Kanta-Häme

Poikien HPV-rokotukset alkoivat jo Kanta-Hämeessä – Yhdeksäsluokkalaisille tulossa joukkorokotukset

Kanta-Hämeessä HPV-rokote on jo annettu osalle 7. -luokkalaisista pojista.
HPV-rokote tuli poikien kansalliseen rokotusohjelmaan tänä vuonna. Varsinaiset rokotukset alkavat syksyllä.

Poikien HPV-rokotukset on jo aloitettu Hämeenlinnassa, Riihimäellä, Hausjärvellä ja Lopella. Osa tulevista 7. -luokan pojista saa rokotteen kesän terveystarkastuksissa.

Janakkalassa rokottaminen aloitetaan syksyllä, jolloin poikien rokotukset varsinaisesti aloitetaan.

Riihimäen Karan koulun kouluterveydenhoitaja Kaisa Neitolan mukaan hän ehtii rokottaa kesän aikana noin puolet kaikkiaan 70 oppilaan ryhmästään.

Suojaa papilloomaviruksen aiheuttamia syöpiä vastaan

Poikien HPV-rokote tuli kansalliseen rokotusohjelmaan sosiaali- ja terveysministeriön hyväksymänä tämän vuoden maaliskuussa.

Tyttöjen rokoteohjelmaan rokote tuli vuonna 2013. Rokotteen suositeltu kohderyhmä on 11–12-vuotiaat lapset eli rokotukset aloitetaan 5. -luokalla.

HPV-rokote suojaa Terveyden ja Hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan papilloomaviruksen aiheuttamilta syöviltä, erityisesti kohdunkaulan syövältä.

Rokote suojaa osalta emättimen ja ulko-synnytinten syövistä, pään ja kaulan alueen syövistä sekä peräaukon ja peniksen syövistä.

– Tämän vuoksi se otettiin myös poikien rokotusohjelmaan. Jokainen saa rokotteesta oman hyödyn, Hämeenlinnan kouluterveydenhoitaja Jenni Lammi kertoo.

HPV-rokote vähentää kohdunkaulan, sukuelinten ja peräaukon syöpiä. HPV-viruksella on rooli myös pään ja kaulan alueen syöpien kehittymisessä. Diagrammi: Soile Toivonen

Kiinniotto seuraavina kahtena lukuvuotena

Seuraavien kahden lukuvuoden aikana tehdään niin sanotusti kiinniotto eli kaikki nuoret viidenneltä luokalta yhdeksäsluokkalaisiin rokotetaan.

Rokotesarjaan kuuluu kaksi annosta, jotka annetaan 6.–8. -luokille yleensä perättäisinä vuosina terveystarkastusten yhteydessä.

– 9 -luokkalaisille järjestetään joukkorokotukset. Yhden lukuvuoden aikana pitää ehtiä antamaan kolme rokoteannosta, Lammi sanoo.

Samaa kaavaillaan myös Riihimäellä ja Janakkalassa.

Yli 15-vuotiaille annetaan toinen rokote kuukauden kuluttua ja kolmas kuusi kuukautta ensimmäisestä rokotuksesta.

Janakkalassa joukkorokotuksia harkitaan myös kuudesluokkalaisille, sillä kouluterveydenhoitaja Hannele Hämäläisen mukaan toinen rokote saatetaan antaa heille ennen yläkouluun siirtymistä.

Valtaosa ottaa rokotteen

Kouluterveydenhoitajien mukaan valtaosa tytöistä on ottanut HPV-rokotteen. Poikien osalta he odottavat samaa suuntausta.

Valtakunnallisesti yläkouluun menevistä tytöistä on THL:n mukaan rokotuksen ottanut noin 70 prosenttia.

Rokotuksesta kieltäytymiseen saattaa vaikuttaa esimerkiksi pelko rokottamista kohtaan sekä vanhempien asenne.

– Vanhemmat eivät yhtä ponnekkaasti kannusta ottamaan HPV-rokotetta kuin muita rokotuksia, Hämäläinen sanoo.

 

Tytöistä noin 70 prosenttia on ottanut HPV-rokotteen ennen yläkouluun siirtymistä. Suurin osa kantahämäläisistä seiskaluokkalaisista pojista on ottanut rokotteen, kesän terveystarkastuksen yhteydessä.

Joku voi luulla, että kyseessä on uusi rokote ja arastelee asiaa sen vuoksi. Lammin mukaan HPV-rokotetta on annettu myös pojille jo 13 Euroopan maassa.

Neitolan mukaan moni rokotteesta kieltäytyneistä pojista ja vanhemmista suhtautuu rokotukseen kuitenkin myönteisesti.

– He haluavat vielä tutustua asiaan ja moni sanoo palaavansa asiaan syksyllä. Mitä olen kollegoilta viestiä saanut, niin lähes kaikki olivat rokotuksen ottaneet, Lammi viittaa poikien kesärokotuksiin.

Lue myös: Vauvapula vaivaa rokotetutkimuksia – Hämeenlinnalaispari: ”En tiedä, lähtisinkö niihin oman lapsen kanssa” (9.3.2020)

Ennen sukupuolielämän aloittamista

THL suosittelee, että rokote annetaan jo peruskoulussa.

– Opiskeluterveyshuollon piiriin rokote ei enää virallisesti kuulu. Rokote pitäisi myös antaa ennen sukupuolielämän aloittamista, jotta siitä saa suojan HPV-virukselle, Lammi sanoo.

Hämeen Sanomat ei tavoittanut Hattulasta kouluterveydenhoitajaa kommentoimaan rokotusten alkamista Hattulan kunnassa. HäSa

Lue myös: HPV-rokotus pojille aikaisintaan vajaan kahden vuoden kuluttua (3.12.2018)

HPV-rokote

Maksutta 10–12-vuotiaille eli 5.–6. -luokalla olevat oppilaat.

Rokotukset ehkäisevät papilloomaviruksen leviämistä (laumasuoja).

HPV-virus tarttuu limakalvon ja ihon kautta, yleensä seksissä.

Noin 80 prosenttia saa HPV-infektion, mutta papilloomaviruksen aiheuttama infektio on useimmiten oireeton ja ohimenevä.

Noin 10 prosentilla se pitkittyy ja voi aiheuttaa syövän esiasteita. Osa esiasteista etenee syöväksi.

Lähde: THL

Päivän lehti

6.8.2020