Kanta-Häme

Pokemón-puhelimet viedään käsistä

Tiiriön Gigantin myyjä Aku Ala-Leppilampi pudistelee päätään.

– Samsung J5 on loppu edelleen. Eikä löydy myöskään toista suosikkia Huawei Honor 7 Liteä.

– Eräs Nintendon julkaisema peli viisinkertaisti myynnin, ja kaikki tuon hintaluokan puhelimet viedään käsistä. Samsung J3:a on edelleen jäljellä, Ala-Leppilampi kertoo.

Pokemón Go -pelin suosion lisäksi edullisempien älypuhelinmallien menekkiin on vaikuttanut vahvasti koulujen alkaminen.

– On totta tosiaan. Aikuinen ei mielellään maksa lapsen ensimmäisestä puhelimesta kovin paljon yli sataa euroa. Nuo mainitut suosikkimallit eivät vielä riko pankkia, sanoo Expert Hämeenlinnan myyjä Aleksi Sainio.

Expertiltä löytyy varastosta vielä Samsung J5:ta, mutta Huawein suosituimman mallin osalta Sainio joutuu levittelemään käsiään.

Sainion mukaan Pokemónin pelaamiseen soveltuvan älypuhelimen ostajan tunnistaa jo kaukaa.

– Lapsi on innoissaan, ja isä näyttää murtuneelta, myyjä hymyilee.

– Jos lapsi saa päättää, valinta on älypuhelin. Jotkut vanhemmat pitävät kuitenkin tiukkaa linjaa ja sanovat, että älypuhelimen saa vasta sitten, kun on omaa rahaa. Toisaalta älypuhelimesta on aikuisen kannalta se hyöty, että pystyy jäljittämään, missä lapsi puhelimen kanssa kulkee, Sainio pohtii.

Pokemónin suosio näkyy myös lisävarustekaupassa.

– Akkupankkeja menee todella runsaasti!

Puhelinoperaattorien myymälöissä Kauppakeskus Goodmanissa havainnot vastaavat Tiiriön elektroniikkaliikkeiden kokemuksia.

– Nuo Samsungin ja Huawein mallit ovat selkeästi suosituimmat. Samsung J5:ta meiltä löytyy, niitä tuli juuri lisää. Huawein osalta jouduimme maanantaina myymään ei-oota, mutta nyt niitä saatiin viitisen kappaletta lisää, kertoo DNA:n myyjä Joni Haapamäki.

Haapamäen rinnassa on pinssi, joka toteaa hänen olevan Pokemón Go -yhteensopiva myyjä.

– No juu, tosi paljon kysytään, toimiiko puhelin hyvin pelin kanssa, mies nauraa.

Laitteiden saatavuuden osalta isoimmat operaattorit Elisa ja Sonera näyttävät olevan parhaimmassa asemassa. Molempien myymälöiden valikoimissa riittää myös kahta suosituinta mallia.

Tosin Elisan myyjät eivät saa sanoa medialle yhtään mitään pyytämättä lupaa keskuskonttorin viestintäosastolta, mutta asiakkaille näin kerrotaan.

Soneran myyjä Vesa Selkälä sen sijaan uskaltaa vahvistaa, että vaikka puhelimia on myyty hurjaa vauhtia, vielä niitä riittää varastossa. HäSa