Kanta-Häme

Pohjantähden entinen toimitusjohtaja lupasi kentänjohtajalle kahden vuoden palkan potkuista

Pekka Määttä perustelee sopimusta vakuutusyhtiön hyvin poikkeuksellisella tilanteella.
Katja Kankaanpää-Uotila ja toimitusjohtaja Pekka Määttä 1. marraskuuta, jolloin Määttä allekirjoitti Kankaanpää-Uotilan työsopimuksen kentänjohtajan työstä. Kuva: Esko Tuovinen
Katja Kankaanpää-Uotila ja toimitusjohtaja Pekka Määttä 1. marraskuuta, jolloin Määttä allekirjoitti Kankaanpää-Uotilan työsopimuksen kentänjohtajan työstä. Kuva: Esko Tuovinen

Pohjantähden entinen toimitusjohtaja Pekka Määttä lupasi kentänjohtaja Katja Kankaanpää-Uotilalle kahden vuoden palkan, mikäli yhtiö irtisanoisi hänet. Kankaanpää-Uotila vaatii nyt 278 475 euron korvausta ja viivästyskorkoja Pohjantähdeltä.

Pohjantähden yhtiökokous päätti perjantaina, ettei se anna Määtälle vastuuvapautta viime vuodelta. Yhtiö ilmoittaa hakevansa Määtältä korvausta, jos se joutuu korvausvastuuseen Kankaanpää-Uotilan irtisanomisesta.

Pohjantähdessä kentänjohtaja johti yrityksen myyntiä ja oli esimies suurelle osalle henkilöstöä. Yhtiön organisaatio on nyt muutettu.

Kankanpää-Uotila irtisanottiin viime vuoden elokuussa, kun Määttä oli irtisanottu toimitusjohtajan tehtävistä ja yhtiökokoukseen liittyvistä tapahtumista oli tehty rikosilmoitus.

 

– Työsopimus tehtiin poikkeuksellisissa oloissa. Olihan tilanne hyvin poikkeuksellinen, Määttä sanoo työsopimuksesta.

Määttä ei halua muuten kommentoida työsopimusta, jolla suuresta irtisanomiskorvauksesta sovittiin. Hän perustelee sitä sillä, että työsopimus on henkilökohtainen asia.

Kankaanpää-Uotila oli Pohjantähden Etelä-Suomen aluejohtaja, mutta hänet irtisanottiin ensimmäisen kerran yt-neuvottelun päätteeksi keväällä 2017. Hänen työsuhteensa jatkui irtisanomisajan ilman työvelvoitetta marraskuun loppuun. Määttä teki hänen kanssaan uuden työsopimuksen heti ylimääräisen yhtiökokouksen jälkeen otettuaan toimitusjohtajan tehtävät vastaan.

Pohjantähti ilmoitti Kankaanpää-Uotilan irtisanomisen syyksi vakavan luottamuspulan, joka liittyi muun muassa hänen toimintaansa ylimääräisessä yhtiökokouksessa ja autoritääriseen käytökseen. Kankaanpää-Uotila oli edustanut ylimääräisessä yhtiökokouksessa useita vakuutuksenottajia valtakirjoilla.

Kankaanpää-Uotila vaatii käräjäoikeudessa kahden vuoden palkkana vajaan 244 000 euron korvausta ja 34 518 euroa yt-menettelyn rikkomisesta. Hänet irtisanottiin ilman yt-menettelyä.

 

Vakuutusyhtiö Pohjantähden hallinnossa on kuohunnut pitkään sen jälkeen, kun OP-ryhmä teki siitä ostotarjouksen vuonna 2010. Vakuutuksenottajat vaativat syksyllä 2017 koolle ylimääräisen yhtiökokouksen, jossa vaihdettiin yhtiön koko johto. Uusi hallitus valitsi Pekka Määtän yhtiön toimitusjohtajaksi.

Finanssivalvonta nimitti toukokuussa 2018 asiamiehen valvomaan yhtiön toimintaa. Kesäkuussa Pohjantähti ilmoitti sopineensa Määtän kanssa, että tämä jättää tehtävänsä. Elokuussa Finanssivalvonta ilmoitti tehneensä rikosilmoituksen Pohjantähden ylimääräisen yhtiökokouksen tapahtumista.

Finanssivalvonta moitti Pohjantähden hallitusta heikosta vakuutusosaamisesta. Muuten ei ole virallista tietoa, miksi se puuttui yhtiön asioihin. Pohjantähden yhtiökokouksissa on kaiken aikaa vahvistettu hallituksen finanssiosaamista. Kun yhtiökokous viime perjantaina vaihtoi vielä kaksi hallituksen jäsentä, vuonna 2017 valituista henkilöistä jäi hallitukseen vain Oma Säästöpankin aluejohtaja Jussi Pohto.

Pohjantähden hallitukseen valittiin nyt uusina jäseninä Harri Lauslahti ja Virpi Ruoti. Lauslahdella on pitkä kokemus vakuutusyhtiöiden ja pankkien johtotehtävistä. Hän on muun muassa toiminut Tapiola Pankin toimitusjohtajana. Ruoti on tietohallintoasiantuntija, joka on tällä hetkellä Apetitin tietohallintojohtaja. HÄSA

Kommentti: Hirttonaru voi katketa

Pohjantähden yhtiökokouksessa istui hiljaa mutta tarkkaavaisena mies, jolla oli asianajajille tyypillinen paksu nahkasalkku. Finanssivalvonnan nimittämä Pekka Jaatinen valvoi Pohjantähteä.

Finanssivalvonta ei ole kunnolla perustellut, miksi se nimitti yhtiölle asiamiehen nimikettä käyttävän valvojan. Päätös valtaosin salattiin.

Lisää löylyä Finanssivalvonta heitti viemällä ylimääräisen yhtiökokouksen asiat rikostutkintaan. Rikosilmoituksen se teki, kun oli kulunut lähes vuosi valtakirjojen keräämisestä. Syyttäjä määräsi heti lopetettavaksi tutkinnan mahdollisista väärennös-, salassapito- ja henkilörekisteririkoksista.

Finanssivalvonta harkitsi puoli vuotta ennen kuin se teki viime maaliskuussa kantelun kihlakunnansyytäjän päätöksestä. Apulaisvaltakunnansyyttäjä määräsi, että poliisin on aloitettava tutkinta uudelleen.

Pohjantähteä pidetään kahdelta puolelta löysässä hirressä. Yksi hirttonaruista katkeaa tavalla tai toisella kohta, sillä mahdollisten rikosten vanhentumisaika on kaksi vuotta. Ylimääräisen yhtiökokouksen lähtölaukaus olivat yt-neuvottelut ja konttorien lakkauttaminen toukokuussa 2017.

Päivän lehti

16.7.2020