Kanta-Häme

Pohjantähti hävisi oikeudenkäynnin potkuista – entinen kentänjohtaja saa neljännesmiljoonan

Irtisanottu kentänjohtaja sai käräjiltä neljännesmiljoonan korvauksen. Käräjäoikeus ei pitänyt työsopimuksen liitettä kohtuuttomana. Se ei edes sovitellut korvausta.
Arkistokuvassa Pohjantähden kentänjohtaja Katja Kankaanpää- Tuotila ja toimitusjohtaja Pekka Määttä marraskuussa 2017. Kuva: Esko Tuovinen / arkisto
Arkistokuvassa Pohjantähden kentänjohtaja Katja Kankaanpää- Tuotila ja toimitusjohtaja Pekka Määttä marraskuussa 2017. Kuva: Esko Tuovinen / arkisto

Vakuutusyhtiö Pohjantähden on maksettava entiselle kentänjohtajalleen kahden vuoden palkka viime vuoden irtisanomisesta. Sen sijaan yhtiötä ei tuomittu korvaukseen yt-lain rikkomisesta, kun Katja Kankaanpää-Uotilan irtisanottiin vuonna 2017.

Pohjantähden on maksettava Kankaanpää-Uotilalle vajaa 244 000 euroa ja korot. Irtisanotun oikeudenkäyntikuluista yhtiön on korvattava 80 prosenttia, mikä on vajaa 24 000 euroa ja korot.

Pohjantähden entinen Etelä-Suomen aluejohtaja ja myöhempi kentänjohtaja oli solminut työsopimukseensa liitteen, jonka mukaan hän saa kahden vuoden palkkaa vastaavan korvauksen mahdollisesta irtisanomisesta. Yhtiö ei hyväksynyt korvausta, koska se katsoi sopimuksen allekirjoittaneen toimitusjohtajan ylittäneen toimivaltansa ja sopimuksen kohtuuttomaksi.

Kanta-Hämeen käräjäoikeuden mielestä sopimuksen soveltaminen ei ole kohtuutonta. Tuomioistuin ei sovitellut korvausta. Se katsoi, että toimitusjohtaja otti tietoisen riskin.

 

Pohjantähden yhtiökokous ei myöntänyt tuolloiselle toimitusjohtajalle Pekka Määtälle vastuuvapautta viime vuodesta. Pohjantähti on päättänyt, että yhtiö hakee Määtältä korvausta, jos se tuomitaan vahingonkorvauksiin kentänjohtajan irtisanomisesta.

Kankaanpää-Uotilan irtisanomiset liittyvät Pohjantähden kuohuntaan, joka alkoi kaksi vuotta sitten yhtiön yt-neuvotteluista ja konttoreiden lakkauttamisesta. Kankaanpää-Uotila irtisanottiin tuolloin Etelä-Suomen aluejohtajan tehtävästä.

Pohjantähden ylimääräisessä yhtiökokouksessa lokakuussa 2017 yhtiön koko johto vaihdettiin. Uusi toimitusjohtaja Pekka Määttä palkkasi Kankaanpää-Uotilan kentänjohtajaksi heti 1. marraskuuta.

Kentänjohtajan työsopimukseen tehtiin liite, jossa sovittiin, että kentänjohtaja saa mahdollisesta irtisanomisesta kahden vuoden palkkaa vastaavan korvauksen. Liitteestä ei kerrottu Pohjantähden hallitukselle eikä Määttä kirjannut sitä yhtiön asiakirjoihin työsopimuksen liitteeksi.

 

Kentänjohtaja vaati vahingonkorvausta myös kevään 2017 irtisanomisesta. Käräjäoikeus hylkäsi vaatimuksen kokonaan.

Kanteen mukaan Pohjantähti rikkoi lakia yhteistoiminnasta yrityksissä (yt), koska yt-neuvotteluissa ei käsitelty Etelä-Suomen aluejohtajan irtisanomista. Käräjäoikeus oli eri mieltä, koska yt-kutsussa ja pöytäkirjassa yt-neuvottelujen oli kerrottu koskevan myös aluejohtoa.

Kiista kentänjohtajan irtisanomisesta on yksi osa kuohuntaa, joka on jatkunut Pohjantähdessä korkein aalloin kaksi vuotta. Neljä eri henkilöä on tänä aikana toiminut yhtiön toimitusjohtajana. Hallituksen puheenjohtajaa on niin ikään vaihdettu useita kertoja.

Pohjantähden hallitus vaihdettiin kokonaan ylimääräisessä yhtiökokouksessa vuonna 2017. Sen jälkeen hallituksen jäseniä on vaihdettu niin tiiviisti, että vuoden 2017 jäsenistä on hallituksessa enää yksi henkilö. HÄSA

 

Näin Pohjantähden tapahtumat ovat edenneet:

 

 

Päivän lehti

10.7.2020