Kanta-Häme

Poistoilmaa kierrättämällä voi säästää tuhansia euroja

Uusi vaatii kärsivällisyyttä, mutta lopussa voi säästö seistä. Hämeenlinnassa Karhuntiellä kaksi taloyhtiötä ja niiden noin 50 huoneistoa ovat periaatteessa vuoden ajan säästäneet tuhansia euroja lämmityskuluissa.

Periaatteessa, sillä laitteiston asentamiskulut säästetään takaisin vasta muutamassa vuodessa.

Kerrostaloihin asennettiin toissa syksynä poistoilmalämpöpumppu, jonka periaatteena on ottaa poistoilma talteen ”lämmittämästä harakoita ja punatulkkuja” ja kierrättää se uudelleen hyödyksi.

– Säästöä lämmityskuluissa on tullut ainakin 1500 euroa per talo, kertoo Karhuntie 8:n hallituksen puheenjohtaja Jari Koivurinne.

Poistoilmalämpöpumpun periaate on, että lämpöpumpun keruuneste lämpenee poistoilmalla. Pumppu tuottaa energiaa varaajiin, joilla lämmitetään käyttövettä ja lämmitysverkostoa.

– Keksintö ei ole uusi, mutta se on alkanut saada jalansijaa, kun energia on kallistunut, kertoo sähkönhankintaan ja energiatehokkuuteen erikoistuneen hämeenlinnalaisen Skapat Energia oy:n energiatehokkuusjohtaja Juhani Vättö.

Kaukolämmön hinnassa säästetään tuhansia vuodessa, vaikka sähkönkulutus samalla nousee.

– Sähköä kuluu enemmän, kun nestettä puristetaan eri olomuotoihin. Energia ei tule ilmaiseksi. Tämä herätti taloissa ensin keskustelua, Vättö sanoo.

Kuukausia meni opetellessa

Karhuntie 4:ssä ja 8:ssa kaikki ei heti syksyllä mennyt niin kuin toiveissa oli. Järjestelmä saatiin vain osittain käyttöön vuoden 2010 joulukuussa, joten säästöt eivät heti olleet kovin suuret.

– Tässä on ollut kaikenlaisia pilottikohteen ongelmia, osittain koska emme heti alusta lähteneet tarpeeksi rohkeasti mukaan, Jari Koivurinne kertoo.

Patteripiirit saatiin järjestelmään mukaan vasta talven jälkeen, joten järjestelmä toimi halutulla tavalla vasta viime vuoden toukokuussa.

– Aluksi kaukolämpö toimi päälämmitysjärjestelmänä, mutta nyt poistoilmalämpöpumppu hoitaa kaiken ja kaukolämpöä käytetään vasta, jos sää sitä vaatii, Koivurinne täsmentää.

Juhani Vätön mukaan Karhuntie oli eräänlainen pilottikohde, missä huomattiin muun muassa etävalvonnan tärkeys. Syksystä kevääseen meni opetellessa ja parannettavaa huomatessa.

– Nyt kaikki toimii, ja lämmönkulutus on laskenut, Vättö kertoo.

Hän on huomannut, että monet taloyhtiöt lyövät hynttyyt yhteen vaihtoehdoista tiedustellessaan.

– Kun yksi innostuu, niin naapurikin saattaa lähteä mukaan. Näin laitteet saattavat halventua.

Poistoilmalämpöpumpun hyödyt tuntuvat lähinnä kerrostaloissa. (HäSa)

Vättö kertoi poistoilmalämpöpumppujen toimintaperiaatteesta Hämeenlinnan kaupungin järjestämässä Energiatehokkuus ja uusiutuva energia -ympäristöfoorumissa.