Kanta-Häme

Pohjaveden koepumppaukset saattavat loppua Räyskälässä

Pohjaveden koepumppaukset Lopen Räyskälässä saattavat loppua pian.

Forssan vesihuoltolaitoksen vesihuoltojohtaja Kimmo Paakkonen kertoo, että mittauksia tehdään pumppauspaikoilla keskiviikkona, ja päätös lopettamisesta tai jatkamisesta tehdään tällä viikolla.

– Siltastenlammilla on veden laatu huonontunut. Muun muassa näkösyvyys on hävinnyt. Syy voi olla pumppauksissa, mutta helteilläkin voi olla osuutta asiaan.

Forssan kaupunki on etsinyt vuosikymmenten ajan aluetta, jolta saisi pumpattua pohjavettä tarpeisiinsa.

Kaupunki saa talousvetensä tällä hetkellä Vieremänharjusta, joka kulkee kaupunkialueen läpi ja on valtateiden risteysalueella. Vesilaitos on huolissaan veden laadun vaarantumisesta sijainnin takia.

Forssa sai Etelä-Suomen aluehallintovirastolta tutkimusluvan koepumppauksiin alkuvuodesta. Luvan mukaan vettä saa pumpata vuorokaudessa 5 000 kuutiota.

Huoli laadusta

Veden laatu- ja korkeusmittauksia on Paakkosen mukaan tehty tähän asti joka viikko. Paakkonen ei ole sinänsä huolissaan korkeuden alenemisesta, vaan veden laadusta.

– Esimerkiksi Parkuvassa pinta on nyt noin 50 senttimetriä alempana.

Paakkonen viittaa kuulemaansa, että Kaartjärven vedenpinta olisi epänormaalin alhainen.

– Me pumppaamme veden sinne, joten koepumppauksella ei pitäisi olla vaikutusta Kaartjärven pintaan.

Paakkonen kertoo, että alueen asukkaat ovat ottaneet yhteyttä sekä päivystykseen että häneen. Soittajat ovat puhuneet useimmiten Siltastenlammin ja Parkuvan veden laadun huonontumisesta ja pinnan alenemisesta.

Pohjaveden laatu sinänsä on ollut hyvä. Ongelmat ovat nimenomaan pintavesissä eli lammissa, kun veden laatu on pinnan laskemisen myötä huonontunut.

Useita kaivoja tyhjentynyt

Pumppausalueen ympäristössä on tyhjentynyt useita kaivoja.

Viime viikolla pumppausmäärä puolitettiin 2 000 kuutiosta vuorokaudessa 1 000 kuutioon.

– Olemme paikan ympäristössä vesittäneet yli kymmenen kaivoa. Paljon on kaivoja, joiden pohja ei ole kovin syvällä. Ne toimivat siinä tarkoituksessa, mihin ne on tehty, mutta pohja voi alkaa nopeasti näkyä, kun pohjavesi laskee.

Vesitys tarkoittaa sitä, että paineputken vaikutuspiirissä oleviin kaivoihin on vedetty putkesta ilmaiseksi hyvälaatuista koepumppausvettä. Kauempana asuville on toimitettu kuution kokoisia vesisäiliöitä.

Oli päätös pumppauksen jatkamisesta mikä tahansa, Paakkonen on tyytyväinen kokeeseen.

– Tämä on toteutettu sellaisena vuodenaikana ja hellejakson aikana, että on nähty, mitä tämä voi pahimmillaan olla. Koe on ollut hyvä, johtaa se sitten vedenottoon tai ei.

Voi myös olla, että vuosien varrella Forssan ja Räyskälän välillä tehtyjä tutkimuksia avataan uudelleen. Vettä on eri alueilta löytynyt ennenkin, mutta määrät ovat olleet liian pieniä. Nykyisessä tilanteessa on kuitenkin ehkä haettava pienempiäkin vesilähteitä. (HäSa)

Päivän lehti

30.9.2020

Fingerpori

comic