Kanta-Häme

Pokemon-tunnarin esittäjä kilpailee Tangokuninkuudesta

Seinäjoen Tangomarkkinoiden laulukilpailun tuomaristo on valinnut 64 laulajaa Turussa tänään käytävään semifinaaliin. Riihimäkeläinen Anssi Känsälä oli mukana finaalissa jo vuonna 1990. Tänään kisataan semifinaali, jossa selviää, nähdäänkö hänet 26 vuoden jälkeen jälleen finaalitaistossa.

Miksi osallistut Tangolaulukilpailuun?
– 26 vuotta sitten olin finaalissa mukana, ja siitä lähtien olen tehnyt työkseni musiikkia ja laulanut. Tänä vuonna tuntui siltä, että aika on kypsä uuteen osallistumiseen.

Millainen musiikkiurasi on tähän mennessä ollut?
– Olen tehnyt noin 3 000 keikkaa. Bilebändimme Phil Harmonic keikkailee ahkerasti ja lisäksi teen soolokeikkoja ja keikkailen muilla yhdistelmillä. Vuoteen mahtuu noin 130 keikkaa. Olen myös julkaissut omia kappaleita, pääasiassa 2000-luvulta lähtien. Tällä viikolla julkaistiin uusi versiomme Baddingin Paratiisista, ja se lähtee juuri radioiden listoille.

Olet esittänyt myös huippusuositun piirrossarja Pokemonin alkuperäisen tunnuskappaleen, miten se tapahtui?
– Olen tehnyt aika paljon piirrosdubbauksia 1994 vuodesta alkaen 2000-luvulle. Pokemonin alkuperäisen tunnussävelmä on kyllä laulamani, ja sen vuoksi keikoilla etenkin nykyiset parikymppiset tulevat pyytämään nimikirjoitusta. Se on selvästi jättänyt suuren jäljen siihen ikäluokkaan.

Millaista oma musiikkisi on?
– Sydäntäni lähellä on iskelmän ja country-musiikin yhdistäminen. Siinä Suomi ja Amerikka yhdistyvät. Soolomateriaalini on sen tyylistä. Bilebändin kanssa taas soitamme ihan mitä vain kevyttä musiikkia. Soolo-ohjelmistoni ulottuu Tapio Rautavaarasta Coldplayihin.

Mitkä ovat vahvuutesi tangomarkkinoilla?
– Varmasti kokemus, ja se että tunnen iskelmä- ja tangoperinnettä hyvin. Ja toisaalta monipuolisuus, minut voi käytännössä lähettää keikalle mihin paikkaan tahansa ja löydän sopivaa ohjelmistoa. Enkä minä nyt ihan huono laulamaankaan ole.

Kiinnostaako tango vielä suomalaisia?
– Uskon, että Suomessa on tietty joukko ihmisiä joita kiinnostavat aina iskelmä ja tango. Toisaalta nykyinen tangomusiikki on tullut lähelle iskelmää ja poppia. Musiikkityylit sekoittuvat toisiinsa. Esimerkiksi Iskelmäradiossa soivat Juha Tapio, Suvi Teräsniska ja Yö, joiden musiikki rikkoo perinteisen iskelmän rajoja. Toisaalta tangolaulukilpailulla on omanlaisensa asema. Se oli olemassa jo kauan ennen Idolsia ja Voice of Finlandia.

Mitä tavoittelet kilpailulta?
– Kilpailun voittoa tietysti! Mutta minimi olisi päästä Seinäjoelle heinäkuussa. Vuonna 1990 olin viiden parhaan joukossa, ja se olisi hyvä ylittää. HÄSA

Tangolaulukilpailun semifinaali sunnuntaina Turussa.
Anssi Känsälään tekemisiä voi seurata osoitteessa www.anssikansala.fi.

Päivän lehti

9.8.2020