Kanta-Häme

Pohjantähden kuohunnasta kaksi vuotta – Mahdolliset rikokset ehkä jo vanhentuneena syyttäjän pöydälle

Esitutkinta ylimääräisen yhtiökokoukseen liittyvistä rikosepäilyistä tuli syyttäjän pöydälle.
Finanssivalvonta on pitänyt yllä rikostutkintaa Pohjantähden yhtiökokouksesta ja istuttanut asiamiehen valvomaan yhtiötä.

Esitutkinnan aineisto Pohjantähden ylimääräiseen yhtiökokoukseen liittyvistä mahdollisista rikoksista on siirretty syyttäjälle. Rikosepäilyt voivat olla jo vanhentuneet tai vanhentua kohta.

Hämeen poliisi sai valmiiksi rikostutkinnan kesän lopulla. Tutkintaan nimetty syyttäjä ei ole kuitenkaan enää töissä Salpausselän syyttäjänvirastossa, ja syyteharkinta on annettu toiselle syyttäjälle.

 

Kihlakunnansyyttäjä Mirva Hilander kertoo olevansa tietoinen mahdollisesta vanhentumisesta.

– Perehdyn asiaan, kun saan vielä kiireellisemmän asian hoidettua, Hilander sanoo.

Kyse on rikostutkinnasta, jonka kihlakunnansyyttäjä päätti lopettaa jo elokuussa 2018. Finanssivalvonta kuitenkin kanteli päätöksestä helmikuussa valtakunnansyyttäjälle. Apulaisvaltakunnansyyttäjä määräsi viime maaliskuussa käynnistämään tutkinnan uudelleen.

pohjantähti, aikajana

Vakuutusyhtiö Pohjantähteä on roikotettu oudossa tilanteessa vuoden 2017 ylimääräisen yhtiökokouksen jälkeen. Finanssivalvonta on pitänyt yllä rikostutkintaa yhtiökokousta edeltävistä tapahtumista ja nimittänyt asiamiehen valvomaan yhtiötä. Julkisesti ei ole kerrottu syytä asiamiehen nimittämiseen ja hänen toimeksiantonsa jatkamiseen.

– En sen enempää kerro yksittäisen yhtiön asioista, sanoo Finanssivalvonnan vakuutusvalvontaosaston toimistopäällikkö Teija Korpiaho.

Finanssivalvonta nimitti asiamiehen valvomaan Pohjantähteä toukokuussa 2018. Se ilmoitti tuolloin tarkastelevansa asiamiehen nimittämisen edellytyksiä uudelleen syyskuussa. Asiamies ei ole ”unohtunut” yhtiöön vaan hänet on pidetty tietoisesti kaiken aikaa valvomassa sen toimintaa.

– Olemme tarkastelleet asiaa tuolloin (syyskuussa 2018) ja säännöllisesti sen jälkeen, Korpiaho kertoo.

Finanssivalvonta teki myös alkuperäisen rikosilmoituksen ylimääräisen yhtiökokouksen tapahtumista. Kihlakunnansyyttäjän päätöksellä lopetettiin heti tutkinta mahdollisesta henkilötietolain rikkomisesta ja väärennyksestä.

Syynä päätökseen olivat kustannukset. Poliisin mukaan mahdolliset rikokset olisivat olleet pieniä, mutta esimerkiksi asianomistajia olisi ollut tuhansia.

Poliisi lopetti vakuutusyhtiörikoksen tutkinnan, koska tapahtumat eivät täyttäneet rikoksen tunnusmerkkejä.

– Rikostutkinta ei varsinaisesti vaikuta tähän asiaan (asiamieheen), Korpiaho sanoo.

Rikostutkinnan kohteena ei ole Pohjantähti yhtiönä tai sen johto. Epäilyn mukaan yhtiön asiakasrekisteriä käytettiin väärin nimien keräämiseen. Pohjantähti on keskinäinen vakuutusyhtiö, jonka vakuutuksenottajilla on äänivalta yhtiökokouksissa. Osakas voi antaa valtakirjan, jolla toinen henkilö edustaa häntä.

Asiakkailta, joilta oli kerätty nimet vaatimukseen ylimääräisestä yhtiökokouksesta, kerättiin nimiä myös valtakirjoihin. Kun epäilyihin soveltuvien tieto- ja viestintärikosten vanhentumisaika on kaksi vuotta, ne ovat vanhentuneet tai vanhentuvat viimeistään 20. lokakuuta. Tuolloin päättyi ilmoittautuminen ylimääräiseen yhtiökokouksen.

Mahdollinen väärennys vanhentuu kuitenkin vasta viiden vuoden kuluttua.

Kun teko on vanhentunut, siitä ei voida enää nostaa syytettä. Syyteoikeuden vanhentuminen katkeaa, kun syytettävälle annetaan laillisesti haaste. Tuomioistuin voi erityisistä syistä jatkaa vanhentumisaikaa yhdellä vuodella. HÄSA

Kommentti: Koston kierre jatkuu

Finanssivalvonta teki alun perinkin tutkintapyynnön nopeasti vanhentuvista rikosepäilyistä varsin myöhään. Viranomaiselle oli arvovaltatappio, kun syyttäjä heitti sen rikosilmoituksen välittömästi pataan. Lisäksi poliisi huomasi, että Finanssivalvonnan tulkinta vakuutusyhtiörikoksesta ei pitänyt paikkansa.

Outoa on, että Finanssivalvonta kanteli kihlakunnansyyttäjän päätöksestä valtakunnansyyttäjälle vasta puoli vuotta sen jälkeen, kun päätös tutkinnan lopettamisesta oli tehty. Apulaisvaltakunnansyyttäjä käynnisti esitutkinnan uudelleen vain hieman ennen kuin tapahtumat alkoivat vanhentua. Siis tapahtumat, joiden tutkimista kihlakunnansyyttäjä oli pitänyt liian vaivalloisena suhteessa mahdollisten rikosten laatuun.

Saimme mielenkiintoisen luvun keskusteluun poliisin ja syyttäjien voimavarojen käytöstä sekä valtakunnansyyttäjän roolista.

Henkilökohtaiset kiistat järisyttivät Pohjantähteä ylimääräisessä yhtiökokouksessa. Ulkopuolisesta näyttää, että koston kierre jatkuu ja siihen on sotkettu myös viranomaiset.