Kanta-Häme

Pohjoistenlahden ruoppaus hieman myöhässä

Kampakosteikot Tuuloksen Pohjoistenlahdella alkavat olla valmiina ja seuraavaksi pitäisi ruopata veneväylät Pohjoistenjoen molemmin puolin oleviin lahdekkeisiin.

Kampakosteikot rakennettiin hidastamaan joen virtaamaa tavoitteena sitoa sen kuljettama liete kosteikoille. Silloin Ormajärvestä tuleva liete ei enää valuisi lahden pohjaan.

Kyse on pilottihankkeesta, jolla testataan kampakosteikkojen toimivuutta.

Urakoitsijan ruoppaajat ja ponttonilautta odottavat Suolijärven itäpään rannassa. Ruoppauspaikat on merkitty järvelle.

Koska vähään aikaan alueella ei näytä tapahtuneen mitään, tuuloslaiset ovat jo huolestuneet, loppuivatko rahat ennen kuin päästiin heidän ykköstoiveenaan olleeseen lahdekkeiden veneilyväylien ruoppaukseen.

Ovatko koneet nyt toimettomina Suolijärvellä, Hämeenlinnan ympäristöasiantuntija Heli Jutila?

– Mitä tämä on, kuka sellaista on sanonut? En voi tietää urakoitsijan aikatauluja. Voihan hänellä olla välillä muita töitä.

Lukijoilta Tuuloksesta on tullut useita vihjeitä, että hankkeen rahat ovat loppuneet kesken. Onko näin?

– Näinkö tuuloslaiset ottavat vastaan sen, että sinne sijoitetaan suuria summia Suolijärven tilan kohentamiseen? Ei, rahat eivät ole lopussa. Rahaa on vielä jäljellä.

Millaisella aikataululla ruoppausta tehdään?

– Alunperin valmista piti olla marraskuun puoliväliin mennessä. Siitä ollaan nyt vähän myöhässä, mutta eiköhän työ valmistu marraskuun loppuun mennessä.

Porkkanarahoilla

Tarkoitus on ruopata molemmin puolin Pohjoistenjoen muodostamaa niemekettä veneväylät. Toinen tehdään kuuden metrin levyisenä ja parin metrin syvyisenä, toinen 12 metriä leveänä. Tällä hetkellä veden syvyys lahdissa on vain vajaan metrin luokkaa.

Kaupungin lisäksi työtä teettävät Hämeen ely-keskus ja yksityiset mökkiläiset.

Kaupunki on rahoittanut työtä porkkanarahoilla, joilla aikoinaan vauhditettiin kuntaliitosta.

Tuuloslaisen kaupunginvaltuutetun Vesa Kaloisen (kok.) mukaan kaikkiaan rahaa on ollut käytettävissä 300 000 euroa.

Paikalliset asukkaat nostivat Pohjoistenlahden ruoppauksen tärkeimmäksi kohteeksi Tuuloksen järvien kunnostushankkeessa. (HäSa)

Menot