Kanta-Häme

Pohjavesipiina ei hellitä – vedetön kesä kuivatti kaivot, monet kiinteistöt joutuvat säästelemään - video

Kaivovettä käyttävät kiinteistöt voivat kärsiä vesipulasta. HS-Vesi ei auta, ellei tontti liity laitoksen vesijohtoverkkoon. Apua saa yksityisiltä urakoitsijoilta.
Kari Bergströmin pihakaivon vedenpinta on todella matalalla. Hän arvioi, että vesi loppuu muutaman viikon kuluessa käytännössä kokonaan.

Pohjavesien pinnat ovat kuivan kesän vuoksi useissa osissa Suomea selvästi tavallista matalammalla. Pintojen on arvioitu laskevan ainakin syys-lokakuun vaihteeseen asti.

Tilanne on erityisen hankala kiinteistöille, jotka hyödyntävät kaivoja, eivätkä kuulu vesijohtoverkkoihin.

Lepaalaiset Lotta ja Kari Bergström ja heidän lapsensa ovat saaneet tuta kuivuuden vaikutukset hyvin läheltä.

– Vesi on aivan lopussa. Kaivon imuputken päässä on parikymmentä senttiä vettä. Mennee noin pari viikkoa, että se loppuu kokonaan, Kari Bergström kertoo.

– Kuukauden ajan olemme joutuneet miettimään tarkkaan, voimmeko pestä pyykkiä tai tiskejä, Lotta Bergström sanoo.

 

 

Neljän hengen perhe joutuu hakemaan juomavetensä vedenhakupisteestä Tiiriön Prismalta 14 kilometrin päästä. Peseytyminen hoidetaan savusaunassa lämmitetyllä vedellä.

Tavallisesti istutusten kasteluun käytettävä palokaivon vesi korvaa toistaiseksi talousvettä. Perhe käyttää palokaivon vettä muun muassa käsienpesuun ja vessan huuhtelemiseen, mutta sekin alkaa uhkaavasti loppua.

– Ja se vesi on keltaisen jaffan väristä ja haisee epämiellyttävältä, Lotta Bergström kertoo.

He harkitsevat kaivonsa uudistamista. HS-Veden vesijohtoverkkoon kiinteistö ei näillä näkymin aio lähitulevaisuudessa liittyä.

– Rahalla saa ja hevosella pääsee. Liittyminen ei ole nyt realistisesti mahdollista, Lotta Bergström sanoo.

 

Hämeen Sanomat kertoi 2. elokuuta, että kymmenkunta vesilaitosta ohjeistaa säästämään kuivuneita pohjavesivaroja rajoittamalla vedenkulutusta.

Hämeenlinnan, Hattulan ja Akaan kuntien alueella toimiva HS-Vesi ei ollut yksi säästeliäisyyteen kehottaneista vesilaitoksista.

– Alajärven pinta on kuitenkin niin alhaalla, ettei sieltä voida pumpata tällä hetkellä tekopohjavettä. Muualla riittää vielä kapasiteettia, käyttöinsinööri Sanna Heinonen kertoo.

Pienemmät pohjavesilähteet kuivuvat suuria nopeammin. HS-Vesi ei pysty vesipulassa auttamaan vesijohtoverkostoonsa kuulumattomia kiinteistöjä.

– Nopeita ratkaisuja on silloin hankala tehdä, mutta kiinteistöt voivat hakea liittymistä verkkoon. Siinä menee kuitenkin tietysti aikaa, Heinonen sanoo.

Omaan, vajaaseen kaivoon voi tilata vettä yksityisiltä urakoitsijoilta. HäSa

Päivän lehti

11.7.2020