Kanta-Häme Hämeenlinna

Poistetuille suojaplekseille tuli kysyntää – Mokia rahtaa ylijäämätarvikkeita sairaaloihin

Hyväntekeväisyysjärjestön varastoimille poistotuotteille on taas käyttöä Suomessa.
Toiminnanjohtaja Jouni Heinonen kertoo, että Mokia alkoi saada tavallista enemmän tarvikepyyntöjä jo tammi-helmikuussa. Kuva: Ville-Veikko Kaakinen
Toiminnanjohtaja Jouni Heinonen kertoo, että Mokia alkoi saada tavallista enemmän tarvikepyyntöjä jo tammi-helmikuussa. Kuva: Ville-Veikko Kaakinen

Hauholla toimivan hyväntekeväisyysjärjestö Mokian ylijäämätarvikkeiden varastot ovat nousseet uuteen arvoon koronapandemian puhkeamisen myötä.

Kristillinen järjestö ottanut vuosien ajan vastaan uusien tarvikkeiden alta, iän tai päiväyksen vuoksi käytöstä poistettuja sairaala- ja terveydenhuoltotarvikkeita sairaalasängyistä leikkaussalivälineisiin. Järjestö on rahdannut tarvikkeita eteenpäin kehitysmaihin, mutta Hauholla sijaitsevaan keskukseen on silti kertynyt valtavat varastot.

Lähiviikkoina tavaraa on alettu rahdata kiihtyvällä tahdilla takaisin Suomen sairaaloihin ja hoitolaitoksiin.

– Pelkästään kasvojen suojapleksejä on viety sairaaloihin ympäri Suomen noin 24 000 kappaletta. Ne ovat uudenveroisia ja täysin käyttökelpoisia, kertoo Mokian toiminnanjohtaja Jouni Heinonen.

”Varmuusvaraston varmuusvarasto”

Kasvoja roiskeilta ja niiden käyttäjää pisaratartunnalta suojaavat pleksit päätyivät Mokian varastoon, kun 2000-luvun puolivälissä maailmalla kiertänyt lintuinfluenssa laantui, ja sairaalat poistivat suojia varastoistaan.

Mokian varastosta on lähtenyt myös paljon muuta tavaraa, kuten kymmeniätuhansia pareja päiväyksen puolesta vanhoja, mutta varastopakkauksissa olevia kumihansikkaita.

– Varusteissa ei ole mitään vikaa, mutta tavaraa on poistettu eri syistä. Nyt niille on kysyntää sairaaloissa, hoivakodeissa ja muissa laitoksissa, joten rahtaamme niitä omalla kustannuksellamme ympäri Suomea. Olemme ikään kuin varmuusvaraston varmuusvarasto, Heinonen sanoo.

Kolme hengityskonetta keskussairaalaan

Kanta-Hämeen keskussairaalaan Mokia toimitti kolme hengityskonetta ja muita laitteita. Kymmenientuhansien arvoiset laitteet on aikanaan lahjoitettu Mokialle, joka lahjoittaa ne nyt uudelleen käyttöön.

– Minulle on aivan sama, mikä tavaran arvo on. Nyt niillä on suuri tarve ja valtava käyttöarvo, Jouni Heinonen toteaa.

Heinonen kertoo järjestön keskeyttäneen tavaratoimitukset ulkomaille jo tammikuussa, vaikka erilaisia toimituspyyntöjä on tullut paljon.

– Tällä hetkellä näitä tarvikkeita tarvitaan Suomessa, hän perustelee. HÄSA

Päivän lehti

31.3.2020