Kanta-Häme

Pohjantähti aikoo kerätä takuupääomaa

Vakuutusyhtiö Pohjantähti haluaa vahvistaa vakavaraisuuttaan uudella takuupääomalla. Yhtiökokous päätti torstaina nostaa takuupääoman määrän 10 miljoonaan euroon ja antoi hallitukselle luvan myydä takuupääomaa suunnatulla annilla.

Toimitusjohtaja Arto Jurttila pitää myös mahdollisena, että Pohjantähti solmii jonkin yhtiön kanssa kumppanuuden takuupääomaa myymällä.

– Tämä mahdollistaa myös sen. Sijoituspäätös on myös mahdollinen. Hallituksella on valinta ja se voi käyttää antimahdollisuuden, miten se parhaaksi katsoo, Jurttila sanoo.

Vakuutusyhtiöiden uudet Sovenssi II -säännöt, jotka tulevat voimaan portaittain ensi vuoden alusta, tiukentavat tuntuvasti vakuutusyhtiöiden vakavaraisuusvaatimuksia. Jurttilan mielestä Pohjantähden kannattaa vahvistaa varavaisuuttaan kahdesta syystä.

– Sijoitustoimintaan liittyvät vakavaraisuusvaatimukset ovat oleellisesti tiukempia kuin nykyisin. Toiseksi haluamme kasvaa, mikä sekin tuo lisää vaatimuksia vakavaraisuuteen.

Jurttila korostaa, että Pohjantähdellä ei ole pakkotilannetta. Sen sijaan vakavaraisuuden vahvistaminen on järkevää.

– Emme halua, että kaikki sijoituksemme ovat pankeissa ja lyhyen koron rahastoissa. Haluamme myös jatkaa kasvu-uralla.

Pohjantähti on keskinäinen vahinkovakuutusyhtiö, jonka omistavat vakuutuksenottajat ja takuupääomaa yhtiöön sijoittaneet. Eläkeyhtiö Ilmarinen oli sijoittanut takuupääomaa Pohjantähteen. Pohjantähti maksoi kuitenkin takuupääoman pois sen jälkeen, kun Ilmarinen tuki OP-ryhmän valtausyritystä.

Pohjantähti myy tällä hetkellä Eteran ja Veritaksen eläkevakuutuksia. Henkivakuutuksissa kumppanina on entisen OP-Henkivakuutuksen sijaan Aktia Henkivakuutus. Pohjantähti on perustanut oman henkivakuutusyhtiön, mutta ei ole käynnistänyt sen toimintaa. Yhtiö on ilmoittanut, että toimintaa ei käynnistetä ennen kuin tiedetään, mitä uusi sääntely merkitsee.

Takuupääoma keskinäisessä yhtiössä on yhtiön omaa pääomaa, joten se vahvistaa vakavaraisuutta. Pohjantähdellä on tällä hetkellä noin 250 000 euroa yksityishenkilöiden takuupääomaa.

Pohjantähden maksutulo kasvoi viime vuonna noin 10 prosenttia. Yhtiö työllisti viime vuonna keskimäärin 323 työntekijää.

Pohjantähden yhtiökokous valitsi uusiksi hallituksen jäseniksi Hämeenlinnan seurakunnan talousjohtajan Kai Kauppisen ja Helsinki Aktuaarikonsultointi -yhtiön toimitusjohtajan Mika Mäkisen. Hallituksessa jatkavat Seija Mahlamäki-Kultanen, Markku Moilanen ja Kari Välimäki. HäSa

Päivän lehti

1.12.2020

Fingerpori

comic