomaan Pohjantähteä ja siihen tehtävään haluttiin mahdollisimman hyvä henkilö.

– Kävimme ehdokkaasta keskusteluja Pohjantähden kanssa.

Yritysjuridiikkaan liittyvien asioiden nimityksissä ollaan usein äärimmäisen tarkkoja siitä, että henkilön tehtävissä ei ristikkäisiä etuja. Asianajaja Pekka Jaatinen sai Suomen Asianajajaliitolta vuonna 2015 varoituksen myös siitä, että hän oli ehdottanut Copterlinen pesänhoitajaksi esteellistä henkilöä. Ehdotettu asianajaja oli aikaisemmin hoitanut yhtiön tehtäviä.

– Jaatisen tehtävänä on valvoa Pohjantähteä Finanssivalvonnan edustajana. Kyse ei ole mistään haltuunotosta.

– Asiaa ei pidä ylidramatisoida, Forsström sanoo.

 

Pohjantähden toimitusjohtaja Pekka Määttä kertoo, että yhtiön tiedossa oli Jaatisen toiminta OP-ryhmä asianajajana vuonna 2010. Määttä kertoo, että Jaatinen osallistui myös yhtiökokoukseen, joka tyrmäsi ostotarjouksen.

– Meidän mielestämme asialla ei ole merkitystä hänen toimintaansa asiamiehenä.

Finanssivalvonnan edustaja kertoi viime viikolla, että se neuvotteli Jaatisen nimityksestä Pohjantähden kanssa. Nyt yhteydenpitoa luonnehditaan keskusteluiksi. Toimitusjohtaja Määttä on sanonut, että yhtiöltä kysyttiin, vastustaako se valintaa.

 

Finanssivalvonta nimitti 15. toukokuuta asianajaja Pekka Jaatisen asiamieheksi valvomaan Vakuutusyhtiö Pohjantähteä. Finanssivalvonta perusteli päätöstään vain lakipykälillä ja salasi valtaosan päätöksestään. Tiedotteessa viitattiin taitamattomuuteen tai varomattomuuteen.

Pohjantähden mukaan kyse on lähinnä yhtiön hallituksen vakuutusmatemaattisesta osaamisesta. Yhtiön hallituksen jäseniä on vaihdettu ja heille on annettu koulutusta. HÄSA

Päivän lehti

28.11.2020

Fingerpori

comic