fbpx
Kanta-Häme

Poika ja tytär johtavat yhdessä Metallisorvaamo Veijalaista

Hämeenlinnalaisen Metallisorvaamo Veijalaisen sukupolvenvaihdos vietiin maaliin pitkällä ja tarkalla suunnittelulla. Yrityksen enemmistön omistavat ja sitä johtavat nyt Pertti Veijalaisen lapset Matleena ja Samuli Veijalainen.

– Isä teetti jo vuonna 2004 selvityksen sukupolvenvaihdosta. Hän puhui siitä ensimmäisen kerran meille vuonna 2005, kertoo Matleena Veijalainen.

Matleena Veijalaisen mukaan siirtyminen yrityksen osakkaaksi oli Samuli-veljelle selkeämpää kuin hänelle. Samuli Veijalainen työskenteli jo yrityksessä. Matleena Veijalainen oli työskennellyt yrityksestä vain loma-ajat.

– Opintoni olivat kesken. Minulle oli selvää, että ryhdyn yrittäjäksi. Halusin kuitenkin liikunta-alan yrittäjäksi.

– Olin jo kasvanut niin kiinni tähän yritykseen, että minäkin ryhdyin jatkamaan sitä. Liikunta jäi vapaa-ajan harrastukseksi.

Liiketoiminnan siirtäminen isältä lapsille suunniteltiin vuonna 2006. Samalla Matleena ja Samuli Veijalainen ryhtyivät yrityksen vähemmistöosakkaiksi.

Matleena Veijalainen pitää oleellisena asiana, että yritys siirrettiin jo varhain seuraavalle sukupolvelle. Hän on itse tällä hetkellä 30 ja hänen veljensä on 36 vuotta vanha.

– Sukupolvenvaihdoksen työläin asia oli verotus. Emme halunneet, että joudumme velkaantumaan, kun yritys siirtyy meille.

Matleena Veijalainen sanoo, että ratkaisut tehtiin samalla periaatteella kuin yritystä on kaiken aikaa johdettu. Yrityksen ja sen omistajien varat on pidetty erillään.

– Yrityksen tuotot on käytetty yrityksen kehittämiseen.

Yrityksen nimi oli alun perin Metallisorvaamo P. Veijalainen Osakeyhtiö. Se jaettiin liiketoimintaa jatkavaksi yritykseksi Metallisorvaamo Veijalaiseksi ja sijoitusyhtiöksi vuonna 2008. Isä, Pertti Veijalainen, siirtyi eläkkeelle vuonna 2010.

– Meille siirtyivät vain liiketoiminta ja koneet. Kiinteistöt siirrettiin Kiinteistö ja Sijoitusyhtiö Veijalaiselle, joka jäi edelleen isän omistukseen.

Sukupolvenvaihdos tehdään siten kolmessa vaiheessa, joista viimeinen on jäänyt hamaan tulevaisuuteen.

– Tärkeää oli, että isä aloitti kaiken kysymällä neuvoa. Hankimme myös verottajan ennakkopäätökset kaikista ratkaisuista, jotta ei syntyisi yllätyksiä.

Usein perheyrityksen perineet sukulaiset eivät ole tulleet toimeen keskenään. Kiistely on halvaannuttanut yrityksen.

– Me olemme tulleet toimeen erittäin hyvin, myös vapaa-ajalla. Työnjako on hyvin selkeä. Toisaalta tiedämme, että emme tule toimeen ilman toistemme ammattitaitoa.

– Yrityksen liiketoiminta on sellaista, että se ei menestyisi ulkopuolisen toimitusjohtajan käsissä, Matleena Veijalainen sanoo.

Samuli Veijalainen on yrityksen toimitusjohtaja. Käytännössä hän vastaa yrityksen tuotannosta. Matleena Veijalainen on talous- ja hallintojohtaja.

– Isämme edellytti, että on myös työskenneltävä yrityksessä sen hyväksi, jos aikoo osakkaaksi. Hän halusi estää sen, että päätöksiä tekisivät ne, jotka eivät vastaa yrityksen asioista.

Pertti Veijalainen aloitti liiketoiminnan koneistustöinä paritalon autotallista vuonna 1979. Yrityksen toiminta käynnistyi vuonna 1983 Tervakoskella, josta yritys siirrettiin Hämeenlinnaan Hattelmalan kylään vuonna 1991.

– Yritys lähti selkeään kasvuun, kun se uudet tilat Hämeenlinnan Painokankaalta Moreeni-yritysalueelta vuonna 1998. Metallisorvaamo Veijalainen oli alueen ensimmäinen yritys, Matleena Veijalainen kertoo.

Metallisorvaamo Veijalainen on metallin alihankintayritys, jonka päätuotteita ovat nyt teräksiset pienpaalut. Läheisenä yhteistyökumppanina on teräsyhtiö SSAB. Metallisorvaamo Veijalainen työllistää 16 työntekijää ja kesätyöntekijät. Sen liikevaihto on noin 2,5 miljoonaa euroa.

Toiminnan laajuudesta kertoo, että yrityksen kautta kulkee runsaat 40 000 tonnia terästä.

Samuli ja Matleena Veijalainen eivät lähteneet ylläpitämään perheyritystä. Heille oli selvää, että yritystä on koko ajan kehitettävä.

– Halusimme meille tiedot, mitä Pertti Veijalaisella on yrityksestä. Teimme yritykselle strategian vuonna 2009. Laadimme myös swot-analyysin. Kirjasimme yhtiölle arvot ja mission.

– Halusimme myös kyseenalaistaa sen, miten yksi henkilö on johtanut yritystä. Tein ammattikorkeakoulun lopputyön yrityksen strategiasta.

Sisarukset ovat jo vieneet läpi uudistuksia ja investointeja. Matleena Veijalainen kertoo, että rakennusalan CE-merkinnän läpivienti oli iso ja merkittävä uudistus.

– Yrityksen tilat kaksinkertaistettiin vuonna 2012. Kahden miljoonan euron kertainvestointi oli iso, mutta sille ei ollut vaihtoehtoja.

– Investoinnilla ei sinänsä ole mitään tekemistä sukupolvenvaihdoksen kanssa. Oli kuitenkin tiedossa, että jos lähdemme vetämään yritystä, sitä on vietävä isosti eteenpäin. HäSa

Menot