Kanta-Häme

Pohjantähden hallituksen puheenjohtaja kiistää kriisin

Kari Kaartinen sanoo, että hallinto on tehnyt virheitä. Niitä on jo korjattu isoilla muutoksilla.
Yhtiö on itse selvittänyt asiakasrekisterinsä väärinkäyttöä.
Eero Ylä-Soininmäki: Yhtiön tilanne erittäin vaikea.

Pohjantähden hallituksen puheenjohtaja Kari Kaartinen kiistää, että yhtiö olisi kriisissä. Hänen mielestään sen vakuutustoiminnassa ei ole ongelmia.

– Akuuttia kriisiä ei ole. Hallinnossa on tehty virheitä, joita on korjattu.

Pohjantähden päälle on kaatunut jatkuvia vaikeuksia sen jälkeen, kun ylimääräistä yhtiökokousta vaadittiin koolle. Johtoa on vaihdettu useita kertoja. Finanssivalvonta on nimennyt asiamiehensä valvomaan yhtiön toimintaa. Nyt poliisi on käynnistänyt rikostutkinnan.

– Yhtiössä on jo tehty isoja muutoksia. Puolet hallituksen jäsenistä vaihdettiin toukokuun yhtiökokouksessa. Sen jälkeen hallituksen puheenjohtaja ja toimitusjohtaja on vaihdettu.

 

Hämeenlinnalainen Pohjantähti aloitti uuden toimitusjohtajan haun heti, kun Pekka Määttä jätti tehtävänsä kesäkuussa. Kaartinen toivoo, että valinta saataisiin tehtyä lähiviikkoina.

– Vakuutusyhtiön toimitusjohtajan tehtävä on aina vaativa. Tässä tilanteessa hänellä pitäisi olla kaikki osaaminen, jota tehtävän hoitaminen edellyttää.

Pohjantähti on tiedottanut, että yhtiö itse on jo tehnyt sisäisiä selvityksiä ylimääräiseen yhtiökokoukseen liittyvistä tapahtumista. Se aikoo jatkaa niitä avustaen poliisia.

Finanssivalvonta epäilee muun muassa, että yhtiön asiakasrekisteriä on laittomasti käytetty valtakirjojen hankintaan.

– Yhtiöllä on tällä hetkellä viitteitä, että rekisteriä on käytetty yhtiökokoukseen liittyen tavalla, johon sitä ei ole sallittua käyttää. Asiakkaiden henkilökohtaisia tietoa, kuten terveystietoa, ei ole väärinkäytetty, Kaartinen sanoo.

 

Pohjantähden hallituksen puheenjohtajan paikalta väistynyt Tapio Vekka myöntää, että yhtiön asiat eivät ole sujuneet hyvin. Hänen mielestään kyse on siitä, että ylimääräisen yhtiökokouksen jälkeen yhtiön tilannetta ei ole saatu rauhoitettua.

– Finanssivalvonta näkee, että tilanne ei ole rauhoittunut, ja nyt se tehnyt tutkintapyynnön.

Finanssivalvonta salasi suurimman osan perusteluistaan, kun se nimitti yhtiöön asiamiehen. Pohjantähden johto ei niin ikään ole kertonut kaikkia asioita, jotka ovat yhtiön vaikeuksien takana.

– Ne ovat enemmän yhtiön sisäisiä asioita eivätkä ne kuulu julkisuuteen, Vekka sanoo.

Hallituksen puheenjohtaja Kari Kaartinen sanoo, että vakuutusyhtiössä on varmasti tällaisia asioita.

– Yksittäisiin työntekijöihin ja vakuutuksenottajiin liittyvät asiat eivät kuulu julkisuuteen.

 

Tapio Vekka valittiin Pohjantähden hallitukseen listalta, jonka ylimääräistä yhtiökokousta ja hallituksen vaihtamista vaatineet kokosivat. Hallitus valitsi hänet puheenjohtajaksi tuon yhtiökokouksen jälkeen.

– En ole ollut mukana vaatimassa ylimääräistä yhtiökokousta. Suostuin hallituksen jäseneksi.

Vekka kiistää myös, että hän olisi ollut ylimääräistä yhtiökokousta vaatineiden äänitorvi.

– Tultuani valituksi hallitukseen suostuin puheenjohtajaksi. Olen parhaani mukaan pyrkinyt edistämään yhtiön asiaa.

– Kun toimitusjohtaja vaihtui, kysyin hallitukselta, onko minun tarpeen jättää paikkani. Päätimme, että on hyvä ratkaisu, että sekä puheenjohtaja että toimitusjohtaja vaihtuvat.

 

– Tilanne on erittäin vaikea, sanoo Pohjantähden entinen pitkäaikainen toimitusjohtaja Eero Ylä-Soininmäki.

Ylä-Soininmäki vetosi ylimääräisessä yhtiökokouksessa sovun puolesta. Hän arvioi, että nyt on tapahtunut se, mitä pahimmin saattoi pelätä.

Ylä-Soininmäki sanoo tietävänsä kokemuksesta, että tällaisessa tilanteessa henkilöstön ilmapiiri on ikävä ja kireä. Hänen mukaansa yhtiössä on kuitenkin erittäin paljon osaamista kuten kaikissa yhtiöissä, joissa henkilöstöllä on hyvä pysyvyys.

– Yhtiön voimavarat pitäisi pystyä käyttämään oikein. Henkilöstön pitäisi pystyä keskittymään omaan työhönsä ja asiakkaiden palvelemiseen.

Ylä-Soininmäen mielestä tilanteen voisi vielä pelastaa valitsemalla oikean henkilön yhtiön uudeksi toimitusjohtajaksi.

– Toimitusjohtajaksi tulisi saada henkilö, joka pystyy kannustamaan ja motivoimaan työntekijöitä. Samalla hänen pitäisi olla vahva vakuutusalan ammattilainen.

 

Hämeen poliisi käynnisti keskiviikkona rikostutkinnan Pohjantähden ylimääräisestä yhtiökokouksesta. Tutkintapyynnön tehnyt Finanssivalvonta epäilee, että yhtiökokoukseen liittyen on syyllistytty useisiin erilaisiin rikoksiin.

Poliisin arvioi, että tutkinta kestää kauan, sillä siihen liittyvää materiaalia ja henkilöitä on paljon. HÄSÄ