Kanta-Häme

Pohjantähti perusti henkiyhtiön

Hämeenlinnalainen vakuutusyhtiö Pohjantähti perustaa henkivakuutusyhtiön. Pohjantähti sijoittaa Pohjantähti Henkivakuutusosakeyhtiöön 4,5 miljoonaa euroa osakepääomaa.
 
Uusi henkivakuutusyhtiö tarvitsee toiminnan aloittamiseen viranomaisten luvat ja tietotekniikan. Pohjantähden toimitusjohtaja Eero Ylä-Soininmäki uskoo, että henkivakuutusyhtiö voi aloittaa toimintansa ensi vuonna.
 
– Henkivakuutuksia myydään Pohjantähden asiakkaille osana tarjoamaamme kokonaisturvaa, Ylä-Soininmäki kertoo.
 
Hän sanoo, että henkivakuutustoiminta aloitetaan asiakkaiden riskien vakuuttamisesta. Myöhemmin yhtiö saattaa laajentaa toimintaansa ”rikastumistuotteisiin”.
 
Palvelut …emoyhtiöltä
 
Uuden henkivakuutusyhtiön toimitusjohtajana toimii Pohjantähden toimitusjohtaja. Yhtiöllä ei ole ainakaan aluksi varsinaista omaa henkilökuntaa vaan suurin osa palveluista ostetaan Pohjantähdeltä.
 
Ylä-Soininmäen mukaan henkivakuutusyhtiö toteuttaa Pohjantähden alunperäistä toiminta-ajatusta. Se ”vakuuttaa asiakkaita äkillisten ja ennalta-arvaamattomien tilanteiden varalta”.
 
– Asiakkaille on laadullinen ja kustannustehokas ratkaisu, että pysytellään perusbisneksessä.
 
Pohjantähdelle 4,5 miljoonan euron sijoittaminen uuteen yhtiöön ja liiketoimintaan on iso askel. Ylä-Soininmäki vakuuttaa, että Pohjantähden vakavaraisuus kestää sen. Vahinkovakuutusyhtiö Pohjantähti ei voi laskea vakavaraisuutensa henkivakuutusyhtiön osakepääomaa, joka takaa henkiyhtiön vakavaraisuuden.
 
– Pidän isona asiana, että Hämeenlinnaan tulee uusi iso taloudellinen toimija. On syytä kulkea pää pystyssä. Muualla on aika lailla vaikeaa.
 
Ylä-Soininmäki kertoo, että oman henkivakuutusyhtiön perustaminen oli yhtiön strategiassa kauan aikaa sitten. Hän ei tiedä, siirsikö osuuspankkien valtausyritys uuden yhtiön perustamista.
 
– Puolitoista vuotta sitten aloitettiin tarkkojen laskemien tekeminen henkiyhtiöstä.
 
Kumppani on …tullut ja mennyt
 
Pohjantähti on myynyt muiden henkivakuutusyhtiöiden vakuutuksia asiakkailleen. Kumppanit ovat kuitenkin vaihtuneet tiheästi. Viimeksi Pohjantähti vaihtoi OP-henkivakuutuksen Aktia Henkivakuutukseen, kun osuuspankit yrittivät ostaa yhtiön. Työntekijät kieltäytyivät osuuspankkien omistaman yhtiön vakuutuksien myynnistä.
 
– Henkivakuutuskumppanin vaihtuminen on aina tapahtunut meistä riippumattomista syistä. Myös siksi oma henkivakuutusyhtiö merkitsee laatua.
 
Pohjantähti myy henkilöasiakkailleen noin tuhat henkivakuutusta vuodessa. Yhtiö ei ryhdy siirtämään asiakkaiden vanhoja henkivakuutuksia omaan yhtiöönsä. Yrityksille se myy jonkin verran johdon henkivakuutuksia.
 
– Tyypillinen henkivakuutusasiakkaamme on perheellinen, jolla on velkaa. Hän on juuri se, jolla on tarve henkivakuutukselle, Ylä-Soininmäki sanoo.
 
Ylä-Soininmäen mielestä suomalaiset alivakuuttavat henkilöriskejä. Omaisuus on vakuutettu paljon paremmin kuin ihmiset, vaikka perheissä henkilöriskit ovat suurimmat.
 
– Pohjantähden suurimmat korvaukset liittyvät liikenneonnettomuuksiin. Yhdestä onnettomuudesta saattaa syntyä miljoonakulu. (HäSa)
 

Päivän lehti

1.12.2020

Fingerpori

comic