Kanta-Häme Forssa

Poliiseja paennut kaahasi läpi Forssan – Katso, kuinka partioauton video paljastaa ylinopeuden

Poliisit jahtasivat autoilijaa Forssan halki elokuussa 2019. Hovioikeus piti miehen saaman vankeustuomion voimassa.

Turun hovioikeus päätti pitää voimassa Forssassa poliisia kovaa vauhtia paenneen autoilijan vankeustuomion.

Kanta-Hämeen käräjäoikeus tuomitsi syksyllä 42-vuotiaan miehen seitsemäksi kuukaudeksi vankeuteen elokuun alussa 2019 tapahtuneesta takaa-ajosta. Mies tuomittiin kaikkiaan viidestä rikoksesta, joista yksi oli näpistys. Muut neljä liittyivät elokuun tapahtumiin.

Mies vaati hovioikeutta alentamaan käräjäoikeuden rangaistusta. Hovioikeus kuitenkin arvioi, ettei tuomion muuttamiseen ollut syytä.

 

Ohessa on ote oikeudessa näytetystä takaa-ajotallenteesta. Juttu jatkuu videon jälkeen.

 

Takaa-ajo läpi Forssan

21 kilometriseksi venynyt takaa-ajo alkoi elokuisena perjantaina Parmantien ja Rautatienkadun risteyksen läheltä, kun poliisipartio ajoi autoilijaa vastaan.

Partion havaittuaan kuljettaja lähti ajamaan kovaa vauhtia kohti Forssan kantakaupunkia.

Kantakaupungin alueella autoilija ajoi oikeuden asiakirjojen mukaan enimmillään 130 kilometriä tunnissa teillä, joilla sallittu tuntinopeus on 40 kilometriä.

Takaa-ajon aikana autoilija ohitti muita autoilijoita ja myös ajoi paikoin vastaantulevien kaistalla. Pakomatka jatkui kantakaupungista lopulta Tampereentietä pohjoiseen ja päätyi lähelle Koijärveä.

Oikeudessa kuullun mukaan takaa-ajo alkoi Forssan keskustan länsipuolelta.

Poliisi löysi autoilijan pellon laidalta kävelemästä. Kukaan ei loukkaantunut takaa-ajossa. Miehelle tehty huumetesti oli positiivinen muun muassa amfetamiinille ja buprenorfiinille eli subutexille.

Oikeus: ajo hyvin vaarallista

Oikeudessa mies tunnusti sinänsä takaa-ajon tapahtumat, mutta hän kiisti osan syyttäjän esittämistä kovista ajonopeuksista. Lisäksi hän kertoi nielleensä testissä näkyneet huumeet vasta sen jälkeen, kun hän lopetti ajamisen. Näin ollen hän kiisti rattijuopumussyytteen.

Käräjäoikeus antoi tuomiossa paljon painoarvoa todistajina kuultujen poliisien lausunnoille sekä yhden takaa-ajoon osallistuneen poliisiauton revika-kameratallenteelle. Tallenteella näkyy suuri osa Forssan keskustan ajosta.

Mies ajoi käräjäoikeuden mukaan autoa ”hyvin vaarallisesti”.

– [Autoilija] on 21 kilometrin ajon aikana ajanut huomattavaa ylinopeutta, rikkonut lukuisia liikennesääntöjä ja ajaessaan aiheuttanut useita konkreettisia vaaratilanteita, oikeus perustelee.

Oikeus ei myöskään uskonut miehen kertomusta siitä, että hän otti huumeet vasta ajon jälkeen.

Kaikkiaan hänen katsottiin takaa-ajon vuoksi syyllistyneen kulkuneuvon kuljettamiseen oikeudetta, törkeään liikenneturvallisuuden vaarantamiseen, rattijuopumukseen ja huumausaineen käyttörikokseen.

Hovioikeuden joulukuussa antamalle ratkaisulle voi vielä hakea valituslupaa korkeimmalta oikeudelta. HäSa

 

Oikaisu 7.1.2020 kello 11.20. Buprenorfiinia kutsutaan myös subutexiksi eikä bentsoiksi, kuten jutussa alun perin luki.

Päivän lehti

20.9.2020

Fingerpori

comic